Blogg

Med en golvslipning blir golven som nya

8 mar 2021

När man är i farten med en renovering kan man upptäcka att golven också skulle må bra av en uppfräschning, och då är en golvslipning en bra idé, för då kommer golven att se ut som om de vore nya.

När man renoverar sina väggar hemma så bör man inte glömma golven, för med en uppfräschning av dem så kan man få en helt ny look på ett rum. Om man har trägolv så är det väldigt lätt att få golven att glänsa som nya. Fastän man inte tror att det är möjligt, eftersom det gamla trägolvet är i ett sådant dåligt skick, så går det absolut att genomföra. Om du vill kan du slipa golvet på egen hand men för att få det bästa resultatet så bör du faktiskt anlita professionell hjälp med golvslipningen. För annars kan du råka ut för ett mindre lyckat resultat och det kommer inte göra sig så bra i det nyrenoverade rummet.

Hur går det till?

För att genomföra en lyckad golvslipning så finns det en del saker som man måste göra innan man sätter igång. En sådan sak är att se till så att inga spikar sticker upp ur golvet för annars kan de skada slipmaskinen och göra så att det blir ränder i slipningen. Golvet ska vara ordentligt rengjort och sedan är det bara att sätta igång. De slipmaskiner som används har en inbyggd dammsugare så det kommer inte bli något slipdamm som yr omkring. Men anlita med fördel en golvfirma. Mer informaton om golvslipning hittar du här: golvslipningtäby.nu

Saker att tänka på då man anlitar målare

8 mar 2021

Funderar ni på att anlita en målare? När man anlitar en professionell målare kan man räkna med ett bra resultat och renoveringen går dessutom snabbt. Men det finns en del saker att tänka på.

Fundera först på hur omfattande arbetet är som ska göras. Är det bara väggarna som ska målas eller tapetseras eller måste även taket och listerna målas? Att utelämna dessa kan sänka hela intrycket av rummet, ifall det var länge sedan de målades.

Att välja tapeter eller kulör är det roligaste och för att få inspiration kan man leta på nätet och titta i inredningsmagasin. Det finns många sätt man kan kombinera färger på och man ska heller inte vara rädd för att be den målare man anlitar om råd.

Viktigt att inte bara se till priset

När man har bestämt omfattningen av arbetet och valt tapet eller kulör är det dags att begära in offerter från några olika målerifirmor. Genom att också be att få offerterna specificerade blir det enklare att jämföra priser. Fråga även efter referenser och om målaren har gjort liknande arbeten tidigare.

Det är viktigt att inte bara se till priset utan också välja en kunnig målare, som denna erfarna målare i Stockholm, som både har utbildning, erfarenhet och vet hur man arbetar noga och systematiskt för att undvika slöseri med färg. Skriv sedan ett ordentligt och tydligt avtal där allt som ska göras står med, inklusive slutpris och datum då måleriarbetet ska vara färdigt.

Ny färg på ditt hem?

1 mar 2021

Ingen tycker det är roligt med hus som inte blivit målade på femtio år. Helt rimligt, eftersom färg tenderar att flagna efter så lång tid. Skyddet mot röta minskar och husets värde minskar.

Att måla om bostaden är inte något litet projekt och utförs inte på en eftermiddag. Att bestämma sig för att måla om är ett beslut som behöver växa fram. Däremot är det aldrig något dåligt beslut, vare sig för utseendet eller funktionen på bostaden eller för marknadsvärdet på densamma.

Det finns ett par saker att begrunda när det gäller utvändig målning av en villa. Det första gäller faktiskt rena formaliteter. Om du bor inom ett område med detaljplan behöver du samråda med kommunen innan du målar om. Har du ett gult hus och målar om det gult är det lugnt men vill du ändra till en helt annan färg behöver du bygglov.

