Tunga lyft? Gör rätt och undvik skador

Tunga lyft kan lätt resultera i skador om de utförs på fel sätt. Så vad ska man egentligen ha i åtanke? Räcker det verkligen med att bara lyfta med benen?

Alla har vi säkert hört ett antal gånger att vi ska lyfta med benen. Medan många kanske tänker att detta främst gäller vid tunga lyft är det lika sant även om det kanske inte är någonting jättetungt som ska lyftas. Fast det är kanske lite missvisande att bara säga att man ska lyfta med benen när någonting ska förflyttas.

Medan benen utan tvekan är de starkaste musklerna vi har i våra kroppar är det inte varför vi ska använda dem när vi lyfter saker. Anledningen till varför vi ska göra det är för att skydda våra ryggar. Med andra ord vore det kanske mer lämpligt att säga att vi inte ska lyfta med ryggen, snarare än att vi ska lyfta med benen.

Tunga lyft och din kropp

Våra kroppar är egentligen ganska fantastiska maskiner som både klarar en hel del och har förmågan att reparera skador. Alla skador är dock inte fullt lika lätta att återhämta sig från och helst undviker vi trots allt att skada oss över huvud taget.

Det finns en sak som är gemensam för i princip alla lyft och det är att ryggraden ska vara rak. Så nästa gång det är dags att flytta en tung möbel eller liknande, kom då ihåg att hålla ryggen rak medan du använder dina starka ben för att lyfta.

27 Mar 2023