Blogg

Den perfekta bostaden

9 jul 2020

Många är vi som frågat oss gång på gång hur man hittar den perfekta bostaden. Var ska den ligga och hur ser den ut? Vad innehåller en perfekt bostad i form av bekvämligheter och antal rum? Vet du?

Vi är inte bara ett antal utan vi är säkert en absolut majoritet och vi kanske närmar oss 95%. Vi som har en inre bild av det ultimata hemmet. Ser den likadan ut för alla den bilden? Troligen inte! Vissa av oss vill ha lugn och skog runt om. Andra vill ha lika mycket lugn men en vattenyta inom synhåll. Vissa vill ha grannar medan andra skyr sådana. Många vill ha rimligt nära till service som butiker och sjukvård men det är olika viktigt för olika människor även det. Lägenhet eller villa, stor tomt eller liten, trädgård eller naturtomt? Ja, eller hur? Frågorna och åsikterna är lika många som individerna.

Vad bör man tänka på när man funderar kring boendet?

Det finns mycket att tänka över men några saker är mer viktiga än andra. Den allra första är faktiskt den krassa verklighet som kallas ekonomi. Var kan jag bo utan att behöva leva på radhusbiff 24/7? Hur mycket pengar kan och vill jag lägga på boendet? Den frågan hör också ihop med den sociala situationen. Är du singel eller har du en partner eller har du en växande familj? Vilken typ av bostad kommer du vilja bo i fem år framåt?

En villa är trevlig och ger mycket frihet men kräver också att du sköter den. En lägenhet kan ha minst lika bra läge men ger inte samma möjligheter för eventuella barn och ger inte heller tillfälle till utevistelse på egen mark. Det finns grannar nära att förhålla sig till - vilket i och för sig kan vara lika sant då det rör sig om en fristående villa.

Hur hittar jag mitt bästa liv?

En överblick över bostadsmarknaden och hjälp med att hitta rätt görs bäst i samarbete med en mäklare. Speciellt om du planerar att flytta bohaget till ett område du inte känner väl sedan tidigare kan deras hjälp vara bra. För att få en uppfattning om utbudet och prisläget kan du prata med någon som är insatt i den lokala marknaden. Det är inte heller helt omöjligt att information och råd kan göra att du ser möjligheter och alternativ som kan passa dig utmärkt trots att du inte tidigare funderat i de banorna. Hur vill du bo? Söker du en mäklare? Då tipsar vi att läsa mer på denna hemsida: https://www.solnamäklare.se

Drömmen om det perfekta hemmet

7 jul 2020

Kanske är det redan verkligt eller så är det fortfarande något som hägrar där borta i horisonten. Dags att lämna drömvärlden och äntligen säga hej till verkligheten. Låt äventyret börja.

Det är en sak att veta precis vad man önskar sig och en annan att faktiskt förverkliga den på egen hand. Är man en person som är kreativ och bra på att fixa saker tänker man kanske tanken att man skulle ro i land ett sådant projekt. Det är troligtvis helt sant. Frågan är bara hur slutresultatet blir och hur lång tid det tar innan allt är precis som man önskat. Om man inte provat förr kan det vara så att en liten självinsikt gror i bakhuvudet och därför gör att drömmen om och om igen läggs på is. En verklighet som många känner igen sig i. Men det behöver långt ifrån betyda att drömmen kommer att förbli just en dröm.

Dags att kavla upp ärmarna

Så varför inte bara ta och bestämma sig för att nu eller aldrig sätta igång. Att planera vad som ska göras och hur mycket kalaset får kosta är en bra början. Sen, istället för att åka till närmaste bygghandlare och beställa hem det man behöver, parkerar man sig framför datorn och börjar googla på firmor som kan tänkas kunna skapa drömhemmet. Har du till exempel ett projekt som mest handlar om att måla om huset både invändigt och utvändigt? Kanske tapetsera om och skapa en helt ny känsla? Bor du då exempelvis i Stockholmsområdet kan du googla på ”Målerifirma Stockholm”. Redan där kommer du att hitta flera företag med massor av kompetens. Sedan är det bara att välja.

Luta sig tillbaka och vänta

När man valt firma så är det bara att spåna tillsammans med sitt nya team och förklara vad man önskar sig i det slutliga resultatet. Det roligaste är att välja färger för både hus, väggar och tapeter när man vet att någon annan kommer att göra jobbet. Och man kan dessutom kräva att det blir precis som man kommit överens om. Varför inte åka bort och besöka vänner eller familj medans målerifirman gör sin magi. Då kan du få komma hem till ett färdigmålat hus där du direkt kan flytta in de nya möblerna som införskaffats. Inte så tokigt. Vill du att målarna ska må bra och vara fulla av energi, varför inte bjuda på lite fika och något läskande mellan varven? Vi tipsar att läsa mer om måleri på denna sida: https://vafomaleri.se/

Dags att göra en större rensning hemma?

