Blogg

Ge rummet ett lyft och måla om

19 nov 2020

Att måla om väggarna kan göra mycket för rummet. Väggarna är något som syns mycket i ett rum och man vill att de ska vara fina, fräscha och fria från fläckar. Vilken färg vill du ha på dina väggar?

Det kan vara roligt att ge sig på att måla om ett rum, man önskar ett fint resultat och vill se det växa fram. För att få ett professionellt och jämnt resultat bör man kontakta ett måleriföretag. De hjälper er med ert projekt från start till mål, ni får ett snyggt resultat och slipper göra jobbet själva.

Målning kan vara roligt och de flesta kan göra det. Det tar dock mycket på armar och rygg och många tröttnar innan de ens kommit halvvägs. Anlitar man en målare har denne allt med sig och kan även hjälpa till att hitta rätt färg. Målaren har med sig de penslar som behövs och även stege om det skulle fordras.

Hitta ett bra företag

Det finns många måleriföretag att välja mellan. Du hittar olika firmor när du söker online. Innan du ringer runt bör du skriva en lapp om vad du önskar för resultat, när du vill ha det gjort, samt andra specifika önskemål.

Fråga de olika företagen om en offert. När man anlitar målare har man även rätt till ROT-avdraget. Detta är ett avdrag på 30% upp till 50 000 kr som hjälper till att hålla nere kostnaderna. Det är värt att anlita målare för jobbet kommer att bli gjort på ett snyggt sätt.

Vem vill bada kallt?

16 okt 2020

Du kanske känner någon som älskar kalla bad? Grattis, för det hör inte till vanligheterna. Varma bad däremot, som du kan njuta av stora delar av året, gillar de flesta! Hur ordnar du det?

Glida ner i varmt vatten och känna hur kroppen slappnar av och mår bra. Sådana bada kan bara beskrivas som ren njutning. Kanske i badkaret, i havet eller i en sjö. Bäckar och floder fungerar de med! Men kanske är den trevligaste platsen din egen pool.

Kroppen mår bra av bad och när kroppen mår bra brukar själen följa efter. Bad kan se olika ut men känslan av att behagligt omslutas av vatten är oslagbar. Du kan simma eller leka eller bara vara - livet är enklare och lättare i vatten. Men så var det ju det här med vädret… Vårt land har ett ganska frostigt klimat stora delar av året!

Vill du ha längre badsäsong?

Varför köper man en pool? För en del handlar det om att ge sig själv möjligheten till skön och ostressad hemmamotion. I poolen finns heller inga badbombare som tycker att de är vansinnigt roliga när de stänker ner allt och alla. För andra är det avkoppling och samvaro. En pool kan vara platsen där man umgås under avslappnade former med familj, släkt och vänner. Prat och skratt och kanske rentav något gott att fukta läpparna med. Återigen andra har skaffat pool i första hand för barnens skull. En pool brukar betyda många timmars underhållning under sommarhalvåret. Synd bara att värmen är så kortvarig!

Den enklaste lösningen

Naturligtvis finns det en enkel lösning. Vissa har valt att bygga ett poolhus för att kunna bada varmt året om. Men det kräver en hel del, både investeringsmässigt och antagligen även ett bygglov. Att inhandla och installera en värmepump till poolen är en betydligt enklare lösning.

En värmepump är en otroligt smart lösning för alla som anser att det borde gå att använda poolen mer än tre månader om året. Med en simpel installation har du plötsligt förvandlat din pool till något helt annat än en plats för sommarlek.

En värmepump ansluts till poolens returledning och till elnätet. Kombinerat med någon form av poolskydd eller pooltak får du och din familj en pool som faktiskt är användbar större delen av året. Det är en speciell känsla att kunna sjunka ner i varmt vatten med vintermörker och kyla på behörigt avstånd. Utnyttja din pool till fullo med en värmepump!

Den gömda oasen

15 okt 2020

När man bor i lägenhet så kan det vara en välkommen oas att ha en innergård som endast är tillgänglig för de boende. Men vilka möjligheter finns det när det gäller funktioner och utsmyckning?

Vandrare i en stad passerar hus efter hus med olika fasader och höjder. Vissa finns det någon verksamhet i och andra är det endast bostäder som fyller byggnaden. Ibland kan man passera grindar där man kan se vad som finns innanför huset. Men oftast har man ingen aning om vad som gömmer sig där bakom. Därför blir innergården lite som en gömd skatt som oftast endast de boende har kännedom om. Som förbipasserande kan man endast fantisera om vad som döljer sig. Är det en trist och tråkig stensatt innergård med endast cykelställ och en piskställning? Eller har husägaren slagit på stort och gjort ytan till de boendes dröm? Om man inte får en lägenhet i huset eller blir inbjuden, så stannar det vid en väl bevarad hemlighet.

