Stuckatur i Stockholm för esteter

Om du vill pryda din bostad med något som sticker ut och ger känsla av tradition, ska du vända dig till ett företag som sysslar med stuckatur i Stockholm.

Vad vore en paradvåning utan stuckatur i taken? Förmodligen bara en elegant bostad med högt i tak, men utan det lilla extra som är signifikativt för en paradvåning. Stuck har använts för utsmyckning av väggar, reliefer och skulpturer sedan lång tid tillbaka. Enligt uppgift finns det stuck i exempelvis Tutankhamuns gravkammare.

Vi kan utgå ifrån att stuckaturer inte bara var till för att pryda tak och väggar utan även tjänade till att understryka bostadsägarens makt och rikedom. Därför är det inte förvånande att slottet i Versailles är utsmyckat med stuckatur. I Sverige gjorde stuckaturarbeten insteg redan på Vasatiden, där bland annat Erik XIV hade stuckatur på slottet i Kalmar.

Hur tillverkas stuck? I grunden tillverkas stuckatur av gips som mals och blandas med vatten. För att få en del önskade effekter kan glas, sand och marmormjöl blandas in. Efter torkning får man fram en deg av gips som går att forma till olika skulpturer eller utsmyckningar.

Stuckatur i Stockholm med modern teknik

Du har fått möjlighet att förvärva en bostadsrätt i centrala Stockholm. Lägenheten har det mesta som du kan tänka dig. Stora fönster med ljusinsläpp som gör att parkettgolvet i franskt fiskbensmönster framstår i all sin glans. Men när du tittar i taket tar du dig för pannan. Den tidigare ägaren har varit något av en estetisk marodör.

En kristallkrona är fastgjord i ett tak som klätts med gipsskiva. “Såhär kan vi inte ha det”, säger du till din käresta. “Vi skall naturligtvis ha kvar kristallkronan men den måste omges av stuckatur”. “Finns det verkligen hantverkare idag som kan utföra sådana arbeten?", undrar din fru. “Stuckaturer gjordes väl på 1800-talet och ingen kan väl försörja sig på sådant nuförtiden”.

Tack och lov har din hustru fel. Det finns ett företag som utför arbeten med stuckatur i Stockholm. Metoderna är förstås andra än de som användes för hundra år sedan. Och innan du väljer utförande går det att studera olika stuckaturer på företagets “showroom”.

Läs mer om att reparera stuckatur i Stockholm här: stuckaturföretagstockholm.se

7 Aug 2023