1 jul 2020

Behöver du storrensa? Det är lätt att samla på sig onödiga prylar där hemma. Eller så är det dags att flytta från ett hus till en mindre lägenhet. Då kan ett alternativ vara att hyra en container.

Är du villaägare så har du säkert någon gång stått inför att behöva göra en större rensning hemma. Det kan vara för att du ska flytta eller bara för att det är lätt att samla på sig saker man inte längre behöver. Ibland kan det också vara för att man har gjort större rensningar på tomten. Det kan lätt upplevas som att det krävs alldeles för många vändor till tippen med ett vanligt släp. Ett smidigt alternativ är att hyra en container! Då får man mer tid över att fokusera på själva rensningen.

Vad ska man tänka på när man hyr container?

Även om det är smidigt att hyra container bör du vara observant på att även här behöver du göra en sopsortering. Det går att hyra en container för osorterade sopor men det blir i regel betydligt mycket dyrare. Så istället för att hyra en av de största modellerna kan det vara en god idé att hyra mindre och i omgångar. Det är inte bara mer ekonomiskt utan bättre för miljön. Dessutom kan det vara lättare och billigare att själv transportera mindre mängder till tippen. Ofta är det inte stora volymer av exempelvis elektronik som ska kastas. Det finns många som hyr ut containers men det är bra att boka en i god tid.

Ha koll på villkoren innan du hyr

Olika företag har olika prissättningar. En del har fasta priser och andra sätter priser utefter vikten. Därför bör du kontrollera vad som gäller innan du hyr. Du behöver också kontrollera så du verkligen är tillåten att ställa containern där du vill ha den. Skulle du vara tvungen att flytta den till en plats långt ifrån bostaden så kanske det inte ens är värt att hyra en. Ibland kan man också behöva ansöka om tillstånd och det åligger den som hyr att kontrollera och söka tillstånd. När du hyr en container ska du också höra med företaget vad som får slängas. Ibland är det förbjudet att slänga miljöfarliga produkter. Detsamma gäller för elektronik. Det finns en maxlastvikt på containrar och det är du som kastar saker i den som är ansvarig för att se till att containern inte överstiger denna vikt.

Vad är syftet med en markis?

25 jun 2020

En bra markis kan vara skillnaden mellan en behaglig innemiljö och kvävande bastuvärme. Markiser skyddar ditt hem mot oönskad solpåverkan. Spendera inte en sommar till utan markiser!

Det kan ibland kännas som en överdrift att satsa på solskydd i det klimat vi har i vårt vackra land. Stora delar av året består av mörker, kyla och en beklagansvärd frånvaro av just sol. Trots detta så behöver vi skydda oss från solen. Vi lever nämligen i ett land där den ofta når oss i sneda vinklar. Med andra ord kommer ganska ordentliga doser solljus in via våra fönsterrutor jämfört med mer sydliga nejder där solen tenderar att komma rakt ovanifrån. Det är också ovanligt att svenskar använder fönsterluckor, vilket ofta används som just solskydd i varmare länder. Markiser är ett utmärkt val för oss som uppskattar solen men inte vill ha in för stora mängder värme i våra ofta AC-lösa bostäder.

Ställen där markiser är nödvändiga

Hur stort behov vi har av markiser beror bland annat på hur våra bostäder är belägna. Har du ett enplanshus skuggat av stora träd så har du naturligtvis inte samma behov som en person i ett tvåvåningshus på oskuggad mark. Ett mycket bra tips är att montera markiser på sovrumsfönster. Vi människor tenderar att sova sämre om luften är varm och kvav, och en markis tar hand om det problemet på ett enkelt sätt.

Köket är ytterligare ett bra rum för markiser. När du arbetar i köket blir det varmt på grund av värmen från ugn och spis, och du behöver verkligen inte spä på situationen med kvalmig solvärme. Något som kanske inte är fullt så viktigt men ändå värt att tänka på är att det ser mycket snyggare ut om samtliga av husets fönster blir markisförsedda när man ändå håller på!

Hur installerar jag markiser?

Ett enkelt svar på den frågan är att det gör du inte! Hela biten med montering överlåter du helt enkelt till proffsen. Kostnaden står du gärna för med tanke på allt jobb det hade inneburit för dig som privatperson. Man kanske är en glad amatörer när vi börjar monteringen, men efter två dagars slit och omstarter så är man en mindre glad amatör. Det är fantastiskt skönt att ha markiser. Dina vanliga fönster är det självklara valet, men även balkongen och uteplatsen blir väldigt mycket behagligare att använda med markis. Inget att fundera över, ring och skaffa markis idag!