Lek och ledighet

När man planerar innergårdar idag så brukar man försöka få in så många funktioner som möjligt. Något som ska passa alla som bor i huset. Gammal som ung, barnfamiljer såväl som ensamhushåll. Och även om man inte har så stora ytor att spela på så kan man ofta få plats med det viktigaste. Prioritering brukar vara funktioner som cykelställ och piskställning. Ibland väljer man även att ha soptunnorna ute på gården. Om det inte finns en bra plats för dem inomhus i källaren eller dylikt. Men man brukar även försöka klämma in möjligheter för de boende till rekreation. Det kan vara en lek-möjlighet för barnen. Grillplats med bänkar och bord. Och kanske en liten gräsyta med rabatter där man kan slänga sin filt och läsa en bok.

Meny att välja från

Det finns företag som specialiserat sig på att designa och skapa allmänna ytor för företag och kommuner. Innergårdar, parker eller trädgårdar hos företag är några av de utomhusytor som man är van att möblera. Vill man anlägga en innergård eller renovera den man redan har, så kan det vara klokt att ta hjälp. Oftast rör det sig om begränsade ytor som man har att arbeta med. Det innebär att man bör tänka noga efter vad man ska placera på ytan. Men även hur man ska placera det man önskar. All den kunskapen plus utförandet kan man få hjälp med om man önskar.

Ett hem för dina drömmar

14 okt 2020

Vi behöver en tillflykt. Någonstans där livet inte är så krångligt. Ögonen vilar på skog och vatten, öronen får vila från bruset och luften är lättare att andas. Och huset ska matcha drömmen.

Det är på intet sätt förvånande att de flesta drömmer om att äga ett fritidshus. Alla har vi drömmen om ett enklare liv inpräntat i oss. Annonser och artiklar om stugor av diverse slag läses med stort intresse av många. Många av oss äger redan våra bostäder och bor i villor. Andra föredrar tryggheten och den mindre mängd arbete som krävs vid lägenhetsboende. Det är inte mer arbete vi trånar efter, eller mer ansvar. En villaträdgård innebär ganska ofta en hel del åtaganden. Vi har ofta fruktträd, bär, träd att trimma, gräs att klippa, gångar att hålla ogräsfria. Fritidshusdrömmen handlar om helt andra värden i tillvaron.

Fritidshus som villaägare och för oss som bor i lägenhet

När en villaägare önskar bygga fritidshus ser hen framför sig ett lättjefullt fritidsliv. Fiska, gå skogspromenader, sitta på närmaste altan med valfri dryck. Ingen matta som ska klippas, inga rabatter som ska ansas, helst inga åtaganden alls. Bara avkoppling. För den lägenhetsboende kan samma sak gälla, eller precis det motsatta. Kanske har man längtat efter möjligheten att få odla lite, eller ta hand om egna äpplen eller krusbär. För vissa är det också stimulerande och avkopplande att kunna snickra, måla, trädgårdsarbeta. Hur ser din vision ut?

Ett fritidshus som du låter bygga ska gärna vara robust och måste förstås vara estetiskt tilltalande. Tillräckliga utrymmen för familjen och kanske också för släkt och vänner som nyfiket kommer att dyka upp på besök? En väl isolerad stuga är naturligtvis också önskvärd och en självklarhet när du bygger nytt. Den självklara omtanken som ger generösa utrymmen i kök och i badrum är också en naturlig del av ett nybygge.

Vad är det som gör ett fritidshus attraktivt?

Ett fritidshus kan gärna vara lite enklare och vara byggt i trä om du frågar de flesta. Får de tillfrågade tänka ett varv till ser de gärna utrustning som i en ordinär villa som fungerande toalett, varmvatten, modernt kök. Annars handlar det förstås mycket om läget. Vad som räknas som attraktivt är ofta ett blänk av vatten och en hel del frånvaro av nära grannar. Finns ingen som kan kika finns också utrymme för större glasytor och för en ännu mer avslappnad livsstil. Härligt.

Saker att tänka på när man väljer garageport

28 sep 2020

Funderar ni på att byta garageport? Utbudet är stort och det kan vara svårt att välja. Takhöjd samt garageöppningens mått spelar såklart roll, men det finns även andra saker att tänka på.

