Vilka olika markiser finns det?

Det finns en rad olika terrassmarkismarkiser men även ett flertal olika benämningar på dessa. Som konsument kan det därför vara svårt att förstå skillnaden mellan de olika modellerna. Vi har sammanställt utbudet från 8 företag i Stockholm som säljer allt från terrassmarkiser till fönstermarkiser och hittat fem tydliga kategorier.

Terrassmarkis

En stor markis som täcker en uteplats, terrass eller balkong. Det som kännetecknar en terrassmarkis är dess storlek. När den är utrullad kan det skapas skugga åt ett större område och skapa lite av ett extrarum utomhus. Detta inte minst om man har plank på sidorna av huset vilket gör att en terrassmarkis ramar in uteplatsen.

Fönstermarkis

En markis som monteras över ett fönster och ser till att inte solen skiner in i rummet. Dessa finns i lite fler utföranden än terrassmarkisen tack vare att de är mindre. Men förenklat har de liknande funktion och utseende. Dra ut den när det är sol och dra in den när det är mulet. Det kan även vara snyggt med fönstermarkiser som markerar ut fönstren tydligare.

(Verktikalmarkis)

Hos en av återförsäljarna i Stockholm kallas även vertikalmarkiser för fönstermarkiser medan de övriga skiljer dessa markiser åt. Det är egentligen rätt bägge två. En vertikalmarkis åker rakt ner från dess plats och täcker fönstret tätt mot fönstret. Inte lika estetiskt snyggt kanske som en klassisk fönstermarkis. Men är målet att hålla borta solen ordentligt kan dessa vara mer effektiva än den markisen som står rakt ut frän väggen.

(Korgmarkiser)

Även detta är en sorts fönstermarkis och kan alltså lika gärna kategoriseras inom detta samt som egen markis. Det som karaktäriserar dessa är att de sitter ”som en upp och nedvänd korg” över ett fönster eller en entré. Till skillnad mot de övriga fönstermarkiserna går dessa inte att dra in.

Sideline / Sidomarkis

Även här finns något olika namn men alla namn återspeglar att markisen monteras ”på sidan”. Det innebär att man drar ut den och sätter fast den mellan två punkter och att den på detta sätt skapar en vägg. Istället för att ligga ner (som fönstermarkisen) så står denna modell upp. Det blir därmed ett kombinerat solskydd och insynsskydd. Kan därmed användas på uteplatser som behöver ett extra vindskydd.

Som visas ovan var det alltså en viss skillnad både på vilka namn de olika markiserna har samt hur de kategoriseras. Men det som går som en röd tråd mellan de olika företagen i Stockholm är att man delar upp markiserna utifrån om de ska skydda fönster, terrass eller uteplats.

19 Apr 2019