Att måla om huset

Vad ska man mera tänka på? I det klimat vi lever i kan ett hus inte målas om vilken tid på året som helst. Det krävs någorlunda torrt väder, helt enkelt. Planeringen måste med andra ord göras utifrån dessa förutsättningar. När kommunen sagt sitt kan du ta kontakt med en pålitlig målare.

En erfaren målarfirma kan snabbt avgöra vad som behöver göras med din bostad, och hur. Du får en offert och när du godkänt den kan arbetet börja. Du kan sluta bekymra dig om byggnadsställningar och väder, vind och material. Din målare ser till att arbetet blir av bästa kvalitet.

Bygga ett större boende

23 feb 2021

Med tiden och ändrade behov kan man behöva öka sin boendeyta på något sätt. Man kanske får fler medlemmar i familjen eller av någon annan anledning väljer att förstora sitt boende.

Det kan vara flera olika anledningar till att man väljer att förstora sitt boende med en tillbyggnad i Stockholm. Kanske har man fått barn, börjat arbeta hemifrån eller tröttnat på att slåss om endast en toalett. Trivs man med sitt boende i övrigt så kan det vara lättare att bygga till istället för att börja leta efter ett annat boende som passar i storlek. I många fall kan det även vara mer ekonomiskt att bygga till än att byta.

Åt alla håll

Den vanligaste tillbyggnaden är en tillbyggnad som sker horisontellt. Det vill säga att man utökar byggytans del av tomten. Men ibland kan det finnas behov av en större yta i bostaden fastän att tomten är för liten för att klara av det. Då finns det andra möjligheter som man kan använda sig av. I vissa fall väljer man att göra en källare under huset. Kanske har man redan en källare under en del av huset och kan då utöka den, eller göra den djupare. Men det är också mycket vanligt att man använder sig av en teknik där man helt enkelt lyfter av hela taket och lägger till ett våningsplan till. På det sättet kan man i vissa fall fördubbla sin boendeyta utan att ta mer tomtyta i anspråk. Man slipper även grundläggning.

Skapa ett vackrare hus

22 feb 2021

När man äger ett hus är det väldigt många olika beslut som ska fattas. Oftast tänker man på läget och vilket hus man vill ha. Men det finns många detaljer som är både funktionella och vackra.

Under en period var det så pass vanligt att använda sig av olika slags solskydd på utsidan av sitt hus, att det var ovanligt att se hus utan solskydd. Men idag är det inte längre lika vanligt att man väljer ett utanpåliggande solskydd, trots att det fyller flera olika funktioner. Till skillnad mot persienner, rullgardiner eller gardiner ger utanpåliggande solskydd, som markiser, en möjlighet att se ut samtidigt som man skyddas från direkt sol. Det är också därför som många valt den möjligheten till sina hus.

En extra finess

Men det är inte bara ett solskydd som gör att man väljer markiser. Det finns flertalet olika modeller och funktioner, där man till och med kan välja en modell som man kan använda som tak över uteplatsen. På det sättet kan man få njuta av utomhusmiljön trots att kvällen kommer eller att det kanske börjar regna. När man ska skaffa markiser på Lidingö så bör man därför noga tänka igenom vilken funktion man önskar sig. Men med markiser kan man också försköna sitt hus. Markiser som passar i färg och modell kan höja ett hus från lite småtråkigt och vanligt till att bli områdets vackraste hus. Det är en kombination av skönhet och funktion som är svår att uppnå på något annat sätt.

En ny fasad gör bostaden glad

4 feb 2021

Trött på husets utsida? Tittat på interiören så länge att lusten att fixa slutat komma ens med långa mellanrum? Vill du bara ha det gjort, likt ett magiskt trick där du knäpper med fingrarna?

Lite färg kan pigga upp varenda byggnad vare sig det är på utsidan eller insidan. Tro det eller ej men det finns hur många människor som helst som helt enkelt älskar att arbeta med färg. Att stryka färg på en huskropp får varje målare att gå i taket av glädje. Att snygga till insidan och lämna prydliga avtryck av ett fulländat arbete kan få dem att vilja hoppa ur sängen för att gå till jobbet.

