Blogg

Utsikt utan att bli bländad

22 jun 2021

Blir du komplett galen på att inte kunna jobba hemifrån på grund av att solens strålar lyser skarpt genom fönstret? Persienner eller draperier vill du inte ha, för du vill ändå kunna se ut.

Nu har du en svår nöt att knäcka. Du arbetar hemifrån med din egen firma, och har ditt kontor mot söder. Solens strålar lyser så skarpt att du inte kan se skärmen på datorn, men om du drar ner persiennerna så tappar du all inspiration och blir trött. Du vill alltså ha utsikten mot trädgården och närheten med det som händer utanför. Men du vill samtidigt inte bli bländad av solen. Funkar ett par solglasögon kanske? Nej, det blänker ändå i skärmen. Finns det någon typ av filter som du kan sätta på skärmen som gör att det inte blänker? Ja, men det är för dålig funktion i den. Vad ska du göra?

Söderläge i Södertälje

Istället för att sitta hemma och irritera dig tar du en sväng på stan för att ta en fika med en vän. Ni sätter er på en solig uteservering och plötsligt går det upp ett ljus. Vad finns över uteserveringen? Jo, en markis. Allt faller på plats och så fort du kommer hem sätter du dig vid datorn och slår in sökorden: markiser i Södertälje. Ett par dagar senare sitter du åter vid din dator och tittar ut i trädgården. Men denna gång blir du inte bländad för du har en markis över ditt fönster.

Besikta huset och slipp överraskningar

9 jun 2021

Skulle du våga köpa ett hus som inte har genomgått en besiktning? Många skulle nog känna sig lite tveksamma till det, minst sagt. Det bästa är ändå att göra en ordentlig husbesiktning först.

Varför ska man göra en husbesiktning? Svaret är, kort och gott: för att slippa överraskningar. Om huset har besiktats innan du köper det, så vet du precis vad du köper. Du vet vad du kommer få för pengarna. Ingen vill ju köpa grisen i säcken, eller hur? Framförallt inte när det gäller något så stort som ett husköp. För ett husköp är inte jämförbart med något vanligt impulsköp. Inte som att slå till på den superheta, trendiga tröjan som efter bara några månader är hopplöst ute. Nej, ett husköp är viktigare än så. Det kan ju ofta kosta flera miljoner kronor.

Anlita en besiktningsman

Om huset du vill köpa inte är besiktigat, se då till att göra en egen innan du slår till. Anlita en certifierad besiktningsman för uppdraget som kan göra en vanlig husbesiktning. Beroende på hur huset verkar, kan man sedan göra ytterligare besiktningar. Om besiktningsmannen misstänker att det t.ex. kan vara mögel någonstans i huset, kanske hen föreslår en utförligare besiktning. Då kanske man behöver borra hål i väggen. Det är såklart inte ett drömscenario, men mycket hellre det och få svaret svart på vitt, än att först efter köpet behöva upptäcka mögel. Då blir det ett mardrömsscenario istället. Så slipp överraskningar – se till att ditt eventuellt framtida hus blir besiktat!

När du vill välja, välj markiser

2 jun 2021

Solen är härlig, men det finns vissa tillfällen då den inte är fullt lika välkommen. Tillfällen när den faktiskt bara stör. Tur då, att du kan välja själv när solens strålar ska få nå dina ögon.

Tänk dig att du precis har slagit dig ned vid matbordet. Du ska äta middag med din kära familj, eller kanske med ett par goda vänner. När du precis ska hugga in på den goda maten gör du en jobbig upptäckt. Nej, det är inte någon äcklig fluga i soppan. Eller det vet du inte, för du kan inte se. Det är just det som är den jobbiga upptäckten. Du kan inte se på grund av att solen lyser rakt in i dina ögon. Den står i precis den höjden så att hela ditt ansikte är som upplyst av en jättelik strålkastare. Att samspråka med dina middagsgäster blir nu svårt – du ser ju inte ens vem som pratar.

Markiser är lösningen

Solen är visserligen härlig, men när man äter middag vill man inte gärna ha den rakt i ögonen. Lösningen på detta problem heter markiser. Om du låter montera upp markiser vid fönstret kan du själv välja när solens strålar ska få nå in till middagsbordet. För ibland vill man ju ha in solen, eller hur? Oftast är det himla härligt med solens strålar. Men det är också himla skönt att få välja helt på egen hand när det passar. Och just det kan du göra med markiser!