Det är kanske inte så ofta man har möjlighet att byta just garageport, och därför ska man vara noga med sitt val. Dessutom är det en investering på flera sätt som man därför vill ska hålla länge och inte gå sönder. Det finns garageportar i olika konstruktionstyper såsom takskjutportar, vikportar, slagportar och vipportar.

Det är garageöppningens storlek som avgör vilken typ av port som lämpar sig bäst. De vanligaste materialen är stål och trä då dessa anses vara bra material av säkerhetsskäl. Garageportar går dessutom numer att få i många olika färger och med mönster på. Vanligtvis anpassar man garageportens utsida så att den passar ihop med ytterdörren.

Vardagslyx med maskindriven garageport

Innan man väljer garageport kan det vara bra att fundera över hur man använder sitt garage. Är det främst för att parkera bilen där eller fungerar garaget mer som ett förråd, eller rentav ett kontor?

Om man använder garaget som kontor eller förråd kanske man ska välja en isolerad garagedörr. Sedan kan man fundera över färgval, mönster och material. En garageport går idag att få i nästan vilken färg som helst. Man kan även få olika mönster som kassetter som liknar spegeldörrar eller olika panelhöjder. Valmöjligheterna är många. Kanske vill man även ha en dörr i själva porten som man kan gå igenom? Att välja en maskindriven garageport ger lite extra lyx och är speciellt skönt under kalla och regniga dagar eftersom man slipper hoppa ur bilen för att öppen porten innan man kan köra in.

Säkerhetsbestämmelser som måste följas

Det många inte vet är att en maskindriven garageport av säkerhetsskäl måste besiktigas av en auktoriserad besiktningsman vartannat år. Skulle fel uppstå med garageporten finns det nämligen risk för allvarliga klämskador. När man väljer garageport bör man därför vända sig till ett professionellt företag som väl känner till de olika säkerhetsföreskrifter som gäller på marknaden. Idag måste en garageport även vara CE-märkt efter EU standard. Det finn flera bra företag som både säljer och installerar säkra garageportar av bra kvalitet, men priserna kan variera en hel del. Därför kan det vara bra att först kolla med ett par olika firmor för att enkelt kunna jämföra priser så väl som utbud.

Använd balkongen året runt

26 sep 2020

Sommaren är kort och det mesta regnar bort. Därför har allt fler upptäckt fördelen med en inglasad balkong. Dessutom får man en extra boyta som ökar värdet på bostaden vid framtida försäljning.

Idag väljer de flesta som har en lite större balkong att glasa in den. Först och främst för att få ett skyddande glas som stoppar regn och rusk, men även för att få ett extra litet rum som faktiskt går att använda större delen av året utan att energikostnaden i bostaden ökar. Inte sällan är det faktiskt så att en balkonginglasning gör att energiförbrukningen går ner. Detta eftersom glaset blir ett extra skydd, både mot solens strålar under heta sommardagar och mot minusgrader och hård vind under kalla vintrar. Faktum är att en balkonginglasning oftast också höjer värdet på bostaden eftersom det skapas fler användbara ytor.

Balkongglas skyddar även mot buller och insyn

En inglasad balkong skyddar inte bara mot stark sol och dåligt väder, utan även mot störande buller och insyn. Både växter och katter trivs bra på en inglasad balkong. Som med allt annat så finns det även nackdelar med att glasa in balkongen; som att det exempelvis kan bli väldigt varmt där på sommaren och blir lite krångligare att vädra bostaden. Det blir även fler fönster att putsa och att hålla rena. Är man dessutom en soldyrkare som tycker om att sola blir det svårt bakom ett glas. Alla potentiella nackdelar förutom fönsterputsningen går dock att lösa genom att installera öppningsbara och skjutbara fönster. Då kan man öppna och stänga balkongglasen precis så mycket som man vill, och till exempel ställa upp dem när man solar. Det finns även vikfönster som gör själva fönsterputsningen både enklare och säkrare.

Gå ihop med grannarna

Vill man glasa in sin balkong är det bäst att först vända sig till ett par olika företag och be om ett kostnadsförslag så att man kan jämföra priser. Det kan även vara bra att be om referenser eller referensobjekt från tidigare arbeten. Kanske finns det andra i samma hus eller i grannfastigheterna som vill ha sina balkonger inglasade? Är man flera så brukar man kunna få ett bättre pris. När man sedan har valt firma och kommit överens om kostnaden är det viktigt att skriva ett ordentligt kontrakt innan arbetet påbörjas. Alla olika moment som ingår i monteringen av balkongglasen bör stå med, inklusive slutpriset på hela installationen samt ett slutdatum då det hela ska vara färdigt.

