Tips från arkitekten

Går du runt och är byggsugen? Ska ni bygga nytt, bygga ut eller inte bygga alls? Ska ni kanske renovera ett vackert gammalt hus. Då finns det en hel del att tänka på. Här får du tips inför bygget.

Oavsett hur stort eller litet projekt du vill starta så bör du tänka igenom det innan du drar igång. Du har stor fördel i att ta experthjälp i form av att anlita ett arkitektkontor. Först ska du ha klart för dig ungefär vad du vill bygga och om du i huvud taget får bygglov och liknande. Sedan får du gärna samla på dig inspirationsbilder så du vet vad du gillar och inte. Det underlättar för arkitekten att förstå vilken stil du är ute efter. Var hellre ute i god tid än i sista minuten. Det kan visa sig att du behöver ta reda på mer eller gör fler förberedelser och då är det dumt att ha kort om tid.

När du anlitar en expert

Det är alltid en smart och god investering att anlita en expert när du gör något som du själv inte kan till 100%. Du bör se dig om efter en erfaren och trygg byggfirma som har tid att ta sig an ditt projekt. Du behöver även tala med arkitektkontoret så ni har en realistisk tidsplanering. De jobbar fram professionella lösningar och ritningar över allt ner i minsta detalj. Betänk även att vissa delar i konstruktionen kan behöva tillverkas eller beställas - något som tar tid. Din arkitekt kan även hjälpa dig att beräkna vad saker och ting kommer att kosta och vad som är rimligt inom den angivna budgeten. Oförutsedda saker kan hända, så var alltid beredd, men arkitekten har varit med förr.

När du ska göra det själv

Ibland vill du bygga något själv så som en relativt enkel carport intill ditt hus. Även här kan det vara till fördel att vara i kontakt med ett arkitektkontor eller att åtminstone googla för att se vilka olika tips för byggnader du kan finna hos olika firmor. För en carport kan det ju exempelvis vara smart att tänka på hur du utformar tillbyggnaden, så den passar i stil med ditt hus. Använd stolpar och pelare i trä för enkelhet och miljö. Försök även att efterlikna taket på huset på din tillbyggnad d.v.s. använd samma form och stil samt samma material så det ser naturligt och harmoniskt ut. Klä med fördel in tillbyggnaden med träpanel. Vi tipsar denna webbsajt: https://www.arkitektkontorstockholm.se/

29 May 2020