Vilken är den bästa månaden att sälja hus?

Mäklare får återkommande frågan - vilken är den bästa månaden att sälja sitt hus? Svaret är vår och höst. Men det är egentligen bara vintern som inte brukar fungera så bra.

Inom fastighetsbranschen kan man se mönster i försäljningen, när olika typer av fastigheter går bra eller dåligt att sälja. Egentligen kan man tänka att det alltid går att sälja ett hus eller en lägenhet, men på vår och höst brukar det vara lättare att lägga ut hus till försäljning och få dem sålda.

För dig som ska sälja handlar det inte bara om när utan också VAD du ska sälja för sorts hus. Det finns skillnader som går att se i mönstret mellan villa, större bostadshus, radhus och så kallade parhus eller kedjehus.

Gula och vita hus i bostadsomårde

Sug på lägenheter åter runt

För lägenheter ser marknaden annorlunda ut, den är långt ifrån lika säsongsbetonad jämfört med hus, villor och andra bostäder med altan, uteplats och trädgård och täppa.

Sälja lägenhe går bra under i princip alla årets månader. Den som ska köpa och flytta in är inte lika väderberoende som den som ska ta över ett hus. Trots att suget efter lägenheter är stort året runt brukar mäklarna ändå försöka undvika tiden vid årsskiftet på grund av jul och nyårsfirandet. Då är fokus hos köparna på annat håll och vi har för lite tid att tänka på att skaffa ny bostad. Julklappar, resor och helgfirandet tar för stor plats i vårt medvetande helt enkelt och lägger du upp en annons då riskerar den bara att hamna långt ner i flödet på säljsajterna när de nya objekten sen fylls på i början av januari.

Men det finns också myter om bostadsförsäljning som inte stämmer. I alla fall inte längre. Många har till exempel fått uppfattningen om att det är svårt att sälja lägenheter sommartid. Det stämmer inte alls med verkligheten!

Låg konkurrens driver upp slutpriset

Tvärtom är sommaren just en bra tid att driva igenom en försäljning av just lägenhet. På sommaren är utbudet av objekt ofta relativt litet och du som vill sälja har få konkurrenter att ta hänsyn till. Mäklare kan se att lägenheter som läggs ut till försäljning under sommaren ofta går för ett bra pris, det kan hänga ihop med just den där låga konkurrensen som driver upp slutpriset då flera köpare ska slåss om samma objekt.

Du som ska sälja ett hus har en mer säsongsberoende marknad att förhålla dig till. Många objekt kommer ut till försäljning under vår och höst då det är svårt att få trädgårdar och uteplatser att komma till sin fulla rätt under den grå vintern.

Eftersom villor ofta är mer varierade i sitt utseende och även funktionsmässigt handlar en husförsäljning mer om en “unik” affär vid varje säljtillfälle. Lägenheter är ju ofta massproducerade på ett annat sätt och ger köparen helt andra förväntningar.

Dock kan kedjehus, radhus och parhus också vara byggda mycket mallat och då hamnar förväntningarna någonstans mellan villa och lägenhet. Det kan göra att de är mindre beroende av årstid men självklart gäller ändå principen att uteplatsen är svår att visa vintertid. För hus fungerar alltså vår, sommar och höst men vintern är en svår tid att sälja en villa.

En viktig del när hus säljs och köps är förstås besiktningen. Den biten kan du läsa mer om här: https://besiktningsbyran.se/ 

 

10 Jan 2020