Vad är syftet med en markis?

En bra markis kan vara skillnaden mellan en behaglig innemiljö och kvävande bastuvärme. Markiser skyddar ditt hem mot oönskad solpåverkan. Spendera inte en sommar till utan markiser!

Det kan ibland kännas som en överdrift att satsa på solskydd i det klimat vi har i vårt vackra land. Stora delar av året består av mörker, kyla och en beklagansvärd frånvaro av just sol. Trots detta så behöver vi skydda oss från solen. Vi lever nämligen i ett land där den ofta når oss i sneda vinklar. Med andra ord kommer ganska ordentliga doser solljus in via våra fönsterrutor jämfört med mer sydliga nejder där solen tenderar att komma rakt ovanifrån. Det är också ovanligt att svenskar använder fönsterluckor, vilket ofta används som just solskydd i varmare länder. Markiser är ett utmärkt val för oss som uppskattar solen men inte vill ha in för stora mängder värme i våra ofta AC-lösa bostäder.

Ställen där markiser är nödvändiga

Hur stort behov vi har av markiser beror bland annat på hur våra bostäder är belägna. Har du ett enplanshus skuggat av stora träd så har du naturligtvis inte samma behov som en person i ett tvåvåningshus på oskuggad mark. Ett mycket bra tips är att montera markiser på sovrumsfönster. Vi människor tenderar att sova sämre om luften är varm och kvav, och en markis tar hand om det problemet på ett enkelt sätt.

Köket är ytterligare ett bra rum för markiser. När du arbetar i köket blir det varmt på grund av värmen från ugn och spis, och du behöver verkligen inte spä på situationen med kvalmig solvärme. Något som kanske inte är fullt så viktigt men ändå värt att tänka på är att det ser mycket snyggare ut om samtliga av husets fönster blir markisförsedda när man ändå håller på!

Hur installerar jag markiser?

Ett enkelt svar på den frågan är att det gör du inte! Hela biten med montering överlåter du helt enkelt till proffsen. Kostnaden står du gärna för med tanke på allt jobb det hade inneburit för dig som privatperson. Man kanske är en glad amatörer när vi börjar monteringen, men efter två dagars slit och omstarter så är man en mindre glad amatör. Det är fantastiskt skönt att ha markiser. Dina vanliga fönster är det självklara valet, men även balkongen och uteplatsen blir väldigt mycket behagligare att använda med markis. Inget att fundera över, ring och skaffa markis idag!

25 Jun 2020