Ta hjälp med din fastighetsförvaltning

Äger man en fastighet måste man både förvalta värdet och förbättra huset enligt moderna krav och regler. Samtidigt ska man hålla kostnaderna nere. Det kan vara klurigt att klara själv.

Bara att hålla koll på alla miljöaspekter, nya lagar och byggnormer är ett tufft jobb i sig. Sedan har man alla hyresgäster som har mängder av önskemål om förbättringar. Det kan vara svårt att överblicka allt som fastighetsägare. Men det finns folk som kan hjälpa till med detta överallt, experter på fastighetsförvaltning i Göteborg eller Stockholm eller på landsbygden. Eftersom mycket sker via datorer är hjälpen alltid nära.

Den kluriga juridiska biten

Att skriva avtal, skicka ut hyresavier och besiktiga lägenheter vid avflyttning är bara några av bitarna i fastighetsförvaltningen. Men hur avhyser man en besvärlig hyresgäst? Vilka åtgärder får man ta som hyresvärd, vad säger lagen om just den här situationen? Allt detta och alla andra frågor som gäller fastighetsjuridiken är det skönt att slippa bekymra sig om. Det är bra att ha en jurist till hands, en ekonom, en byggnadstekniker, ett bollplank. Kanske allt detta i en och samma person, en fastighetsförvaltare.

När du renoverar och ska ta in offerter, måste du jämföra olika anbud mot varandra. Det är bra med både kompetens och kunskaper om byggen och material för att fatta rätt beslut. Det får inte bli alltför dyrt, man vill köpa miljövänliga material, byggnormer ska följas och det ska också bli en boendekomfort som är acceptabel. Att sammanställa olika faktorer och se vad de olika anbudsgivarna erbjuder, och att sedan välja rätt, det är en konst. Väljer man fel kan det bli en kostsam historia. Är hantverkarna seriösa? Kan de slutföra jobbet så att du blir nöjd?

Energifönster kan ta på energin

Alla saker man måste tänka på när man till exempel bygger om eller renoverar ett hyreshus kan alltså kännas övermäktigt ibland. Olika brandklassningar, energivärden för fönster, akustikmätningar i huset, radon, energideklaration, fuktspärrar och allt annat i en salig blandning. Och när man lägger om taket eller byter isolering finns det också mycket att tänka på. Framför allt, har vi råd? Finansiering, budget och lånevillkor är bitar i pusslet som ska gå ihop. Man får renovera med framförhållning, så att pengarna räcker. Man måste räkna rätt. Det finns folk till allting, är ett gammalt talesätt. Det gäller även för fastighetsförvaltning. Njut av ditt fastighetsägande. Det som är betungande kan någon annan kunnig person fixa.

19 May 2020