Uteplats, Altan eller Uterum?

När solens varma strålar äntligen övervinner vinterns kyla är det många som gärna tar sig ut och njuter av den första värmen. Men ska man göra det på en enklare uteplats, på en altan eller kanske till och med i ett isolerat uterum?

Uteplats – Uteplats betyder egentligen enbart att det är en plats utomhus som används för att umgås tillsammans. Det kan räcka med några betongplattor där det får plats två stolar och ett bord. Men det kan lika gärna vara en större uteplats med plats med soffor, bord, blomkrukor och småplanteringar. På marken kan det finnas betongplattor, gräs eller grus.

En uteplats passar för de som vill ha en liten plats att gå ut på under sommaren. Vill man att många ska kunna äta vid ett större bord brukar en altan däremot vara att föredra.

Altan – Det som tydligt skiljer uteplatsen mot altanen är att altanen har ett tydligt golv som mycket ofta består av trall. Det blir ett trevligt golv som man lätt kan gå ut på under sommaren. En altan behöver inte ha tak även om det är relativt vanligt att en del av altanen har ett tak över sig.

Altan är extremt vanligt oavsett om det är bostadsrätt eller villa som har uteplatsen. Det är ett billigt sätt att skapa ett snyggt och funktionellt sätt att kunna njuta av sommaren. Med tak kan man även vara ute om det regnar något.

Uterum – Med uterum menas att utrymmet både har väggar och tak. Detta till skillnad mot altanen som enbart har tak och någon enstaka vägg. Det enklaste uterummet består därför av altaner som glasats in. I och med att glaset kan stängas skapas ett uterum.

Många väljer att sätta någon slags värmekälla i dessa uterum så som infraröd värmare. Tack vare att man kan stänga igen alla fönster och få värme från värmekällan är dessa uterum ofta användbara långt in på hösten, innan temperaturen fallet för mycket.

De dyrare uterummen skapar rum som blir en ”förlängning” på bostaden. Detta genom rejäl isolering, golvvärme och tvåglasfönster. Därmed kan man vara där året runt.

Uterum passar alltså de som vill förlänga utesäsongen. Detta oavsett om det handlar om att förlänga säsongen med några månader eller om det är tänkt att rummet ska kunna användas året runt.

Lusthus – Det dyraste alternativet är lusthus. Det är ett mindre hus (ofta inte över 15kvm) som kan placeras var som helst i trädgården. Med lusthus skapas en stor flexibilitet gällande var man vill ha sitt ”extrarum”. Man kan ha lusthuset mitt i trädgården för att därigenom omgärdas av en härlig grönska eller ställa det i närheten av bostaden för lättare kunna hämta mat och annat inomhus.

Utöver att lusthuset är fristående så skiljer det sig mot övriga byggnationer på att man inte får göra ROT-avdrag för denna byggnad.

16 Apr 2017