Vilken inredningsstil har du?

Hur inreder du ditt hem? Går det i modernaste moderna, eller blickar du tillbaka? Vi läser reportage om unga människor som möblerar sitt hem i retro-stil. Då kanske de har läst in sig på den stil man hade på 1950-talet, och samlar möbler, tallrikar och textiler som på den tiden ansågs modernt. Andra går så långt att de klär sig i kläder som är tidstrogna på 1940- eller 1950-talet. De anser att man klädder sig mycket finare och vackrare på den tiden. Att kläderna tillverkades på ett mer hållbart sätt. Till det kommer att de klipper sitt hår och "lägger" lockar på sitt hår, ungefär som man såg filmstjärnor från den tiden. De möblerar sitt hem efter den tidens möbler, men kanske med dagens teknik i köket. En sak man kan säga om 1940-talets kök, är att de var på tok för små och opraktiska på den tiden.

En viss renässans ser vi när det kommer till gamla vedspisar. Många vill ha vedspis på sitt sommarställe. Att en sommarmorgon gå och elda i vedspisen sprider en mysig värme. När solen väl har stigit upp, är man kanske för lat för att laga maten på vedspisen. Då gör man den i mikron i stället. Kanske tar man fram en färdig rätt ur frysen. Och diskar disken utomhus i en vanlig plastbunke. Vissa som har sommarstugan i skärgården, tar med disken till stranden och diskar den där. På stranden har man möblerat med matbord och stolar. Så kan man också göra. Det är som om vi svenskar längtar tillbaka till det primitiva livet på somrarna. Det är inte alls ovanligt att vi tänker oss spendera somrarna på landsbygden. Sommar och landet hör ihop.

Andra tar steget ut och flyttar tillbaka till landsbygden. Svårigheten blir bara att kunna hitta arbete, dagis och skola, apotek och vårdcentral när hela den svenska landsbygden håller på att avfolkas. Längtan finns där, det ser vi. Kanske det är därför vi alltmer efterfrågar antika möbler när vi vill inreda våra hem. Inredningen speglar vår längtan tillbaka till vårt ursprung; det svenska bondeasamhället, och vi möblerar med uttjänta kistor, fällbänkar, gamla grepar, träbyttor och allehanda gamla, antika saker.

Kunskapen om hur man tillverkade sina egna möbler, håller på att försvinna. Inte ens våra mor- och farföräldrar visste hur man gjorde. Vi får gå tillbaka fyra, fem eller sex generationer, då var man tvungen att bygga sina egna hus, tillverka sina egna möbler. Ingen, förutom hantverkare kan ju längre mura sin egen spis eller eldstad. Vill man lära sig hantverk från tiden för bondesmahället, vilket är det närmaste "förr i tiden" som är realistiskt, finns det dessvärre få utbildningar för det. De flesta får gå en klassisk slöjdlärarutbildning och sedan vidareutbilda sig inom gammaldags möbeltillverkning.

28 Feb 2018