Ta väl hand om din fastighet

11 jun 2020

Att vara fastighetsägare är lika med att vara ansvarig för många olika delar för att hålla fastigheten i trim. Med hjälp av fastighetsservice kan du både lätta bördan och få ett bra resultat.

Det är inte lätt att vara fastighetsägare. Man måste vara beredd att ta ansvar för att en fastighet inte bara ska vara säker, funktionell och hålla måttet utan helst även ska vara fräsch och estetiskt tilltalande. På listan över ansvarsområden kan man hitta saker som trädgård, fasad, rör, elinstallationer, målning och tapetsering, IT-tjänster och vanlig hederlig städning. Det är en gedigen lista och här behövs både uppbackning och professionell hjälp från flera olika aktörer för att få ihop alla delar som ger resultatet av en fastighet som både du och de som använder fastigheten kan vara nöjda med.

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något

Få människor sitter på en kompetens så bred att den inkluderar arbeten som generellt utförs av rörmokare, elektriker, IT-tekniker, murare, snickare eller stenläggning. Du kommer sannolikt inte kunna anställa en enskild person till att utföra samtliga av dessa jobb, som alla är aktuella vid skötsel av en fastighet. Däremot behöver du inte kontakta flera olika företag eller verksamheter för respektive arbete som ska göras. Många organisationer specialiserar sig på fastighetsservice och har en bemanning av flera olika tjänster som de levererar; allt från om man har problem med rören till elfel eller telefoni. Ingen kan göra allting, men alla kan göra något, och dessa “alla” kan du alltså bekvämligt nog finna under samma tak.

Fastighetsservice ger dig helhetsupplevelsen

För att den totala upplevelsen av en fastighet ska bli så bra som möjligt gäller det att vara långt före i tanken inom alla områden och ge användarna av fastigheten vad de behöver. Se till att gräset är klippt, att vattnet flyter genom rören som det ska och att strömmen fungerar felfritt. Samtliga exempel är områden som vi vill - och i princip kräver - ska fungera problemfritt för att vi inte ska behöva sänka vår egen levnadsstandard. Givetvis kan man inte alltid ligga steget före då olyckor eller oförutsägbara händelser tyvärr kan inträffa, men då finns det alltid rätt person att nå inom din lokala fastighetsservice. Det är precis vad det låter som: service för din fastighet så att du inte själv behöver tumma på någon kvalité. Det både lönar sig i stunden och betalar av sig i längden!

Besiktningen hjälper köparen att göra rätt val

4 jun 2020

Att köpa ny bostad innebär en omfattande investering. Därför är det klokt att som köpare anlita en kunnig person som kontrollerar vilket skick lägenheten eller huset befinner sig i.

Vid en så kallad överlåtelsebesiktning undersöks byggnaden och den eventuella marken grundligt, för att fastställa dess byggtekniska tillstånd. Detta kan i princip göras av vem som helst, eftersom lagen inte ställer några krav på särskild utbildning eller certifiering hos personen som utför jobbet. För köparens goda nattsömn kan det dock vara tillrådligt att vända sig till en byggingenjör eller en annan person med motsvarande yrkeskompetens.

Besiktningen bör ske innan köparen skriver på kontraktet, men om detta inte är möjligt kan det vara en bra idé att inkludera en klausul som ger den nya ägaren rätt att häva köpet efter att en efterhandsbesiktning utförts.

Viktiga aspekter att vara medveten om

En väl utförd överlåtelsebesiktning kan förhindra konflikter mellan köpare och säljare. Som köpare får du ett kvitto på att huset eller lägenheten du ska flytta in i lever upp till den bild som säljaren gett av bostaden, samt att du betalar ett rimligt pris för det. Enligt jordabalken är det köparens ansvar att undersöka byggnadens fysiska tillstånd, och att uppmärksamma eventuella brister. Att genomföra en överlåtelsebesiktning är därför även ett sätt att leva upp till den förpliktelsen.

Det är viktigt att som köpare vara medveten om vad som ingår i en överlåtelsebesiktning, och vad som inte gör det. Vanligtvis inkluderas inte kontroll av el- eller vattenförsörjning, avlopp, värmepannor eller eldstäder, till exempel. För att vara säker på att även dessa aspekter är i gott skick och fungerar korrekt kan det i vissa fall vara tillrådligt att komplettera överlåtelsebesiktningen med ytterligare kontroller.

Hur utförs besiktningen?