Sommarens hetaste trädgård

28 maj 2021

Längtar du jämt efter varma sommardagar? Spendera tiden ute i det gröna gräset under den blåa himlen och det bästa av allt - kunna svalka ner sig när värmen blir alldeles för påtaglig.

Sedan du var liten har du fått höra att du måste ha varit fisk i ditt förra liv. Varenda dag som passar är man i vattnet, alltid har man älskat vattnet och velat spendera sin tid där. Även om man räknas som galen för vissa, bara för att man även badar på vintern, så är ändå sommaren att föredra. Visst, isbad ger en energi och man fylls av ett lyckorus. Av säkerhetsanledningar är det inte att föredra att vara nere och bada vid sjön på kvällstid. Trots att man är en bra simmare, kan olyckor hända väldigt snabbt. Man ska alltid vara försiktig och ha respekt för vattnet.

En perfekt kväll

Tänk dig den perfekta kvällen. En kväll ute på din altan i din pool, en himmel svart som natten, med stjärnor som ser ut precis som i en film. Vare sig du sitter där ensam och lyssnar på en trevlig bok, eller sitter med dina vänner, skrattar har trevligt och bara njuter av livet. Med en egen pool i hemmet är man fri att bada precis när man vill. Har du inte redan en pool, då kanske det är dags att bygga pool? Det finns bra företag som kan göra det åt en. Låt inga begränsningar få stoppa dig till när du kan och vill bada.

Förbättra yttre och inre miljö

21 maj 2021

Taket är inte bara en viktig del av husets utseende. Det har också en avgörande betydelse för det inre klimatet. För bästa möjliga miljö behöver taket vara helt och fungera som avsett.

Det finns gott om villor i Närke, och inte minst i Örebro. Det betyder att det finns många husägare och det betyder att de alla har något gemensamt. Vi behöver alla ett bra tak. Tyvärr är det långt ifrån alla hus som har ett helt och sunt tak.

I Sverige är det oerhört vanligt med tegeltak. Det är inte förvånande. Vi har råvara till tegel, det är snyggt, det isolerar bra. Vi har också alternativet med pannor i betong. De efterliknar tegelpannor men är inte fullt lika tunga. Andra vanliga material är plåt eller papp. Alla har sina för- och nackdelar.

Takbyte gagnar dig som husägare

Ett tak som är slitet, fått mycket påväxt eller skador, fungerar inte lika bra. En viktig aspekt är husets utseende. Ett trasigt eller angripet tak signalerar ointresse och slarv och huset ser inte lika fint ut som det kunde gjort. Dock är det lika vanligt att tak har skador som inte syns.

När inre delar av taket inte fungerar försämras luftkvalitet och värmeväxling och ventilation i din bostad. En enkel undersökning utförd av en takfirma kan hjälpa dig att få en diagnos på ditt tak. Kontakta en erfaren takläggare i Örebro. Efter ett kostnadsfritt hembesök kan du få information som hjälper dig att bestämma om du behöver byta ut ditt tak.

Varmt och skönt med bergvärme

16 maj 2021

Med vårt nordisk klimat och skiftande årstider är vi i behov av uppvärmning en stor del av året, vilket kan bli kostsamt. Men genom att installera en bergvärmepump kan man spara mycket pengar.

Bergvärme räknas som en förnyelsebar energikälla, detta trots att den drivs med el. Men låter man bergvärmepumpen drivas av grön el blir den helt miljövänlig. Att installera en bergvärmepump kostar en hel del, främst för att man måste borra en energibrunn. Trots detta lönar det sig alltid, eftersom den sänker hushållets energikostnader.

Hur snabbt man får igen pengarna beror på hur stort hushållets behov av energi är. Därför är det viktigt att även titta på om man kan spara energi på andra sätt, som exempelvis genom att tilläggsisolera eller byta ut dåliga fönster. Lyckas man sänka sitt energibehov kan det göra att man också klarar sig med en lite mindre bergvärmepump. Som då även blir billigare.

En investering som alltid betalar sig

Bergvärme innebär en stor kostnad för de flesta, men det är även en investering som höjer värdet på fastigheten om den blir bra. Därför är det viktigt att ta hjälp av experter på bergvärme i Göteborg om man funderar på att installera en bergvärmepump.

Först måste man undersöka marken och titta på om förutsättningarna för bra bergvärme finns. Bästa är att använda sig av ett företag som kan hjälpa till med både planering, installation och service. Det går oftast smidigast och blir inte sällan även billigare. Då kan man sedan även låta samma företag serva bergvärmepumpen när det behövs.

