Solceller Gävle - frågor och svar

I en tid där elpriserna nådde nya rekordhöjder vore det konstigt om folk i gemen inte sökte efter alternativ. Ett av de mest populära projekten som privatpersoner, fastighetsägare, lantbruk och företag sneglar mot handlar om solceller. Genom solceller kan man göra sig till en egen producent av el och därigenom också göra sig oberoende av omvärldens priser för el.

Man skapar en situation där man både får en bättre ekonomi och där man samtidigt också bidrar till en bättre värld genom att minska de negativa avtrycken på klimat och miljö: solceller i Gävle - exempelvis - producerar el som är rakt igenom grön.

Men, det handlar även om en ganska stor investering och med en sådan så kommer givetvis också en hel del frågor. Vi tänkte gå igenom några vanliga sådana och därigenom ge en lite bättre bild av vad man kan förvänta sig av solceller i Gävle, vad man ska tänka på och hur man ska agera i övrigt för att investeringen ska bli lönsam. Frågor som ser ut som följer:

Fråga: Fungerar solceller i Gävle?

Det finns en viss skepsis kring solceller i stort och i synnerhet vad gäller de norra delarna av vårt land. Vi har ett klimat som innebär att större delen av dygnet under vintern är inbäddat i ett mörker. Ingen sol - ingen solenergi? Till viss del stämmer detta, men man måste även se till vår svenska sommar och de extremt många soltimmar denna årstid bjuder. Rätt planerad solcellsanläggning kommer att producera ett överskott av el under sommaren och det innebär att man kan sälja - eller byta - den och få billig el även under vintern. Dessutom så har det visat sig att en kall, krispig vinterdag ger riktigt god elproduktion då snön reflekterar solen på ett positivt sätt.

Fråga: Passar solceller mitt hus i Gävle?

Alla har olika förutsättningar vad gäller solceller. Ett hus i Gävle kan ha optimala förutsättningar medan grannen har betydligt sämre. Läget är avgörande och likaså gäller för taket och dess lutning. Här måste en gedigen, professionell undersökning ske innan en planering och en kalkyl tas fram.

Fråga: Låter solceller och kan de störa mig i vardagen?

Solceller i Gävle påverkar ingenting. Den stora fördelen - utöver att elen är grön och att din ekonomi blir bättre - är att solceller och en anläggning inte lever om och att den inte påverkar vare sig dig eller naturen. Vissa frågetecken kan ställas på det estetiska då taket kommer att få en massa paneler snarare än det underliggande materialet. Men, det handlar dels om en vana och dels om att en utveckling i denna fråga skett. Solpaneler är enklare att integrera i en villa idag och de syns inte lika påtagligt som föregångarna.

11 May 2022