En rutinerad besiktningsperson börjar vanligtvis med att ta del av de dokument som hör till fastigheten, till exempel dess ritningar och bygglov, för att bilda sig en uppfattning om bostadens utformning och beståndsdelar. Som komplement till detta pratar hen därefter med säljaren, för att informera sig om eventuella kända skador, utförda renoveringar och så vidare. I nästa steg utför personen en okulär besiktning, det vill säga en undersökning av bostadens alla synliga ytor, och för anteckningar kring vad hen ser. Besiktningspersonen sammanställer till sist resultaten i en rapport, och uttalar sig dessutom om eventuella framtida problem. Hen kan även rekommendera mer utförliga tekniska undersökningar av särskilda områden vars tillstånd inte kunnat fastställas.

Tips från arkitekten

29 maj 2020

Går du runt och är byggsugen? Ska ni bygga nytt, bygga ut eller inte bygga alls? Ska ni kanske renovera ett vackert gammalt hus. Då finns det en hel del att tänka på. Här får du tips inför bygget.

Oavsett hur stort eller litet projekt du vill starta så bör du tänka igenom det innan du drar igång. Du har stor fördel i att ta experthjälp i form av att anlita ett arkitektkontor. Först ska du ha klart för dig ungefär vad du vill bygga och om du i huvud taget får bygglov och liknande. Sedan får du gärna samla på dig inspirationsbilder så du vet vad du gillar och inte. Det underlättar för arkitekten att förstå vilken stil du är ute efter. Var hellre ute i god tid än i sista minuten. Det kan visa sig att du behöver ta reda på mer eller gör fler förberedelser och då är det dumt att ha kort om tid.

När du anlitar en expert

Det är alltid en smart och god investering att anlita en expert när du gör något som du själv inte kan till 100%. Du bör se dig om efter en erfaren och trygg byggfirma som har tid att ta sig an ditt projekt. Du behöver även tala med arkitektkontoret så ni har en realistisk tidsplanering. De jobbar fram professionella lösningar och ritningar över allt ner i minsta detalj. Betänk även att vissa delar i konstruktionen kan behöva tillverkas eller beställas - något som tar tid. Din arkitekt kan även hjälpa dig att beräkna vad saker och ting kommer att kosta och vad som är rimligt inom den angivna budgeten. Oförutsedda saker kan hända, så var alltid beredd, men arkitekten har varit med förr.

När du ska göra det själv

Ibland vill du bygga något själv så som en relativt enkel carport intill ditt hus. Även här kan det vara till fördel att vara i kontakt med ett arkitektkontor eller att åtminstone googla för att se vilka olika tips för byggnader du kan finna hos olika firmor. För en carport kan det ju exempelvis vara smart att tänka på hur du utformar tillbyggnaden, så den passar i stil med ditt hus. Använd stolpar och pelare i trä för enkelhet och miljö. Försök även att efterlikna taket på huset på din tillbyggnad d.v.s. använd samma form och stil samt samma material så det ser naturligt och harmoniskt ut. Klä med fördel in tillbyggnaden med träpanel. Vi tipsar denna webbsajt: https://www.arkitektkontorstockholm.se/

Spara pengar med en värmepump till poolen

25 maj 2020

Har du en pool på tomten? Är du trött på att vänta på att solen ska hinna värma upp vattnet eller på att räkningarna för poolvärmaren blir skyhöga? Här kommer ett tips på ett prisvärt alternativ som hjälper dig att spara pengar!

Värmepumpar finns även för pool

En lösning som troligtvis skulle passa dig är en värmepump till poolen. De finns nämligen också med funktioner som är anpassade för pooler - både utomhus och inomhus.

Istället för den sedvanliga inomhusdelen som blåser in uppvärmd luft i ett rum så är denna del anpassad så att värmeslingor värmer upp vatten. Den ger en jämn och skonsam värme där man inte riskerar att bränna sig.

Fungerar på samma sätt som luftvärmepump för hus

I övrigt fungerar en värmepump för pool på samma sätt som en värmepump för ett hus. De finns i olika varianter - från luftvärmepumpar som omvandlar luften utomhus till värme med hjälp av en värmeväxlare till pumpar som utnyttjar jordslingor eller slingor som ligger i en sjö till större system med bergvärme.

Vad som passar bäst beror dels på din budget, hur stor pool du har,, vilken klimatzon du bor i och hur just din tomt ser ut. Den enklaste lösningen är en luft/luft-pump som är anpassad för pool. De brukar kosta från några tusenlappar och uppåt.

Lägre elräkningar och lite underhåll

De tusenlappar som du investerar i din värmepump för poolen kommer du snart att tjäna in igen tack vare kraftigt sänkta elräkningar. En värmepump är långt mer effektiv än andra system med direktverkande el som många har för att värma upp sin pool. Redan efter ett par år så har man sparat in en stor del av investeringen.

