Vad gör man åt ett slitet golv?

Det finns mycket man göra med ett slitet golv. Som alla vet slits golvet mycket med åren efter dagligt slitage. Är golvet mycket illa åtgånget behöver man i vissa fall lägga ett nytt golv. Men i många fall räcker det med en noggrann slipning och efter det göra en ny ytbehandling för att golvet ska bli som nytt. Golvet måste ha en viss tjocklek för att det ska gå att slipa om det. Kontakta en golvfirma för att göra en bedömning.

Tar man professionell hjälp kan man få 30 % rabatt via ROT-avdraget. Det innebär att man får upp till 50 000 kronor (per år och person) avdraget direkt på fakturan och all administration sköts av golvfirman. Smidigt och enkelt för kunden.

Vilka ytbehandlingar finns det?

Lack - Det är en vanligaste golvbehandlingen på alla typer av trägolv. Lack ger golvet en härlig lyster och en hård tålig yta och stänger effektivt ute fukt och smuts samtidigt som det utgör ett skydd mot repor och andra småskador. Det gör golvet väldigt lättskött och det går utmärkt att göra på alla hemmets golv, även det tuffa hallgolvet.

Hårdvaxolja - Metoden är en variant med blandning av lack och oljning av golvet. Oljan tränger effektiv ner i träet medan vaxet lägge sig som en skyddande hinna på ytskiktet. Det gör att resultatet blir samma som ett oljat golv men med en tålig yta. Det har gjort metoden mer och mer populär på senaste åren. Den fungerar utmärkt på massiva trägolv men även på parkett och lamellgolv.

Olja - I vardagsrum och sovrum är många som väljer att ytbehandla golven med olja. Det ger gör att golven blir mjukt och skönt att gå på. Träet skyddas från djupet men blir lite mindre stryktåligt på grund av sin mjukhet. Ett oljat golv blir vackert med en mörk ton.

Betsning - Det är en gammal metod som fortfarande är populärt och döljer effektivt märken och fläckar. Dock behöver man helst ytbehandla efteråt för att få ett bra skydd. Det ger ett mörkt och vackert golv där golvets ursprungliga utseende kommer fram.

Vaxning - När man har behandlat trägolvet med olja eller hårdvaxolja är vaxning en bra metod. Det gör golvet slitstarkt utan att täppa till träets porer vilket gör att det får andas ordentligt. Det ger golvet en matt och halkskyddad yta. Väljer man en dekorvax så finns det en stor mängd färgnyanser att välja på, där man samtidigt får en skyddande yta. 

28 Apr 2019