Vibrationsmätning vad är det?

Varför behöver man mäta vibrationer kan man fråga sig. Och vad är egentligen en vibrationsmätning? Är du intresserad av frågan så kan du läsa vidare här.

Vibrationsmätning är ett inte alltför vanligt ord i det svenska vardagliga språket. Ändå är det så att det förekommer relativt ofta inom sitt speciella gebit. Att mäta en vibration gör man genom att kontrollera hur många svängningar den gör över en bestämd mittpunkt. Låt oss titta närmare på fenomenet.

Varför är det då viktigt att förstå vibration och vad behöver man vibrationsmätning till? När det gäller att spränga eller påla i marken är det viktigt att förstå hur vibrationerna från smällen eller pålningen påverkar området. På så sätt kan man även mäta störningar från trafiken. Det gäller både tåg och bilar såväl som annan bullrig trafik.

Vibrationsmätning kan du förstå genom att tänka dig saker du känner till

Frekvensen är det som säger hur snabbt rörelsen, det vill säga vibrationerna, går genom punkten. Amplitud är det som talar om hur långt ner och upp svängningen går i och genom punkten. Du kan tänka dig vågor på havet för att kunna föreställa dig det hela. Tillsammans bildar dessa siffror ett mått vid vibrationsmätning.

Jämför en svag krusning på havets yta med en gigantisk tsunamivåg så förstår du skillnaden på en hög och låg amplitud. För att förstå frekvensen kan du tänka dig en lådbil där du själv måste se till att den går framåt med en racerbil som rusar förbi i en helt enorm hastighet.

21 Mar 2023