Har du inte tidigare haft uppvärmning till din pool så är detta förstås en investering som kostar lite, men den kommer att löna sig genom en klart högre komfort. Du kommer att kunna börja använda poolen tidigare på säsongen och fortsätta att använda den en längre bit in på hösten. Mer pool för pengarna helt enkelt!

Köp värmepump för pool idag

Ett företag som säljer värmepumpar och som dessutom har ett bra sortiment av värmepumpar för just pooler är https://www.citcop.se/. Ta en titt på deras hemsida och kontakta dem så hjälper de dig att välja en värmepump som passar till just din pool.

Kan jag sänka min försäkringspremie med en säkerhetsdörr?

25 maj 2020

Allt fler väljer att installera en säkerhetsdörr till bostaden för att hålla inbrottstjuvar borta. Genom att använda sig av olika säkerhetsåtgärder kan man skydda sig själv och sin bostad.

Om man har en ytterdörr som är utrustad med extra säkerhetsåtgärder så gör man det på så vis svårare för inbrottstjuven att ta sig in i bostaden. Det allra bästa att använda sig utav idag är både ett hemlarm i kombination med en säkerhetsdörr. Säkerhetsdörrar är svårare att få upp och stänger inte bara ute tjuven utan även buller, oljud och brand. Det kommer i stort sett vara helt omöjligt för inbrottstjuven att ta sig in med hjälp av vanliga verktyg som de ofta har med sig. Inte heller är det möjligt att använda sig av borrmaskiner eller liknande. Men vilken inbrottstjuv går omkring med det i fickan?

Larm och säkerhetsdörr avskräcker tjuven

Man kan faktiskt också sänka sina försäkringskostnader genom att installera en säkerhetsdörr. Det är alltså försäkringspremien som eventuellt kan sänkas lite grann med hjälp av en sådan dörr. Dessa dörrar är vanligast i lägenhetshus än så länge. Detta beror självklart på att det i vanliga bostadshus och villor fortfarande går att ta sig in genom något fönster för tjuven, om dörren skulle vara svår att få upp. Om man däremot har ett hemlarm och en säkerhetsdörr så kan det vara avskräckande för tjuven att gå in, eftersom det blir svårare för denne att ta sig ut igen när det inte går att använda dörren. Självklart kan tjuven gå ut genom fönstret igen på samma vis som denne tog sig in, men det kan vara svårt att bära ut stora saker därigenom.

Avdrag på försäkringen med hjälp av olika säkerhetsåtgärder

Dessa typer av dörrar ser egentligen ut på samma vis som vanliga dörrar, bara att dessa har förstärkts på olika vis för att stå emot yttre åverkan bättre. De är säkrare att använda sig utav om man vill skydda sig mot inbrott. En inbrottstjuv arbetar ofta under en stor tidspress och kommer inte lägga någon större tid på en sådan dörr om den inte går att få upp. De flesta försäkringsbolag sänker premien på försäkringen eller kan ge ett billigare pris om man kan uppvisa att man har tagit till säkerhetsåtgärder i sitt hem. Detta kan gälla både säkerhetsdörrar, larm, grindar och till och med automatiska vattenfelsbrytare. Med andra ord så lönar det sig på alla vis att vidta säkerhetsåtgärder. Läs mer om säkerhetsdörrar på denna hemsida: https://teamguardab.se/

Så löser du stopp i avloppet på egen hand

23 maj 2020

Stopp i avloppet kan vara besvärligt att få bukt med. Något sitter fast i rören, och man kan behöva ta dit en rörläggare. Men innan man ringer bör man testa några enkla knep som kan hjälpa.

Stopp i avloppet kan bero på många saker. I köket är oftast fett den stora boven, medan hår, toalettpapper och avföring är de vanligaste orsakerna till stopp i badrummet. Så länge det är dessa saker kan man oftast fixa det på egen hand. Men stoppet kan också ha andra orsaker som gör att man inte kan lösa problemet själv. Har man en gammal villa kan stoppet befinna sig långt ner i rören, under huset. Då behöver en rörmokare anlitas. Men innan man ringer bör man i alla fall ha som vana att testa några enkla knep och se om man själv kan råda bot på stoppet.

Stopp i köksvasken

Att få stopp är i köksvasken är inte ovanligt. Orsaken är ofta stelnat fett från matrester som blockerat rören. Detta sker om man inte sköljer med varmt vatten ordentligt när man har använt vasken. För att avhjälpa detta stopp räcker det oftast att hälla ner lite diskmedel i diskhon, låta verka ett tag och sedan skölja med varmt vatten. Hjälper inte detta, kan man blanda bikarbonat och salt och hälla i vasken, för att sedan tillsätta ättika. Då skapas en kemisk reaktion som gör att det börjar fräsa och bubbla och fettet oftast avlägsnas. Skölj sedan med kokande vatten. Skulle inte heller detta hjälpa får man fylla vasken med lite vatten, ta fram vaskrensaren, täppa igen avrinningshålet och börja pumpa. På så vis tvingar man upp det som sitter fast i rören.