Inred och variera med färg

Lite färg kan göra underverk. Tänk dig en vägg full med vackra mönster och de andra helt enfärgade. Eller kanske tvärtom. Det finns inga begränsningar för hur mycket man kan trolla med färg för att inreda något som är originellt och står ut från mängden. En målare som du ger fria händer kan skapa mästerverk. Förutsatt att det är rätt person vill säga.

Har du ett stort hus till förfogande kan en målare variera färgsättning och nyanser så att du känner dig tillfreds. Det kan bli en färgkaskad med olika färger i varje rum, men lika härligt kan det vara att få hela huset i samma kulör med skiftande nyanser från hela skalan med mycket vitt till mycket svart. Föredrar du en väggmålning går även det säkert lätt att ordna. Läs mer om målning på denna webbsida: målareuppsala.net

Låt värmepumpen drivas av miljömärkt el

4 feb 2021

Även om en värmepump innebär en stor investering betalar den sig alltid i längden. Den värmer huset med energi som den tar från berggrunden, jorden, luften, sjön eller grundvattnet.

Värmepumpen är det i särklass mest miljövänliga värmesystem som man idag kan ha. Driver man den dessutom med miljömärkt el, eller el producerad av egna solpaneler på taket, minimerar man verkligen klimatavtrycket.

Det finns flera olika typer av värmepumpar och en av de vanligaste är bergvärmepumpen. Fördelen med den är att den inte alls påverkas av årstiderna och kan leverera lika mycket energi året runt. Nackdelen är att den är dyr att installera eftersom den kräver att man först borrar en energibrunn. En bergvärmepump värmer huset genom vanliga vattenburna element.

Ta in kostnadsförslag från mer än ett företag

Ett lite enklare och mycket billigare värmesystem är luft-luftvärmepumpen. Den tar istället värme från luften strax utanför huset. Den behöver inte heller ett vattenburet system av element för att sprida värmen utan blåser istället ut den. Men den kan inte värma vatten och passar bäst i lite mindre hus med öppen planlösning.

Är man intresserad av att installera en värmepump i Karlstad ska man vända sig till mer än ett företag och be om ett kostnadsförslag. För att kunna lämna en korrekt offert gör företaget först en kostnadsfri utvärdering av husets eller fastighetens förutsättningar, men man tittar även på tomten och omgivningen. Det är många gånger en fördel att välja ett företag som erbjuder totalentreprenad, eftersom det oftast både är billigare och mer effektivt.

Avtal som trygghet för båda parter

18 jan 2021

Regler och lagar inom samhällets delar är skapade för att ge trygghet och för att man ska veta vad som gäller. Man använder sig därför ofta av avtal eller kontrakt inom exempelvis boende.

Om man äger en bostad och vill hyra ut den så vill man också kunna känna sig trygg med uthyrningen. Man vill veta att avtalad hyra kommer betalas och att bostaden inte kommer att bli totalförstörd. Det är även viktigt att veta att hyrestagaren kommer att flytta ut när det är avtalat, kanske för att man själv ska flytta in eller för att boendet ska säljas, exempelvis. Men det är lika viktigt att man som boende har samma trygghet och inte kommer hem en dag och hittar sina saker på gatan, eller att man plötsligt krävs på en högre hyra än avtalat.

Flera olika led

När det gäller boende finns det flera olika typer av hyra, eller avgift, som man kan använda sig av. Man kan hyra i första hand, vilket innebär att man hyr direkt av fastighetsägaren. Det går även att hyra i andra hand, och då hyr man av den som har förstahandskontrakt efter att denne har fått ett godkännande från fastighetsägaren. Det finns en hel del regler för uthyrning i andra hand eftersom den partens risker normalt är högre. I vissa fall finns det till och med de som hyr i tredje hand. Det finns även bostadsrätt, som är en blandning av hyra och ägande där man betalar en del till föreningen.