Social sanering professionellt utförd i Norrköping

30 apr 2021

När det förekommer social misär i en bostad kan den vara mer eller mindre förstörd av smuts, skadedjur, kroppsvätskor och tobaksrök, och det krävs då en mycket omfattande sanering av den.

Är du anhörig eller hyresvärd och har öppnat dörren till ett kaos du aldrig tidigare sett, behöver du anlita specialister på sanering i Norrköping. De har expertis och vana och kan åta sig att göra en omfattande insats i bostaden där. De arbetar givetvis under sekretess, för det handlar i de flesta fall om social misär och ibland sjukdom som gör att en person inte har klarat av normala krav på hygien.

Riva upp golvbrädor och lister

Är det riktigt illa, kan en förvirrad människa ha tagit fel på garderoben och toaletten. Ibland har någon rökt cigarr eller pipa där under många år, så att hela lägenheten är inrökt. Det kan också vara en hyresgäst som har haft ett stort antal katter i sin bostad och inte hållit rent efter dem. Oavsett anledning kan lägenheten eller huset vara i ett så dåligt skick att man måste bryta upp lister eller brädor för att avlägsna det som orsakar att det luktar illa.

Saneringsfirman kan även hjälpa till med rivningsarbetet, och de har skyddskläder och medel så att de kan göra riktigt rent. Det finns mycket bakterier i gammal smuts, och allt måste göras rent ordentligt för att någon ska kunna bo där igen. Det är oftast en omfattande sanering som krävs om en lägenhet har vanvårdats länge.

Att producera sin egen el som lantbrukare

29 apr 2021

Som lantbrukare har man ofta goda förutsättningar att producera mycket solenergi tack vare stora takytor. Får man energi över kan man sälja denna vidare och på så vis också tjäna pengar.

De flesta lantbruk gör av med en hel del energi, och för att sänka kostnaderna kan man montera solceller på ladugårdens tak. Detta är ett effektivt sätt att ta tillvara solens energi på, och inte sällan producerar ett lantbruk med solceller mer el än vad de själva behöver för att driva gården. Den överskottsenergi som blir kan man sälja vidare till det ordinarie elnätet och på så vis snabbare få igen de pengar man har investerat. Men solceller gör även att lantbruksfastighetens värde ökar rejält, då solenergi är en attraktiv och förnyelsebar energikälla som är bra för miljön.

Kostnadsfritt hembesök för att göra beräkningar

Är man lantbrukare och är intresserad av att installera solceller ska man kontakta en erkänd aktör på marknaden. De kommer alltid ut på ett kostnadsfritt besök för att titta på förutsättningarna och göra ordentliga mätningar över ytorna med hjälp av drönare. Resultatet används sedan för att räkna på den mest optimala solcellsanläggningen för lantbruket. Det kan vara bra att vända sig till mer än en aktör för att även jämföra priser. Be också om referenser från andra och kolla upp dessa. En solcellsanläggning för ett lantbruk är en större investering, och för att den ska betala sig gäller det att det blir bra och att man väljer rätt aktör.

Gör golvslipningen innan du flyttar in

28 apr 2021

Det är guld värt att ha lägenheten i bra skick innan man flyttar in. Har du möjlighet, så lägg en slant på en golvfirma som slipar golvet om det behövs. Väggar och tak kan få lite ny färg också.

Det behöver inte vara märkvärdigt alls att få det fint i din nya lägenhet i Nacka. Kanske är du rentav händig själv och vill tapetsera och måla. Annars är det en bra idé att anlita hantverkare, så att resultatet blir proffsigt och håller länge. Det är ganska mycket jobb med att slipa om golven själv, så boka en golvslipning i Nacka så är problemet snart löst.

En välplanerad renovering

Det kan vara frestande att helt enkelt flytta in direkt, för att spara tid och för att slippa jobb. Men då är det lätt hänt att man sedan går och retar sig på allt som är skavt och repigt, och det är mycket jobbigare att plocka undan möblerna när man har flyttat dit och kommer på att man vill ha golvet slipat i alla fall.

Men ha lite is i magen och lite framförhållning. Skulle det behövas några veckor med dubbel hyra, kan det faktiskt vara värt det i längden, för att få allt som man vill ha det och för att minimera stressnivån. Du kanske vill måla om köksluckorna också, lägga ny matta i köket och slipa om fler golv. Tänk så snyggt det kommer att bli, och så nöjd du kommer att känna dig när du väl flyttar in.

Fastighetssystem som underlättar

16 apr 2021

Administration och ägande är intressant och utmanande. Det finns gott om arbetsuppgifter för den som äger fastigheter. För en enkel och komplett hantering krävs fungerande IT-system.