Stopp i toaletten

Vid stopp i toaletten sänks ofta vattennivån. Det första man kan testa då är att ta en stor hink och kraftfullt hälla vattnet från hög höjd upprepade gånger. På så vis skapas ett tryck som kan lösa stoppet. Om det inte fungerar så är det dags att plocka fram den klassiska vaskrensaren. Här är det bara att pumpa upp och ner och samtidigt spola. Detta brukar allt som oftast fungera. Men om inte, kan det vara värt att testa ett tredje sätt. För detta alternativ behöver man ett rensband. Rensbandet förs ner hela vägen tills det tar stopp, sedan förs det fram och tillbaka tills avloppsstoppet släpper. Fungerar inte heller detta, är det dags att ringa rörmokaren. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.stoppiavloppstockholm.nu/

Underlätta styrelsearbetet för din bostadsrättsförening

22 maj 2020

Med hjälp av ekonomisk förvaltning så kan du och din styrelse lägga mer tid på att utveckla din förening. Avlasta ert arbete från tidskrävande bokföring och andra ekonomiska rapporter.

Alla som har ingått i någon form av styrelse vet vilket stort ansvar det är och hur krävande det kan vara med all dokumentation och redovisning som måste framgå exakt och på pricken till föreningens medlemmar. Föreningsdemokratin och insynen medlemmarna har i föreningens arbete är någonting väldigt fint och någonting som vi bör värna om så mycket vi bara kan. Då måste det också finnas förutsättningar för styrelsen att kunna leverera detta till sina medlemmar på ett sätt som är förenligt med föreningens stadgar; förutsättningar i form av tid och energi samtidigt som det finns krav på att utveckla föreningen och ta nästa steg.

Ekonomisk förvaltning trollar fram tid

Det är många som suttit kvar och arbetat de sista dagarna – kanske till och med de sista timmarna – innan de ekonomiska boksluten och årsredovisningarna ska presenteras för medlemmarna. Samtidigt tittar du tillbaka på ett år fullt av svett och tårar - inte nödvändigtvis blod - där ni kämpat för att hålla ordning på ekonomin, betala fakturor i tid och, om du i detta exempel ingår i styrelsen för en bostadsrättsförening, förhandla avtal med bostadsägare som gör anspråk på någonting i sina kontrakt. Allt detta gör du dessutom på din fritid och det är svårt om inte omöjligt att inte låta styrelsearbetet gå utöver familj, återhämtning och andra intressen. Samtidigt har du krav att möta från medlemmarna som givit dig förtroendet i ditt uppdrag. Med ekonomisk förvaltning kan du få extra tid att uppstå ur tomma intet.

Underlätta administrationen och utvecklas

Ja, du läste rätt. Genom att ta hjälp av en förvaltare får du en seriös verksamhet som tar det tidskrävande pappersarbetet och den ekonomiska administrationen från dig. Känner du vilken tyngd som skulle lyftas från dina och resten av styrelsemedlemmarnas axlar om detta helt plötsligt sköttes åt dig? Förvaltare kan ta över ansvaret för din bokföring, bokslut, fakturahantering och avtalsskrivning – eller så mycket eller lite du själv känner att du vill ha hjälp med. Som grädde på moset gör förvaltaren mer än bara organiserar din ekonomi: du får dessutom en skräddarsydd planering och förslag på hur du och din förening kan utvecklas i den ekonomiska kostym ni befinner er i. En utveckling ni helt plötsligt kan genomföra eftersom det ekonomiska slitgörat har lyfts från era axlar!

3 saker du bör fundera över inför mattläggning

19 maj 2020

Är du trött på kalla och hårda golv? Skulle du vilja ha en mjuk matta under fötterna i alla delar av bostaden och inte bara under soffbordet? Då kanske det är hög tid att lägga matta i hemmet!

Ett kallt golv är aldrig särskilt trevligt att gå på. Speciellt otrevligt är det på vintern när man har svårt att hålla värmen en hel dag och bara längtar hem till en varm bostad. Tänk då att få komma hem och ta av sig skorna för att kliva ut på en varm och mysig matta! I Sverige är det ju som bekant vinter nästan halva delen av året. Då är det värt att anpassa sin inomhusmiljö efter den som råder utomhus. Det är naturligtvis lika mysigt med en matta även under årets varmare månader!