Hur många nycklar har du?

22 dec 2020

Hur många nycklar har ni i ert hem? Har alla varsin nyckel, eller är det bara vissa av er som har det? Behöver ni göra fler nycklar? En låssmed hjälper dig med allt inom nycklar, lås och säkerhet.

Hur många nycklar man har i ett hushåll beror lite på hur många man är. Hur tidigt vågar man låta barnen ha en egen nyckel? Vad gör man om en nyckel skulle tappas bort? Om man skulle ha råkat tappat en nyckel utomhus kan det kännas obehagligt att veta att någon annan kan ha tillgång till ens hem. Då har man två val, antingen byter man ut hela låset eller så chansar man på att de inte hittar vilken dörr nyckeln passar till. En låssmed kan hjälpa till att byta ut låset om det alternativet vinner. Alla kan tappa en nyckel.

Bilnycklar tar längre tid att koda

Att göra extranycklar tar inte alls lång tid. Det är heller inte särskilt kostsamt om det är en vanlig husnyckel. Är det en komplicerad nyckel kan det både ta längre tid samt kosta mer. Ska du till exempel göra en kopia av din fjärrnyckel, då tar det lite längre tid. De måste nämligen koda den nya reservnyckeln. Dessa kopior kostar även mer än när du kopierar en vanlig husnyckel. Behöver du hjälp med ett lås, men känner dig osäker på vem du ska kontakta? Börja med att kontakta en låssmed. De är proffsiga inom lås och kan säkert hjälpa dig.

Låssmeden, din bästa vän?

22 dec 2020

När du låst dig ute, tappat nycklarna eller vill ha en ökad säkerhet i ditt hem, vem kontaktar du då? Börjar barnen i familjen bli stora nog att gå hem själv? Ska de ha egna nycklar eller kodlås?

När du tänker på en låssmed så tänker du troligen på att du har misslyckats och blivit utelåst eller att du har tappat nycklarna och känner dig otrygg. När nycklar försvinner utomhus, och i synnerhet om misstanke finns att någon kan lista ut vart nyckeln går, är det hög tid att ringa på din låssmed i Sundbyberg.

När en sådan olycka är framme är det smart att byta ut hela låskolven och alla tillhörande nycklar. Då har du tagit bort risken att någon ska kunna smita in med den borttappade nyckeln. Även de gånger då du av misstag låst dig ute eller kanske glömt nycklarna på en säker plats, som du inte kommer åt, ringer du givetvis din närmsta låssmed.

Smidigt för hela familjen

När barnen är stora nog att gå hem från skolan själva är behovet av nycklar plötsligt väldigt stort. Dessutom ökar risken att tappa bort en nyckel mer och mer för varje nyckel som är i användning. Därmed är det ett smart drag att byta ut de traditionella nyckellåsen till hemmet mot digitala lås som har kodbrickor eller enbart använder en kod. De digitala låsen har även funktioner som går att koppla till appar i våra mobiler, vilket innebär att du kan få ett meddelande när någon går in där hemma.

Mer hus på din tomt

11 dec 2020

För dig som har mer tomt än hus kan det vara värt att fundera över fler möjligheter. Ett attefallshus kan fungera som bostad för ung eller gammal eller för gäster. Eller bara som extrautrymme.

Ett attefallshus är en välsignelse i förklädnad. Det kan vara lösningen på mångas problem med utrymme. Istället för krångliga arrangemang med extrasängar i matrummet när släkten hälsar på står en byggnad ständigt klar och välkomnar alla gäster. Vill man så kan ett attefallshus även fungera som en permanent bostad för den äldre tonåringen eller för farmor.

En av husens stora fördelar är att man inte behöver ansöka om byggnadslov för att få sätta upp dem - med vissa undantag. Vill du ha ditt attefallshus närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste din granne samtycka till arrangemanget. Vissa andra undantag finns också.

