Vilka markiser passar ditt hus?

Folk slänger sig lite slarvigt med ordet markis; man tar för givet att det enbart handlar om de runda varianterna som sitter ovanför fönstren. Sådana finns också och de går under namnet korgmarkiser. Anledningen till att du känner till sådana är att du förmodligen sett dessa betydligt fler gånger. Dessa brukar nämligen sitta ovanför ingångarna till olika butiker, restauranger och cafeér och har du exempelvis gått omkring på Drottninggatan i Stockholm – ja, då har du indirekt registrerat dessa markiser.

Men – det handlar inte uteslutande om sådana modeller. Visste fler om detta – ja, då tror vi också att efterfrågan för markiser skulle öka ganska rejält. Det vi tänkte göra här är därför enkelt . Vi tänkte presentera några olika varianter och modeller av markiser och hoppas på att någon av dessa ska falla dig på läppen.

  • Terassmarkiser: terassmarkiser är ofta ett betydligt bättre alternativ att sätta ovanför en veranda eller en uteplats än vad ett tak är. Detta av den enkla anledningen att dessa markiser är anpassningsbara och går att fälla ut- och in allt beroende på om du vill ha sol eller skydd mot densamma. Här brukar ändå många peka på taket som överlägset då detta skyddar mot regn och blåst. Talar man om markiser så vet man ju att dessa inte klarar av regn. Så är definitivt inte fallet längre. Dagens markiser är anpassade efter vårt nordiska klimat och detta gäller oavsett om du bor i Kiruna, i Stockholm eller i Malmö. Terassmarkisen styrs dessutom bekvämt med hjälp av en fjärrkontroll och är således automatisk.
  • Fönstermarkiser: den vanligaste – och förmodligen mest tilltalande för dig – är fönstermarkiser, som även går under namnet fallarmsmarkiser. Dessa ger ett väldigt bra solskydd och skänker svalka till ditt hus oavsett hur varmt det är ute. Du kan själv justera hur mycket de ska täcka och även dessa går att få automatiska. Samma sak gäller dessa markiser som vid terassditon – de är anpassade efter vårt klimat och de klarar av både regn och blåst. Viktigt att säga gällande dessa markiser är att de går att få i mängder av olika utföranden där du själv kan anpassa exempelvis färg mot hur ditt hus ser ut.
  • Många moderna hus väljer vertikalmarkiser framför persienner och det är lätt att förstå varför. Vertikalmarkiser är nämligen avsevärt mycket snyggare och ger samma skyddande effekt mot solen. Dessutom – och detta är den stora skillnaden: väljer du denna markis gjord av väv så kommer du att kunna se ut genom den. Detta samtidigt som ingen kan se dig från den andra sidan. Ett perfekt sätt att blockera insyn utan att känna sig instängd. Denna typ av markis är – beroende på just detta – lite av en storsäljare i Stockholm och andra städer där man lever tätt inpå varandra.
5 Oct 2017