Är en tvåplansvilla huset för dig?

Vill man bygga ett stort hus till en lite mindre kostnad så är ofta en tvåplansvilla lösningen och något som en byggfirma ofta rekommenderar. Det är nämligen i många fall billigare att bygga en sådan än vad fallet är att bygga en villa i endast ett plan; något som kan förklaras av att man 1) behöver en mindre tomt och där man bygger på höjden och 2) isoleringen blir mindre. En enplansvilla har större tak, större grund och bredare fasad; något som ökar på isoleringskostnaden.

 I tider då vi söker öppna planlösningar så försvinner ofta tvåplansvillan som ett alternativ. Något som – enligt oss – är fel. Det finns nämligen klara fördelar med denna hustyp och vi tänkte peka på en uppenbar sådan innan vi fortsätter:

  • Möjlighet till privata rum: att kunna ”stänga av” efter en dag är viktigt och likaså att kunna stänga en dörr bakom sig. har man två stycken våningar så finns det onekligen rum att göra detta i och där man helt enkelt kan komma undan på ett annat sätt. Det är också nackdelen som kommer med de öppna planlösningar som de flesta aktivt söker i dagsläget. I en tvåplansvilla så har man dessutom möjligheten att kombinera den öppna planlösningen med en mer sluten sådan – övervåningen har sovrum och möjlighet till privatliv – nedervåningen å sin sida går att öppna upp och där kök, vardagsrum och i viss mån hallen går in i varandra.

Nackdelar då? Ja, det handlar mycket om bekvämlighet då det kommer till en tvåplansvilla. Städningen blir svårare – en centraldammsugare rekommenderas – och de fler rummen gör att en städning tar längre tid. Att springa upp och ner med tvätten, att hela tiden röa sig i trappan för at man glömt något och så vidare...

Ett tvåplanshus och ett boende i ett sådant är, helt enkelt, lite mer krävande. Många upplever dessutom att hustypen är för ”klumpig” och att det snarare ser ut som ett hyreshus än en villa. Det stilrena, slimmade, som kommer med en enplansvilla försvinner helt. Här är dock smaken olika och den kan vi inte ta så stor hänsyn till. Där är det du som är domare.

1 5 planshus – ett alternativ för de flesta

Som inom det mesta så är lösningen ofta en kompromiss. Så även gällande hus och i valet mellan att bygga en enplansvilla eller ett hus med två plan så är lösningen ofta att mötas halvvägs. Något som stavas 1 5 planshus och denna ska vi titta lite närmare på här. Hustypen har nämligen några stora fördelar och dessa ser ut som följer:

 

  • Billig att bygga. Ett 1 5 planshus är generellt det billigaste huset att bygga. Du behöver inte lika mycket tomt som en enplansvilla och du kommer undan från den högre kostnaden på fasad och isolering som kommer med en tvåplansvilla. Och: du får extremt många kvadrat på köpet.
  • Två våningar. Du kan inreda med en våning för barnen och du kan ha en våning för er vuxna. Ni får helt enkelt mer rum och utrymmen att jobba med.
  • Vackra hus. Ett 1 5 planshus är vackert sett till att de inte tar så mycket plats och att de är ”petit” på utsidan men ändå ger ett stort utrymme inuti.

Nackdelar då? Ja, det finns även några sådana och hit kan vi bland annat räkna dessa:

  • Ljudet. I ett 1 5 planshus så är det svårt att isolera bort ljudet som gärna ”studsar” mellan våningsplanen.
  • Trappspring. Upp och ner – ner och upp. Liksom vid ett tvåvåningshus så kommer du att behöva springa upp och ner i trapporna för att hämta och transportera saker. En genomtänkt planlösning krävs och där man exempelvis försöker att ha sovrum och tvättstuga på samma plan.
  • Trappan (igen). En lite bortglömd detalj är var man ska placera trappan och där den tar minimalt med plats. Den måste vävas in och bli en naturlig del av huset. Svårare än vad man kan tro!
  • Lägre takhöjd på övre plan. Den låga takhöjden ställer ofta krav på möbler och placeringen av desa. Det är inte ovanligt att man måste platsbygga garderober, hyllor och andra saker i ett 1 5 planshus.
  • Det övre planets ljusinsläpp: det blir tyvärr ofta väldigt dåligt och jämför man med ljusinsläppet i en tvåplansvilla så är skillnaden ofta enorm. Bra och genomtänkt belysning är ett måste!