Storlek och funktion hos attefallshus

Ett attefallshus kan användas som permanentbostad. Om detta är tanken behöver huset ha möjligheter till hygien och till matlagning och förvaringsutrymmen. Däremot måste ett attefallshus inte användas till att bo i. Det kan också vara ett förråd eller liknande.

Måtten på husen är viktiga. Huset får högst vara 30 kvm och det får inte vara högre än 4 meter. När du ska låta uppföra ett attefallshus behöver du först få ett startbesked från din kommun och du får inte starta byggnationen förrän detta är godkänt. Detta är inte det samma som ett bygglov men viktigt att komma ihåg iallafall. Ett attefallshus är praktiskt och kan i värsta fall bli snyggare än ditt bostadshus.

Är ditt hem hållbart?

8 dec 2020

Många vill leva mer hållbart och en sak man kan göra en förbättring inom är boendet. Hur kan du förbättra ditt boende? Du kan ändra på din värmekälla eller kanske se över ditt klimatskal.

Hur du lever och bor är frågor som kommer upp när man pratar om hållbarhet. Det finns mycket man kan göra för att förbättra sitt hem och göra det mer hållbart. Vissa saker man kan bidra med behöver inte kosta så mycket pengar, men det finns också större projekt som man kan starta.

En sak som är bra att se över är husets klimatskal, och nu kanske du undrar vad det är. Med ett klimatskal menas hur huset är uppbyggt och tätat och var det sipprar ut energi. Ett osynligt skal helt enkelt, ett skal som inkapslar husets energi, och detta skal kan förbättras. Det är möjligt att undersöka och mäta hur husets klimatskal ser ut för att sedan kunna åtgärda läckage. Ett problem som är vanligt är att man har dåligt tätade fönster och att värmen letar sig ut där.

Att byta värmekälla

En populär värmekälla är värmepumpar och det är många som är nöjda med denna värmekälla. Det finns flera olika varianter på värmepumpar och när man ska välja är det bra att få professionell hjälp så att det blir rätt. Om du väljer att satsa på värmepump som värmekälla kommer du inte bli besviken. Det är ett alternativ som sköter sig självt och det är ett miljövänligt sätt att värma upp huset. Läs mer om värmepumpar på denna hemsida: https://www.värmepumparhaninge.se

Mer plats ute för fler

4 dec 2020

Vädret är inte alltid tillmötesgående. Vi som gillar uteliv kämpar tappert för de timmar och dagar vi kan få utomhus. Vi vinner inte alltid. Ett uterum är ändå en ganska rimlig kompromiss.

Det kan inte hjälpas utan vi får helt enkelt ta och erkänna det - vårt land är fantastiskt vackert men vädret är inte alltid på topp. Med rätt kläder och utrustning kan man tillbringa många timmar utomhus året om, men det är inte alltid riktigt det vi vill.

Många trånar efter att sitta bekvämt i annat än skoteroveraller och pälsmössor. Många önskar vänta med att bli duschade tills vi faktiskt kommer in i badrummet och fått av oss kläderna. Inte heller önskar vi prova på livet på Arktis precis utanför vår egen husknut. Det finns ingen anledning till tårar och förtvivlan! Lösningen är nämligen nära och den heter uterum.

En guide till vad ett uterum bör innehålla

Ett uterum i Uppsala kan vara beskaffat på flera olika sätt, men det viktiga är att rummet faktiskt har både väggar och ett tak - det ska ju vara ett rum. Väggarna görs av glas och så behövs det skjutbara sektioner som öppnar mot naturen vid behov. I ditt uterum behöver du sedan antingen isolera eller installera någon slags värmekälla.

Sedan får man rocka loss med inredning. Bekväma sittmöbler och ett bord med generösa mått. Växter. Belysning. Dekorationer. Bekväma sittmöbler är inte två pinnstolar utan minst en skön soffa och ett antal fåtöljer. Hörde jag någon säga “hurra”? Helt rätt, isåfall.

