Trygg installation av värmepumpar

Då det kommer till värmepumpar så finns det några saker som mpumpan ska ha i åtanke som husägare. Både sett till valet av energi (som är begränsat och där området man bor i spelar en avgörande roll), sett till vilket märke man ska välja samt till vilken installatör man ska anlita. Innan vi går igenom några punkter rörande dessa så ska vi även säga att värmepumpar har extremt många uppsidor och klara fördelar. Vi tittar på dessa, enligt följande uppställning:

Billigare. Genom att hämta energin från naturen (som ju är det som värmepumpar i stort gör) så kan man sänka sina årliga energikostnader med allt mellan 50-85%. Vän av huvudräkning ser att det kan handla om extremt mycket pengar som man kan göra betydligt roligare saker för.

Grön energi: man återvinner helt enkelt energi som samlats i naturen. Om det sedan handlar om bergvärme, solenergi, luftvärme, jordvärme eller sjövärme spelar ingen roll. Man gör miljön en tjänst genom att förse hus med värmepumpar.

Mindre underhåll: dagens värmepumpar kräver nästan inget underhåll och har dessutom lång livslängd.

Vad är det då som är talande sett till det faktum att alla husägare inte har värmepump och förser sina just med energi från vår natur? Primärt så handlar det, föga överraskande, om priset. Ska du som exempelvis husägare i Södertälje installera bergvärme så kan du räkna med en kostnad på allt mellan 90-200.000 kronor. Här ska vi tillägga att om du närmar dig den senare summan så bör du nog välja en annan lösning.

Värmepumpar – och allt arbete som krävs för att installera dessa (borrning gällande bergvärme) kostar helt enkelt pengar och vi människor är ibland enkelspåriga. Vi har, kort sagt, svårt att se logiskt och tänka lite längre fram. Här kan du alltså sänka dina omkostnader för energi med upp till 85% och allt du behöver göra är att initialt betala kanske 120.000 kronor. Det kommer alltså inom kanske en tioårsperiod att nå break-even och du kan börja räkna hem pengarna du investerat. Det är lite så man måste tänka gällande värmepumpar.

Viktigt att välja rätt företag

En annan viktig sak gäller installationen och här gör vi ingen skillnad på vilken typ av energikälla som bäst passar ditt hus som, i det här fallet, låg i Södertälje. Det vi tänkte peka på är nämligen vikten av att dels välja rätt företag och dels också undvika att betala för mycket pengar. Här följer några steg som kan ge dig en trygg, säker och prisvärd installation:

1) Ta in flera offerter

2) Ställ offerterna mot varandra och att bort det billigaste samt det dyraste företaget.

3) Undersök: se till att ringa tidigare kunder i Södertälje och hör hur de upplevt jobbet samt hur stor effekt de fått av bytet.

4) Är företaget auktoriserat och erbjuder de någon försäkring samt garanti på arbetet? Var noga med att ställa frågor och ta inget för givet. Dessutom så bör du – som inom det mesta som rör renoveringar i sitt hus – vara försiktig med att betala i förskott. Eventuella extrakostnader (i synnerhet om det handlar om djupare borrning för bergvärme än vad som är sagt) ska gå genom- och förankras hos dig.

5) Använd rot-avdraget. Se till att klargöra detta innan.

En guide till fina hus.

Vill du köpa eller bygga en eller två plansvillor eller kanske ett sutteränghus så hittar du all infomation i denna guide.

21 Jan 2016