Försvåra för inbrottstjuven att ta sig in

17 sep 2020

Gömmer ni värdesakerna i garderoben då ni åker bort av rädsla för att det ska bli inbrott? Med bra lås på dörrar och fönster avskräcker man många tjuvar och med ett larmsystem ännu fler.

Ett bra lås är lika viktigt som en bra ytterdörr, men lås slits och blir gamla. Därför bör man, precis som man renoverar och byter ut allt annat i sitt hem, även ibland byta lås på dörren. Att ha som vana att vid en flytt byta låset är viktigt då det kan finnas nycklar ”på vift” som gör det enkelt för obehöriga att ta sig in.

Tyvärr kan man aldrig skydda sig helt mot inbrott. Men man kan göra det så krångligt som möjligt för tjuvarna så att de hellre avstår och går någon annanstans. En tjuv vill gärna ta sig in genom ett fönster, men går gärna ut genom ytterdörren. På så sätt blir det enklare att få med sig stöldgods. Att därför ha ett lås som öppnas med nyckel även från insidan gör att många tjuvar avstår från att bryta sig in. Sätter man dessutom lås på fönstren blir det ännu krångligare för tjuven.

Larmsystem med kameraövervakning för enfamiljshus

Bor man i hus med altandörrar och garageingång bör man ytterligare se över sitt inbrottsskydd då det är det många tjuvar som föredrar att ta sig in där. Ett bra larmsystem med kameraövervakning är ofta ett bra skydd mot inbrott. Försäkringsbolagen har en hel del krav som måste uppfyllas då det gäller lås och dörrar, annars så gäller inte försäkringen vid inbrott. En professionell låssmed vet vad som gäller och kan hjälpa till att installera både lås och larmsystem i rätt säkerhetsklass. Det kan vara en god idé att låta låssmeden se över hela bostadens inbrottsskydd då man ibland även måste förstärka dörrkarmar och gångjärn.

Var noga med vem ni anlitar

Kontakta några olika aktörer om ni vill se över hela säkerhetssystemet hemma och be om offerter. Ofta kommer de på ett kostnadsfritt hembesök för att göra en bedömning. Men det kan vara en god idé att först kolla upp företagen då det tyvärr finns en hel del oseriösa aktörer. Detta gör ni enklast hos Skatteverket där de ska finnas registrerade för F-skatt och inte ha några obetalda skatter. En seriös låssmed tar heller aldrig betalt kontant utan man betalar mot faktura som ska innehålla företagets alla uppgifter. Läs mer om hur en låssmed kan hjälpa dig här: https://www.låssmedgöteborg.com

Högsta graden av säkerhet

24 aug 2020

De svagaste punkterna i en byggnad är oftast dörrar och fönster. Vilka olika slags dörrar finns det och vad är skillnaderna? Vilken dörr ska man välja om man vill ha högsta möjliga säkerhet?

Om man är en inbrottstjuv och så fort som möjligt vill ta sig in i en bostad så brukar fönster och dörrar vara bästa alternativet. Och får man välja bland de två så kommer dörren som nummer ett. Det är lättaste sättet att komma in i bostaden men också lättaste sättet att ta sig ut. Speciellt om man har med sig elektronik och andra större delar av bohaget. Det är därför man ska använda sig av riktigt bra dörrar och lås. Där spelar också materialet på dörren och dörrkarmen roll. Ju rejälare dörrar och hårdare material desto svårare är det att bryta sig in. Ovälkomna gäster brukar vara anledningen till att man överhuvudtaget använder sig av lås på sina dörrar. Dörrar till lägenheter är ofta rejälare än de som sitter i hus. Men på senare år har man även börjat använda sig av liknande system för att stoppa tjuven vid ytterdörren.

Något för alla smaker

Trä eller träskivor är det vanligaste materialet som man använder sig av till dörrar. De grå dörrarna i stål som finns i flerfamiljshus är på många sätt säkrare. Men ofta går man på skönhet framför säkerhet i den aspekten. Nu kan man få både och eftersom det finns dörrar som har en stålkärna men på utsidan är beklädda med trä. Man kan även få dessa med säkerhetsglas för ljusinsläpp och bibehållen säkerhet. När det gäller klassning så brukar man tala om säkerhetsdörrar, branddörrar med mera. I alla fall när det gäller dörrar som har högre säkerhet så finns materialet stål med. Antingen helt och hållet eller som ett av lagren.