Ge rummet ett lyft och måla om

19 nov 2020

Att måla om väggarna kan göra mycket för rummet. Väggarna är något som syns mycket i ett rum och man vill att de ska vara fina, fräscha och fria från fläckar. Vilken färg vill du ha på dina väggar?

Det kan vara roligt att ge sig på att måla om ett rum, man önskar ett fint resultat och vill se det växa fram. För att få ett professionellt och jämnt resultat bör man kontakta ett måleriföretag. De hjälper er med ert projekt från start till mål, ni får ett snyggt resultat och slipper göra jobbet själva.

Målning kan vara roligt och de flesta kan göra det. Det tar dock mycket på armar och rygg och många tröttnar innan de ens kommit halvvägs. Anlitar man en målare har denne allt med sig och kan även hjälpa till att hitta rätt färg. Målaren har med sig de penslar som behövs och även stege om det skulle fordras.

Hitta ett bra företag

Det finns många måleriföretag att välja mellan. Du hittar olika firmor när du söker online. Innan du ringer runt bör du skriva en lapp om vad du önskar för resultat, när du vill ha det gjort, samt andra specifika önskemål.

Fråga de olika företagen om en offert. När man anlitar målare har man även rätt till ROT-avdraget. Detta är ett avdrag på 30% upp till 50 000 kr som hjälper till att hålla nere kostnaderna. Det är värt att anlita målare för jobbet kommer att bli gjort på ett snyggt sätt.

Vem vill bada kallt?

16 okt 2020

Du kanske känner någon som älskar kalla bad? Grattis, för det hör inte till vanligheterna. Varma bad däremot, som du kan njuta av stora delar av året, gillar de flesta! Hur ordnar du det?

Glida ner i varmt vatten och känna hur kroppen slappnar av och mår bra. Sådana bada kan bara beskrivas som ren njutning. Kanske i badkaret, i havet eller i en sjö. Bäckar och floder fungerar de med! Men kanske är den trevligaste platsen din egen pool.

Kroppen mår bra av bad och när kroppen mår bra brukar själen följa efter. Bad kan se olika ut men känslan av att behagligt omslutas av vatten är oslagbar. Du kan simma eller leka eller bara vara - livet är enklare och lättare i vatten. Men så var det ju det här med vädret… Vårt land har ett ganska frostigt klimat stora delar av året!

Vill du ha längre badsäsong?

Varför köper man en pool? För en del handlar det om att ge sig själv möjligheten till skön och ostressad hemmamotion. I poolen finns heller inga badbombare som tycker att de är vansinnigt roliga när de stänker ner allt och alla. För andra är det avkoppling och samvaro. En pool kan vara platsen där man umgås under avslappnade former med familj, släkt och vänner. Prat och skratt och kanske rentav något gott att fukta läpparna med. Återigen andra har skaffat pool i första hand för barnens skull. En pool brukar betyda många timmars underhållning under sommarhalvåret. Synd bara att värmen är så kortvarig!

Den enklaste lösningen

Naturligtvis finns det en enkel lösning. Vissa har valt att bygga ett poolhus för att kunna bada varmt året om. Men det kräver en hel del, både investeringsmässigt och antagligen även ett bygglov. Att inhandla och installera en värmepump till poolen är en betydligt enklare lösning.

En värmepump är en otroligt smart lösning för alla som anser att det borde gå att använda poolen mer än tre månader om året. Med en simpel installation har du plötsligt förvandlat din pool till något helt annat än en plats för sommarlek.

En värmepump ansluts till poolens returledning och till elnätet. Kombinerat med någon form av poolskydd eller pooltak får du och din familj en pool som faktiskt är användbar större delen av året. Det är en speciell känsla att kunna sjunka ner i varmt vatten med vintermörker och kyla på behörigt avstånd. Utnyttja din pool till fullo med en värmepump!

← Äldre inlägg