Vårda din trappa

En trappa är ofta utsatt för ganska hårt slitage. Detta inte minst på grund av tyngden den utsätts för och att stegen som tas på den sker på små och koncentrerade ytor. En trappa är således något som behöver underhållas med jämna mellanrum.

Men vad ska man egentligen göra? Börjar trappan se tråkig och gammal ut är det en idé att slipa den. Att slipa trappa är ett relativt enkelt arbete som inte tar alltför mycket tid och energi i anspråk. Likaså kostar det inte skjortan heller, förutsatt du har en del verktyg hemma.

Slipa trappa

Att slipa sin trappa gör underverk för den. Som ovan nämnt är det nödvändigtvis inte någon stor utmaning att göra det på egen hand. Vissa väljer dock att anlita en firma för det eftersom man kanske varken har förkunskaper eller erfarenhet för jobbet. Dessutom kanske man inte har rätt maskiner ståendes hemma och kostnaderna kopplat till att slipa sin trappa ökar då snabbt.

Dessutom är att slipa trappa något som ROT innefattar. Det här gör att det inte behöver bli särskilt dyrt i slutändan att anlita ett proffs för att göra jobbet. Vid sådana här projekt är det just ofta arbetskostnaden som är den största delen, vilken ROT gör det möjligt att dra av 30 procent av.

Städning

En trappa behöver städas regelbundet, även om det kan vara lätt att glömma. Med jämna mellanrum bör den torkas av och dammsugas. Ett tips som rör städningen av de flesta typer av trappor, är att man bör använda sig av så torra metoder som möjligt. Den mängd vatten du använder för att torka golvet till exempel, bör du inte använda när det är trappan som ska rengöras. Det är lätt att vattenansamlingar bildas i hörn och springor, vilket i längden gör att träet inte mår särskilt bra.

Om du har en utvändig trappa

Om det är en utvändig trappa av trä du har bör du vara extra noga med underhållet. Detta eftersom de påfrestas betydligt hårdare än de som finns innanför husets väggar. En utvändig trätrappa utsätts för mycket väder och vind och tunga steg med skor, kanske bärandes på tung packning vilket påfrestar den än mer.

En utvändig trappa bör oljas in regelbundet med träolja. Hur ofta man faktiskt bör göra det beror på hur utsatt den är för väder och vind. Innan du börjar med inoljningen bör du kontrollera att ytan är ren, fin och torr. Dessutom bör du säkerställa att fuktkvoten inte överstiger 15 procent. När det kommer till andra moment, så som att slipa trappa till exempel, är det inte lika angeläget när det gäller utvändiga trappor. Inte heller behövs samma frekvens och typ av städning på den.

20 Jul 2017