Fram och bak

Den svagaste punkten i ett hus och en lägenhet är altandörren eller balkongdörren. Man satsar gärna pengar på riktigt bra kvalitet på framsidan men kan glömma bort att det oftast är bakifrån som tjuven kommer. Inifrån trädgården är det undanskymt och lättare att arbeta ostört. Därför bör man satsa på en riktigt bra dörr även där. Kanske behöver den inte se ut som ståldörren på framsidan. Men den bör ha en ordentlig låsning och en hög säkerhetsklassning. Men branddörrar bryr man sig sällan om i hus. Det är mellan lägenheter som spridningen brukar bli värst. Läs mer om ståldörrar på denna sida: https://www.ståldörrar.nu

Skydd mot väder och vind

18 aug 2020

En extra yta är aldrig fel antingen när man bor i hus eller lägenhet. Ibland kan man förlänga säsongen och användandet genom en inglasning. Det kan vara en möjlighet för alla som har balkong.

Glasa in balkong i Göteborg är ett sätt att bättre kunna nyttja den extra ytan under de mildare säsongerna, eller i bästa fall hela året. Genom att sätta upp glas som skydd så blir det en behagligare miljö där man sitter i skydd mot blåst, regn och snö. Men det innebär även att temperaturen på balkongen blir betydligt högre med hjälp av solens strålar och värmen inifrån lägenheten. På grund av det extra skyddet kan man inreda sin balkong på ett helt annat sätt än om den är öppen. Man behöver inte vara rädd för att möbler ska bli våta och därför behöver man inte ta in exempelvis kuddar och filtar efter användning. Allt kan vara kvar som man önskar hela tiden och kanske till och med hela året. Det man dock bör tänka på är att om ytan tidigare använts till rökning eller grillning så kan all den röken nu gå in i lägenheten istället för att försvinna med vinden.

Vad som gäller

Det finns en del regler som generellt gäller för ytor i flerfamiljshus, både inomhus och utomhus. Därför är det viktigt att man inte gör några som helst förändringar utan att först tillfråga hyresvärden eller husägaren. Vissa husägare beslutar själva att erbjuda hyresgästerna renovering av balkonger. Men i andra fall kan man få bekosta det själv. Det gäller till exempel ofta ifall lägenheten är en bostadsrätt. Vid installation av glas är det viktigt att en kunnig montör används och att alla säkerhetsföreskrifter följs. Detta för att minska risken för olyckor. Det är lätt hänt att något faller vid montaget och kan skada balkongerna nedanför eller i värsta fall en människa.

Del av lägenheten

När man väljer att glasa in sin balkong så kan man välja mellan att endast ha glas som går en bit upp och inte helt upp till ovanstående balkongs golv. Men om man väljer en heltäckande lösning så finns det också alternativ gällande typ av glas och öppning. Man brukar kunna välja skjutfönster eller vanliga och ifall man vill ha vinterisolering eller ej. Lägger man en tätning på golvet så kan ytan bli lika varm och användbar som den övriga lägenheten. Det finns till och med de som använder sin balkong som gästrum.

Viktigt att anlita en elektriker

5 aug 2020

Ibland är det bästa att inget kunna. Om man är lite händig är det lätt att ta saker i egna händer och göra sådant som det krävs utbildning och erfarenhet för. Dra ledningar kan vara en sådan sak.

Det är så viktigt att veta var gränsen går. Annars kan olyckan vara framme och man skadar sig eller sin fastighet. Om det sistnämnda inträffar så kan det vara så illa att försäkringarna inte gäller. Det är en situation man verkligen inte vill hamna i. Ett annat scenario är att man installerar något, exempelvis en tvättmaskin eller någon annan produkt som sedan blir strömförande. Med andra ord, anlita en elektriker när det är dags att ta hand om något el-relaterat därhemma. Då är man på den säkra sidan, och skulle något gå fel så har man förhoppningsvis en försäkring som täcker skadorna.

Vad kan en elektriker hjälpa med?

