Snabba tips för en roligare fasadmålning

Är det dags för en fasadmålning? Många väljer att anlita en firma för detta, oavsett om man bor i till exempel Stockholm (där ROT-avdraget brukas mest) eller ute på glesbygden, där det brukas lite mindre. I Stockholm finns dessutom ett stort utbud av firmor att välja mellan, men trots det är mycket vanligt att göra det själv. Förutom att man sparar pengar på det, kan det bli ett roligt projekt och ge en härlig känsla när man väl är klar. För att genomföra fasadmålningen på ett lyckat och roligt vis finns ett par tips som är bra att ha i åtanke. 

Tänk i delmål

Istället för att tänka att du ska göra hela fasadmålningen på en gång, kan du dela upp projektet i delmål. Det gör det enklare att komma igång (risken att skjuta upp större projekt kan vara högre, än om du tänker att det är flera mindre saker att göra), samtidigt som du får en känsla att du har klarat av någonting flera gånger. Detta är att föredra framför känslan som säger att det är väldigt mycket kvar av jobbet – åtminstone om fasadmålning är något man hellre slipper än gör. 

Gör det svåra först

De svåra, och lite tråkigare delarna, är ofta de som inte syns, medan det lite roligare ofta är det som man faktiskt ser. Om du börjar med det roliga, alltså det som syns, får du säkerligen en känsla av att hela jobbet är avklarat när det som syns är gjort. Så är dock inte fallet – och det kan kännas tungt att sätta igång med de lite mer dolda ytorna när det synliga är avklarat. För att göra ett grundligare jobb lite roligare och mer uthärdligt är det en bra idé att börja med det tråkiga – och avsluta med det roliga. 

Måla allt du når när du är på stegen

Om du har en lång stege till din hjälp, är det inte bara tidskrävande att ta sig upp och ner för den medan man målar – det är också energikrävande. Istället för att tänka att du ska nå en viss sektion eller del av huset (att du till exempel aldrig börjar på en ny planka utan att slutföra den innan), bör du istället måla allt du når. Om det här görs många gånger kommer en hel del tid och energi att sparas. 

Eller anlita hjälp

Om fasadmålningen känns som ett projekt som inte är för dig, kan du anlita hjälp med jobbet. I större städer som till exempel Stockholm har du många firmor att välja mellan, precis som nämnt i inledningen. I Stockholm och till exempel Göteborg och Malmö, kan du hitta många firmor att ta in offerter från. Kanske kan du ställa dem mot varandra och på så vis få en riktigt bra deal. 

5 Apr 2018