Tyg, trä, eller sten? Fördelarna med en heltäckningsmatta

Men det är ju inte bara värmen och mysighetsfaktorn som blir större av en heltäckningsmatta. Det är också praktiskt! Ett trägolv har visserligen ett långt liv men det är ofta dyrt att lägga och blir repigt och matt med tiden. Ett stengolv är hållbart men blir lätt kallt, och tappar man någonting av värde så är det kört! En matta behöver självklart även den regelbundet underhåll, men det är både enklare, billigare och mer tidseffektivt att rengöra en matta än att slipa och olja ett trägolv.

Mattan som en viktig inredningsdetalj

Sedan kan ju en matta även fungera som en inredningsdetalj. Är du kanske ute efter den där speciella och lyxiga hotellkänslan i ditt sovrum men inte riktigt har fått till det med bara möbler och accessoarer? Lyxkänslan får du snabbast genom att lägga in en mjuk och gosig heltäckningsmatta i hög kvalitet. Dovare toner ger ett mer sobert uttryck – precis som på de finaste hotellen. Med en matta i en starkare kulör eller med ett mönster kan du istället skapa en mer personlig stil på rummet. En heltäckningsmatta är inte bara en matta utan så mycket mer. Det är något som kommunicerar med nästan alla dina sinnen. Likväl som att mattan är mjuk under fötterna så är den vacker att se på. Samtidigt verkar den ljuddämpande, vilket kan göra en enorm skillnad, speciellt i stora och luftiga utrymmen. I sådana lokaler har man ofta problem med att det ekar och att det känns både tomt och kalt. Det råder man snabbt bot på med en heltäckningsmatta. Vi tipsar denna webbsida för mattläggning: https://www.mattläggareuppsala.se

Ta hjälp med din fastighetsförvaltning

19 maj 2020

Äger man en fastighet måste man både förvalta värdet och förbättra huset enligt moderna krav och regler. Samtidigt ska man hålla kostnaderna nere. Det kan vara klurigt att klara själv.

Bara att hålla koll på alla miljöaspekter, nya lagar och byggnormer är ett tufft jobb i sig. Sedan har man alla hyresgäster som har mängder av önskemål om förbättringar. Det kan vara svårt att överblicka allt som fastighetsägare. Men det finns folk som kan hjälpa till med detta överallt, experter på fastighetsförvaltning i Göteborg eller Stockholm eller på landsbygden. Eftersom mycket sker via datorer är hjälpen alltid nära.

Den kluriga juridiska biten

Att skriva avtal, skicka ut hyresavier och besiktiga lägenheter vid avflyttning är bara några av bitarna i fastighetsförvaltningen. Men hur avhyser man en besvärlig hyresgäst? Vilka åtgärder får man ta som hyresvärd, vad säger lagen om just den här situationen? Allt detta och alla andra frågor som gäller fastighetsjuridiken är det skönt att slippa bekymra sig om. Det är bra att ha en jurist till hands, en ekonom, en byggnadstekniker, ett bollplank. Kanske allt detta i en och samma person, en fastighetsförvaltare.

När du renoverar och ska ta in offerter, måste du jämföra olika anbud mot varandra. Det är bra med både kompetens och kunskaper om byggen och material för att fatta rätt beslut. Det får inte bli alltför dyrt, man vill köpa miljövänliga material, byggnormer ska följas och det ska också bli en boendekomfort som är acceptabel. Att sammanställa olika faktorer och se vad de olika anbudsgivarna erbjuder, och att sedan välja rätt, det är en konst. Väljer man fel kan det bli en kostsam historia. Är hantverkarna seriösa? Kan de slutföra jobbet så att du blir nöjd?

Energifönster kan ta på energin

Alla saker man måste tänka på när man till exempel bygger om eller renoverar ett hyreshus kan alltså kännas övermäktigt ibland. Olika brandklassningar, energivärden för fönster, akustikmätningar i huset, radon, energideklaration, fuktspärrar och allt annat i en salig blandning. Och när man lägger om taket eller byter isolering finns det också mycket att tänka på. Framför allt, har vi råd? Finansiering, budget och lånevillkor är bitar i pusslet som ska gå ihop. Man får renovera med framförhållning, så att pengarna räcker. Man måste räkna rätt. Det finns folk till allting, är ett gammalt talesätt. Det gäller även för fastighetsförvaltning. Njut av ditt fastighetsägande. Det som är betungande kan någon annan kunnig person fixa.

5 redskap varje kök bör vara utrustat med

17 maj 2020

Köket är en viktig plats i hemmet. Det är där familjen samlas tillsammans. Det är därför det är viktigt att ditt kök blir precis som du vill ha det. Detta är möjligt med en köksrenovering.