Låt säga att man har köpt ett hus som är renoverat men byggt för länge sedan. Då är det klokt att ta in en elektriker som gör en kontroll av huset och ser till att all el är installerad på rätt sätt. Om det inte redan finns en, så är det viktigt att installera en jordfelsbrytare. Om något skulle bli strömförande slås då elen av. En trygghet värd att satsa på då man kanske inte ser när det sker. Har man barn finns det flera åtgärder för att säkra riskfaktorer. Som att exempelvis säkra eluttag så att inga fingrar kan stoppas in. Tänk på att inte ha elapparater som exempelvis en hårtång eller en vattenkokare med en sladd som hänger ner så att barnet kan få tag på det och skada sig. Ska du köra diskmaskinen eller tvättmaskinen, gör det då helst när man är hemma. På så vis om något händer så är man där och kan förhindra ytterligare skador.

Tjänster som man inte kopplar till en elektriker

Belysning är väl något som de flesta vet att en elektriker gör. Men att man kan koppla in elektrikern om man vill ha installerat ett data eller telenät kanske inte lika många känner till. De installerar fiber för bredbandsuppkoppling. De gör även installationer av brand- och inbrottslarm samt installerar porttelefoner. Vill man veta mera om tjänster som erbjuds kan man ta en titt på nätet. Ta reda på vilka tjänster just de företagen som du har i närheten erbjuder och ring sedan och boka en tid för konsultation. För dig som söker en elektriker tipsar vi dig att läsa mer på denna sida: https://www.elektrikermalmö.biz

Vilken utbildning krävs för trädgårdsarbete i Värmdö?

16 jul 2020

Med en trädgård, och grönyta, kommer också ett underhåll. Men om man vill så kan man anlita någon som utför trädgårdsarbete i Värmdö. Vad gör en trädgårdsfirma och vilka jobbar där?

För att bli trädgårdsmästare kan man antingen gå en utbildning eller vara så pass intresserad och påläst att man kan arbeta med det ändå. Men det vanligaste är att man går en utbildning och dessa anordnas av ett flertal olika skolor och institut. Utbildningen är normalt på mellan 50 och 70 veckor och sträcker sig upp till två år. Flera skolor erbjuder även utbildning på distans. Så var man än bor och i vilken livssituation man än är i, så finns möjligheten att utbilda sig till trädgårdsmästare.

Vilket arbete utförs i en trädgård?

En trädgård tar oftast många år att bygga upp och kan också kosta mycket pengar. Det är med andra ord en investering man kan välja att göra, både när det kommer till tid och pengar. Om man känner att man inte har tiden eller kunskapen så kan man anlita en firma för att utföra trädgårdsarbete i Värmdö och själv välja vad och när man vill ha hjälpen. Om man anlägger en ny trädgård så är det hela spektrat av trädgårdsarbete som utförs under det första året. Före anläggningen så ska marken förberedas på rätt sätt för de olika ytorna som hårdgörande av mark för plattsättning, rensa bort sten och ogräs för gräsmatteytorna samt rätt tillskott av jord och näring i rabatterna. Efter det ska man så eller plantera, lägga plattor eller snickra trädäck. Och när allt är klart kommer ogräsrensning, gräsklippning, ansning och klippning av träd och buskar, vattning och gödning. Detta snurrar sedan på i stort sett hela året, beroende på var i landet man bor.

Vilka olika yrkesgrupper arbetar med en trädgård?

Att en trädgårdsmästare arbetar med trädgårdar är inte konstigt. Men det finns många olika yrkesgrupper eller kunskaper som man kanske inte tänker på behövs för att få en fungerande trädgård. Många firmor är specialiserade på anläggning, vilket behövs vid skapandet av en trädgård och även om stora förändringar ska ske. Det handlar om dränering eller hårdgörande av mark till exempel. En elektriker behövs om man vill installera belysning. Övriga yrkesgrupper är snickare för till exempel trädäck, pergola och staket samt plattsättare för uppfart och gångar. Man kanske också anlitar en trädgårdsdesigner som planerar layouten för den nya trädgården. Vi rekommenderar denna webbplats: https://www.trädgårdsarbetevärmdö.se

Sätt stilen med stuckatur

13 jul 2020

Sirligt och snirkligt, parant och pampigt, elegant och graciöst. Alla är de ord för att beskriva något så fagert som stuckatur. Stuckatur är verkligen grädden på moset i en vacker våning.

Har man ett sekelskifteshem med bevarad stuckatur kan man skatta sig lycklig. Stuckatur är sannerligen vackert och sätter en särskild prägel på bostaden. Den blir genast mer elegant och personlig. Den ena stuckaturen är sällan den andra lik. Och det finns något för alla smaker. Det finns de mer pampiga varianterna med stora, breda stuckaturer som svänger och snirklar sig och med takrosetter i varje rum. Sedan finns det de som är lite mer sparsmakade och stilrena, nätta med raka linjer och sobert avrundade i hörnen.