Forna tiders skrivande i pärmar med blyertspenna kan vi numera endast beskåda på gamla filmer. Troligtvis är den tiden inte heller saknad av någon. Livet kanske var enklare men att sitta i dagar för att hantera hyresavier var nog ingen riktig höjdare. Idag har vi högre krav på fungerande fastighetssystem och våra hyresgäster önskar snabb service.

Vad är viktigt vid administration av fastigheter? Hyreshantering. Avtalshantering för hyresgäster och externa partners. Ärendehantering för felanmälan. Analysverktyg för planering av underhåll och energi. Ekonomisystem för transaktioner med banklån och fakturor och betalningar. Bland mycket annat. Sa vi att fastighetsförvaltning är komplext?

Ett hanterbart fastighetssystem är A och O

Att använda ett enkelt och välfungerande fastighetssystem för fastighetsägare ger en verksamhet som flyter på. Önskemål från den personal som rent konkret arbetar med systemen lär innefatta tydlighet och integration. Lämpliga uppgifter ska lätt kunna överföras till andra delar av systemet för att kunna användas. Att ha möjlighet att enbart behöva hantera ett system, och inte flera, sparar tid och öppnar möjligheter.

I fastighetsbranschen liksom i andra branscher gäller den gamla devisen att tid är pengar. Som fastighetsägare har man dessutom service-aspekten att ta hänsyn till. Hyresgäster önskar snabb service och respons på anmälda fel. Trasiga tvättmaskiner, borttappade nycklar och problem med avlopp och värme behöver alla hanteras snabbt och effektivt. Välj därför ett fastighetssystem där allt är överskådligt och hanterbart.

Ut med det gamla och in med det nya

14 apr 2021

Ett ordspråk man kan höra alltför ofta. Det är inte helt fel, ibland behöver man bara ta tag i den där förändringen som krävs. Få bort det gamla slitna från rummet och in med nytt och fräscht.

Känns det bara tråkigt och jobbigt att komma in i hemmet? Det som en gång såg så bra ut ser inte alls bra ut längre. Det är inte bara smaken som ändrats, även väggen har blivit sliten. Vågar man testa på sig något nytt och ha tapeter istället? Det finns lite mer mönster att välja på då. Det ska bli spännande att se vad barnen väljer i sina rum. Gissar på elefanter och bilar. Men just i stora rummet och hallen känns det finare och mer modernt med färg. Men det kanske är dags att byta till en annan nyans.

Medan ni är på jobbet

Det tar minst sagt mycket plats att måla om. Man kan nästan säga att hela rummet behöver stängas av. När det är just färg vill man inte att någon ska råka ta på det. Man behöver även skydda golvet och listerna som inte ska färgas. Som barnfamilj kan det vara svårt att få till det. Men om ni anlitar en målare kan de påbörja arbetet medan ni är på jobbet och i skolan. Ni kan inte räkna med att det är färdigt tills ni kommer hem, detta eftersom man behöver måla minst två lager. Målarna gör ett fint och noggrant jobb och lämnar även garanti på arbetet. Mer om måleri på denna webbsida: målaresödermalm.se

En oas ovanför gatan

12 apr 2021

Man har det inte bättre än man gör sig, heter det. Det gäller förstås också din balkong. Du kan välja att ha en skräpig betongöken. Eller så gör du din egen sköna oas med värme, möbler och växter.

Ditt hem är alltid värt att satsa lite extra på. Det är där vi tillbringar en stor del av vår tid, vaken eller sovande. Där äter vi, sover och återhämtar oss. Det är vårt trygga ställe högt över marken i Västmanland. För den som bor i lägenhet kan en balkong vara ett extra andningshål.

Att ha balkong är att kunna vara ute fast hemma. Där kan vi kika på förbipasserande och passa på att få en smula sol. Vi kan äta och dricka och umgås. Det vill säga – om inte vädret sätter stopp för allting.

Vädersäkra din balkong

Vårt klimat gör inte livet enklare för den som trivs med att vara utomhus och använda balkongen. Stora delar av året är det helt enkelt regnigt och kallt. Inte undra på att vi är dåliga på att utnyttja balkongen. Vad gör man? Enkelt, du skaffar en inglasad balkong i Västerås.

När du väljer att glasa in balkongen har du plötsligt skaffat en större lägenhetsyta. Du kan använda ytor du aldrig nyttjat förut. Du kan ha möbler med textilöverdrag och du kan odla kryddor och ha blommor. Du kan också skaffa någon typ av uppvärmning till den inglasade balkongen. Med rätt förutsättningar har du då en plats att njuta på i stort sett året om.