Alla kök behöver redskap för att det ska vara ett fungerande kök. Självklart behöver du stekpannor och kastruller för att du ska kunna laga maten. Det är en självklarhet, och det är alltid värt att spendera lite extra pengar på fungerande redskap. Det finns däremot 5 redskap som varje kök borde ha:

  • Decilitermått, litermått och måttsats
  • Stavmixer - detta redskap kommer att göra att du kan laga massor av måltider - allt från
  • soppa till puréer.
  • Termometer - laga köttet, fisken och baka bröd till rätt temperatur varje gång.
  • Bra knivar - en viktig investering som kommer göra det enklare att laga mat.
  • Våg - kommer att göra det enklare för dig att baka.

Men det som är absolut det viktigaste i ditt kök är att du har tillräckligt med utrymme för hela familjen så att ni kan laga mat och baka tillsammans. Det är en av platserna i ditt hem som ni kommer skapa många minnen i tillsammans.

Renovera köket - en investering

Köksrenovering är ett perfekt sätt för att förvandla ditt kök till ditt drömkök. Du kan själv planera vad som kommer att fungera för dig och din familj. Det är dessutom en fantastisk investering att göra i ditt hem. Om du en dag planerar att sälja ditt hem kommer du att kunna få ett bättre pris med ett fräscht kök. Du vill såklart att det ska bli rätt när renoveringen utförs. Det finns självklart saker du kan göra själv - så länge du inte hanterar el eller vattenledningar själv. Detta är något en fackman måste hantera. Det är dessutom alltid värt att rådfråga professionella hantverkare innan du påbörjar renoveringen själv.

ROT-avdraget gäller för köksrenovering

När det kommer till köksrenovering kan du använda dig av ROT-avdraget. Avdraget gäller 30 % av arbetskostnaden för renoveringen upp till 50 000 kronor. Många firmor drar av ROT-avdraget redan i deras offert. Fråga alltid om detta innan du accepterar en offert så du vet vad den slutgiltliga kostnaden ligger på. Innan du anställer en firma för att utföra renoveringen i ditt kök är det viktigt att du kollar igenom tidigare referenser. Det finns tyvärr idag oseriösa firmor som du helst vill undvika. Som tur är, är det enkelt att hitta information idag online. Där kan du hitta den rätta firman för dig. Vi tipsar denna sida: https://www.köksrenoveringigöteborg.se

Så gör du ditt badrum lyxigare

22 apr 2020

Att renovera sitt badrum kostar en hel del och är för de flesta helt uteslutet. Men ofta krävs inte en helrenovering för att göra badrummet lyxigare. Med små knep kan man göra stor skillnad.

En lyxig känsla i sitt badrum är det många som suktar efter. Renovering är en enkel väg att nå dit, men det är ofta väldigt dyrt. Vad många inte vet är att lyxkänslan kan nås genom att bara vara kreativ och öppen. Nedan följer en hel del tips om vad som kan inhandlas för att uppnå en lite lyxigare känsla i sitt badrum. Inget är dock skrivet i sten, för när det kommer till inredning som ska ge lyxkänsla är det bara ens egna kreativitet som sätter gränserna.

Vacker belysning och gröna växter

Något som man inte alltid tänker på, men som är direkt avgörande för känslan i ett rum, är belysningen. Genom att smycka sitt badrum med armaturer som ger skarpt ljus så ökar man lyxkänslan. Men lampor är inte bara till för att lysa upp ett rum, de ska också vara något vackert att vila ögonen på. Det finns vackra lampor i guld- och silverfärg till ett förmånligt pris som bringar lyxkänsla till badrummet. Något som vid första tanken kanske inte känns som en badrumsinredning är växter. Men faktum är att växter alltid ger en fräsch känsla till rummet, och fräscht är lyxigt. Något som dock inte känns särskilt lyxigt är gamla vissnade växter. Se därför till att köpa slitstarka växter som inte kräver så mycket omsorg. En palm eller en större kaktus är perfekt att ha i badrummet.

Speglar och lyxiga produkter

En spegel får rummet att se större ut och kan genom rätt val av ram även ge en lyxig känsla. Satsa här, som vid val av belysning, på guld- eller silverfärg på ramen. Satsa på en stor spegel, för ju större spegel, ju lyxigare känsla. Något som också ger en lyxig känsla är skönhetsprodukterna i badrummet. Köper man produkterna i sin matvarubutik är de ofta ganska tråkigt designade och trista att ha framme. Väljer man istället att köpa sina skönhetsprodukter från en butik som specialiserar sig på skönhet är produkterna ofta väldigt vackert designade och ger en känsla av lyx när de ligger framme. Skulle inte dessa tips räcka kan man alltid överväga att kontakta en badrumsfirma. Med små renoveringar, som exempelvis nya dörrhandtag eller nya badrumsmöbler, ökar lyxkänslan i badrummet garanterat.

← Äldre inlägg