Spara pengar med en värmepump till poolen

Har du en pool på tomten? Är du trött på att vänta på att solen ska hinna värma upp vattnet eller på att räkningarna för poolvärmaren blir skyhöga? Här kommer ett tips på ett prisvärt alternativ som hjälper dig att spara pengar!

Värmepumpar finns även för pool

En lösning som troligtvis skulle passa dig är en värmepump till poolen. De finns nämligen också med funktioner som är anpassade för pooler - både utomhus och inomhus.

Istället för den sedvanliga inomhusdelen som blåser in uppvärmd luft i ett rum så är denna del anpassad så att värmeslingor värmer upp vatten. Den ger en jämn och skonsam värme där man inte riskerar att bränna sig.

Fungerar på samma sätt som luftvärmepump för hus

I övrigt fungerar en värmepump för pool på samma sätt som en värmepump för ett hus. De finns i olika varianter - från luftvärmepumpar som omvandlar luften utomhus till värme med hjälp av en värmeväxlare till pumpar som utnyttjar jordslingor eller slingor som ligger i en sjö till större system med bergvärme.

Vad som passar bäst beror dels på din budget, hur stor pool du har,, vilken klimatzon du bor i och hur just din tomt ser ut. Den enklaste lösningen är en luft/luft-pump som är anpassad för pool. De brukar kosta från några tusenlappar och uppåt.

Lägre elräkningar och lite underhåll

De tusenlappar som du investerar i din värmepump för poolen kommer du snart att tjäna in igen tack vare kraftigt sänkta elräkningar. En värmepump är långt mer effektiv än andra system med direktverkande el som många har för att värma upp sin pool. Redan efter ett par år så har man sparat in en stor del av investeringen.

Har du inte tidigare haft uppvärmning till din pool så är detta förstås en investering som kostar lite, men den kommer att löna sig genom en klart högre komfort. Du kommer att kunna börja använda poolen tidigare på säsongen och fortsätta att använda den en längre bit in på hösten. Mer pool för pengarna helt enkelt!

25 May 2020