Skapa en funktionell och modern innergård

3 apr 2021

Det finns många yrken som är kreativa och som gör att man gläder andra. Tycker du att renovering och trädgårdsarbete är en extra rolig kombination så finns det många projekt att ta tag i.

Har du också någon gång råkat vandra in på en äldre innergård och blivit paff över hur tom och tråkig den ser ut? Du kanske har sökt igenom annonser över boenden och sett att det medföljer en innergård och blivit glad. Men när du fått se bilder så har du nästan studsat tillbaka från intrycket. Kanske är gården helt övervuxen eller så är det en tråkig gård som består av asfalt eller stenläggning, samt en stackars piskställning i ett hörn. En funktion som ingen har använt sig av sedan fyrtiotalet. Kliar det i fingrarna av beskrivningen? Då är du kanske en av dem som vill arbeta med renovering av innergårdar.

Komma med egna tips och råd

Företag som arbetar med renovering av innergårdar består av kreativa människor som också tycker det är lite extra kul att ta något tråkigt och göra något fint av det. Om du också tycker att det lockar så kanske det blir du som framöver åker runt och gör boende glada och nöjda. Det som är viktigt vid en dylik uppgift är att ta till dig vad de boende önskar och vad fastighetsägaren vill. Om det ska bli en innergård som ökar fastighetens värde och de boendes nöjdhet så krävs professionalitet, kunskap och ett kreativt sinne. Läs mer om innergårdar på denna hemsida: renoverainnergårdarstockholm.se

Låt unika detaljer göra huset till något alldeles extra

29 mar 2021

Entrén är bland det första man ser när man kommer till ett hus. Vad vill man ge besökaren för första intryck? Kanske någon unik detalj som gör att huset sticker ut från andra hus runtomkring?

Är du på väg att renovera huset och ska fixa till entrén? Eller bygger du kanske nytt? Då ska entrén till och med utformas från grunden. Entrén är ju faktiskt ofta det första man ser när man kommer hem till någon, och därför kan det vara kul att lägga lite extra krut där. Kanske känns det roligare att fixa med inredningen i huset, men tänk på hur många gånger du och andra kommer att se entrén. Faktiskt varenda gång ni ska in i huset. Det är klart att man då bör ha en entré som man gillar.

Skaffa ett specialtillverkat trappräcke

Att ha en entré som man gillar behöver inte betyda att den ska vara något märkvärdigt. Men det kan ha fördelar. I en stad som Stockholm är bostadspriserna redan höga. Men med någon speciell detalj kan värdet öka ännu mer. Om man gillar att ha lite unika detaljer så kan man till exempel fundera på att ha ett vackert specialgjort smidesräcke till trappan. Man kan besöka en smidesverkstad i Stockholm för att se vilka dekorativa lösningar en skicklig smed kan bidra med. På så sätt kan man få en bättre uppfattning om vad man kan få för räcke. Så se till att göra det innan du bestämmer dig.

Varför är det egentligen så viktigt att måla om huset?

27 mar 2021

Som husägare får man hela tiden höra att det är viktigt med regelbundet underhåll av fasad, fönster och dörrar. Men vad innebär detta egentligen, och varför måste man måla om huset?

Fasad, fönster, dörrar och tak utgör tillsamman husets viktiga ytskikt och ska främst hålla väta ute. Ett hus som inte håller tätt blir snart sjukt och kan drabbas av både mögel och röta. Låter man förfallet pågå alltför länge kan huset bli helt obeboeligt och kanske även måste rivas. Ett hus som i stället regelbundet underhålls kan i stort sett bli hur gammalt som helst, och ökar också ofta i värde. Färgen på fasaden hjälper till att hålla ytan frisk och förhindrar sprickbildning och att vatten tar sig in. Detsamma gäller färgen på fönster och dörrar och det är därför det är så viktigt att man regelbundet målar om.

Underarbetet och kvalitet på färgen har stor betydelse

Hur ofta man måste måla om huset beror på vilken slags färg det är målat med. Var huset ligger har också stor betydelse och om det utsätts för stark sol och hårda vindar. Det gäller främst att hålla koll på husets södersida då denna har en tendens att slitas snabbare. Det är ett stort och viktigt arbete att måla om huset och man får inte slarva med det viktiga underarbetet. Genom att ta hjälp av en skicklig målare i Västerås som använder sig av kvalitetsfärg får man en fasad som håller längre.

← Äldre inlägg