Trädfällning och stubbfräsning i Värmdö

Att hålla på och fixa i trädgården i Värmdö innebär ibland att man måste ta bort gamla träd. Det betyder också att det uppkommer ett behov av stubbfräsning.

Det är många i Värmdö som tycker att det är avkopplande och trivsamt att arbeta i trädgården. Roligast är det förstås att plantera och så fröer. Att planera för en ny rabatt, berså eller liknande är också väldigt inspirerande, men det kan leda till mycket mer jobb än man tänker sig.

Att anlägga nytt i trädgården innebär till exempel nästan alltid att man måste gräva först. Kanske finns det också gamla träd som behöver röjas undan. Buskar kan man klippa ned och gräva upp själv, men när det gäller träd så kan man behöva hjälp av folk som kan sina saker och har den rätta utrustningen.

Stubbfräsning är det sista som behövs

De som fäller träd brukar också kunna forsla bort det material som oundvikligen hamnar på marken när de gör detta. Om man har öppen spis eller kamin så kan de ibland också fixa grovgörat med att dela stammar och grenar i lagom långa bitar, så att man sedan bara behöver klyva veden själv.

Trädfällarna har dessutom vanligen maskiner för stubbfräsning. Det är ju den sista biten man vill ha bort, som kan vara nog så besvärlig att fixa. Med en stubbfräsningsmaskin som hanteras av ett proffs så går det dock på ett kick. Och när stubben och alla rötter väl är borta kan man utnyttja gropen för att plantera något nytt.

26 May 2023