Vad är stuckatur?

För den oinvigde i ämnet är stuckatur en slags utsmyckning av hemmet. Ett sätt att dekorera väggar, tak, lister, dörrar och fönsternischer. En äkta stuckatur är gjord av en gipsblandning som gjuts i en designad form. Formen är den som avgör utseendet på stuckaturen. Stuck är namnet på själva gipsblandningen, och när man formar den snyggt för utseendets skull kallas det stuckatur.

Nuförtiden är det vanligt att fuska med tillverkningen. Fusket går ut på att istället använda sig av polyuretan, som är en slags plast. Detta görs enbart för att det är mycket billigare. Tyvärr brukar resultatet enkelt skvallra om den saknade äktheten. Att fuska med detta billigare alternativ kan dock vara smart där det inte syns så mycket. Högt uppe i taken brukar det exempelvis vara svårt att se skillnad. Så ska man fuska är lägen högt upp den bästa platsen. Så kan man gå på de dyrare alternativen vid mer synliga ställen.

Genomgående stil

En stuckatur med många år på nacken kan behöva lite omsorg. Ibland kanske man behöver byta vissa delar helt och hållet eller så vill man utöka stuckaturen. Man kanske tycker att den saknas i några rum. Eller så har den blivit bortrenoverad av tidigare ägare som inte förstått charmen och värdet av den.

Vill man ha en stuckatur som går i samma stil som resten av hemmet kan man vända sig till proffs. De kan specialdesigna och tillverka dessa. Många kan också ordna skurklossar, socklar, bröstpanel och dekorlister i samma utförande. Att låta allt utföras i samma genomgående stil är enkelt och brukar dessutom bli det snyggaste alternativet. Sedan är det bara att välja – klassiskt och stilrent eller pampigt och överdådigt. Oavsett vilket blir det grädden på moset!

Den perfekta bostaden

9 jul 2020

Många är vi som frågat oss gång på gång hur man hittar den perfekta bostaden. Var ska den ligga och hur ser den ut? Vad innehåller en perfekt bostad i form av bekvämligheter och antal rum? Vet du?

Vi är inte bara ett antal utan vi är säkert en absolut majoritet och vi kanske närmar oss 95%. Vi som har en inre bild av det ultimata hemmet. Ser den likadan ut för alla den bilden? Troligen inte! Vissa av oss vill ha lugn och skog runt om. Andra vill ha lika mycket lugn men en vattenyta inom synhåll. Vissa vill ha grannar medan andra skyr sådana. Många vill ha rimligt nära till service som butiker och sjukvård men det är olika viktigt för olika människor även det. Lägenhet eller villa, stor tomt eller liten, trädgård eller naturtomt? Ja, eller hur? Frågorna och åsikterna är lika många som individerna.

Vad bör man tänka på när man funderar kring boendet?

Det finns mycket att tänka över men några saker är mer viktiga än andra. Den allra första är faktiskt den krassa verklighet som kallas ekonomi. Var kan jag bo utan att behöva leva på radhusbiff 24/7? Hur mycket pengar kan och vill jag lägga på boendet? Den frågan hör också ihop med den sociala situationen. Är du singel eller har du en partner eller har du en växande familj? Vilken typ av bostad kommer du vilja bo i fem år framåt?

En villa är trevlig och ger mycket frihet men kräver också att du sköter den. En lägenhet kan ha minst lika bra läge men ger inte samma möjligheter för eventuella barn och ger inte heller tillfälle till utevistelse på egen mark. Det finns grannar nära att förhålla sig till - vilket i och för sig kan vara lika sant då det rör sig om en fristående villa.

Hur hittar jag mitt bästa liv?

En överblick över bostadsmarknaden och hjälp med att hitta rätt görs bäst i samarbete med en mäklare. Speciellt om du planerar att flytta bohaget till ett område du inte känner väl sedan tidigare kan deras hjälp vara bra. För att få en uppfattning om utbudet och prisläget kan du prata med någon som är insatt i den lokala marknaden. Det är inte heller helt omöjligt att information och råd kan göra att du ser möjligheter och alternativ som kan passa dig utmärkt trots att du inte tidigare funderat i de banorna. Hur vill du bo? Söker du en mäklare? Då tipsar vi att läsa mer på denna hemsida: https://www.solnamäklare.se

Drömmen om det perfekta hemmet

7 jul 2020

Kanske är det redan verkligt eller så är det fortfarande något som hägrar där borta i horisonten. Dags att lämna drömvärlden och äntligen säga hej till verkligheten. Låt äventyret börja.

