Tak som håller för 50 år

Vill man ha ett tak som håller för mer än 50 år kan man med fördel välja ett plåttak. Plåt på tak har i många år varit ganska så underskattat i Sverige, där vi har en tradition av tegel på tak. Vill man sänka kostnaderna för sitt tak kan man välja ett falsat plåttak, med en garantitid på 50 år.

Ett plåttak är lätta att både skotta bort snön av, tvätta och måla om, om man så önskar. Det kan vara en av anledningarna att plåt på tak har blivit alltmer populärt. I våra nordiska länder har man en längre tradition av plåttak. I Sverige har man mest använt plåttak till uthus och har en tradition med tegel. Tegelpannor på tak är visserligen det snyggaste, men opraktiskt att måla om och att tvätta av. Vill man kunna underhålla sitt tak är plåttak just därför att föredra.

Olika falsade tak för ett snyggt utseende 

Det finns många snygga plåttak med olika utseende. Vill man ha ett tak som ser ut som tegeltak, kan man skaffa sig ett mer underhållsvänligt plåttak som imiterar utseendet av ett tegeltak. Det finns plåttka med kapillärbrytande rilla och kantvikt, vilket ger ett bra monteringsresultat och fungerar alldeles utmärkt. Har man ett stort tak, kan man vilja ha ett tak med plåt som både är starkt och som är falsat för den stora yta som den ska täcka.

Plåttak för den som vill lägga själv

Vill man lägga sitt eget plåttak finns det användarvänligaa klicktak, som fungerar lite som klickgolv, som man klickar i varandra. Genom att klicka i falsarna i varandra ser man till att skruvarna fäster i regeln i taket. Vill man inte lägga sitt eget tak kan man få det monterat på plats för bästa resultat. Att köpa ett plåttak kostar mindre än andra tegeltak som håller för samma tidsrymd. Att skaffa ett tak med lång hållbarhet är det allra bästa då man slipper oroa sig över underhållet. Vill man även skaffa sig alla säkerhetsutrustningar, är det lätt att montera både takstegar, nocksteg, ankarpunkter och hängstegar. Det gäller även hängrännor och stuprör, liksom takstopp. Det gäller att skaffa sig den säkerhet som krävs för att man ska våga sig upp på taket då och då. Ett plåttak är lättare än andra tak att måla om och tvätta av, liksom att skotta på vintern. Här kan du läsa mer olika plåttak med olika utseende: https://www.merasystem.se/falsad-plat-estelle-falsade-tak.

6 Oct 2019