Det är en sak att veta precis vad man önskar sig och en annan att faktiskt förverkliga den på egen hand. Är man en person som är kreativ och bra på att fixa saker tänker man kanske tanken att man skulle ro i land ett sådant projekt. Det är troligtvis helt sant. Frågan är bara hur slutresultatet blir och hur lång tid det tar innan allt är precis som man önskat. Om man inte provat förr kan det vara så att en liten självinsikt gror i bakhuvudet och därför gör att drömmen om och om igen läggs på is. En verklighet som många känner igen sig i. Men det behöver långt ifrån betyda att drömmen kommer att förbli just en dröm.

Dags att kavla upp ärmarna

Så varför inte bara ta och bestämma sig för att nu eller aldrig sätta igång. Att planera vad som ska göras och hur mycket kalaset får kosta är en bra början. Sen, istället för att åka till närmaste bygghandlare och beställa hem det man behöver, parkerar man sig framför datorn och börjar googla på firmor som kan tänkas kunna skapa drömhemmet. Har du till exempel ett projekt som mest handlar om att måla om huset både invändigt och utvändigt? Kanske tapetsera om och skapa en helt ny känsla? Bor du då exempelvis i Stockholmsområdet kan du googla på ”Målerifirma Stockholm”. Redan där kommer du att hitta flera företag med massor av kompetens. Sedan är det bara att välja.

Luta sig tillbaka och vänta

När man valt firma så är det bara att spåna tillsammans med sitt nya team och förklara vad man önskar sig i det slutliga resultatet. Det roligaste är att välja färger för både hus, väggar och tapeter när man vet att någon annan kommer att göra jobbet. Och man kan dessutom kräva att det blir precis som man kommit överens om. Varför inte åka bort och besöka vänner eller familj medans målerifirman gör sin magi. Då kan du få komma hem till ett färdigmålat hus där du direkt kan flytta in de nya möblerna som införskaffats. Inte så tokigt. Vill du att målarna ska må bra och vara fulla av energi, varför inte bjuda på lite fika och något läskande mellan varven? Vi tipsar att läsa mer om måleri på denna sida: https://vafomaleri.se/

Dags att göra en större rensning hemma?

1 jul 2020

Behöver du storrensa? Det är lätt att samla på sig onödiga prylar där hemma. Eller så är det dags att flytta från ett hus till en mindre lägenhet. Då kan ett alternativ vara att hyra en container.

Är du villaägare så har du säkert någon gång stått inför att behöva göra en större rensning hemma. Det kan vara för att du ska flytta eller bara för att det är lätt att samla på sig saker man inte längre behöver. Ibland kan det också vara för att man har gjort större rensningar på tomten. Det kan lätt upplevas som att det krävs alldeles för många vändor till tippen med ett vanligt släp. Ett smidigt alternativ är att hyra en container! Då får man mer tid över att fokusera på själva rensningen.

Vad ska man tänka på när man hyr container?

Även om det är smidigt att hyra container bör du vara observant på att även här behöver du göra en sopsortering. Det går att hyra en container för osorterade sopor men det blir i regel betydligt mycket dyrare. Så istället för att hyra en av de största modellerna kan det vara en god idé att hyra mindre och i omgångar. Det är inte bara mer ekonomiskt utan bättre för miljön. Dessutom kan det vara lättare och billigare att själv transportera mindre mängder till tippen. Ofta är det inte stora volymer av exempelvis elektronik som ska kastas. Det finns många som hyr ut containers men det är bra att boka en i god tid.

Ha koll på villkoren innan du hyr

Olika företag har olika prissättningar. En del har fasta priser och andra sätter priser utefter vikten. Därför bör du kontrollera vad som gäller innan du hyr. Du behöver också kontrollera så du verkligen är tillåten att ställa containern där du vill ha den. Skulle du vara tvungen att flytta den till en plats långt ifrån bostaden så kanske det inte ens är värt att hyra en. Ibland kan man också behöva ansöka om tillstånd och det åligger den som hyr att kontrollera och söka tillstånd. När du hyr en container ska du också höra med företaget vad som får slängas. Ibland är det förbjudet att slänga miljöfarliga produkter. Detsamma gäller för elektronik. Det finns en maxlastvikt på containrar och det är du som kastar saker i den som är ansvarig för att se till att containern inte överstiger denna vikt.

← Äldre inlägg