Slipa parkettgolvet

Parkettgolv anses av många vara den vackraste golvtypen. Förutom det rent estetiska värdet, är det också både tåligt och lättskött. Fördelarna med att ha ett parkettgolv är alltså många. Dock behöver det underhåll, precis som mycket annat i hemmet. Efter några år kanske golvet ser lite slitet ut, och inte känns lika levande längre. Då kan det vara på plats med en golvslipning.

En golvslipning är något man kan göra själv, även om många väljer att anlita en firma för att göra det jobbet. Utbudet på firmor som gör golvslipning är särskilt stort i de större städerna (Stockholm till exempel), men det bör gå att hitta en bra firma nästan oavsett var i landet du bor.

Hyra golvslip och göra själv?

Även om många, som tidigare nämnt, väljer att anlita en firma för sin golvslipning, finns det också många som väljer att göra det själv. Att göra det själv tar i de flesta fall betydligt längre tid. Däremot kommer man undan med en lägre kostnad.

Ska man göra det själv krävs det att man hyr en golvslip (såvida man inte har det hemma givetvis). Priset för att hyra en golvslip varierar, men räkna med mellan 350 och 500 kronor per dygn, beroende på golvslip och uthyrningsställe. Tänk på att få tydliga instruktioner på hur golvslipen skall köras. Om det finns möjlighet – fråga gärna om de kan visa dig hur du kör den på plats.

Något annat som behövs göra är att lacka golvet. Fråga kunnig personal i butiker om vilket lack de rekommenderar. Glöm för all del inte att tala om vilket golv du har. Ett tips är att införskaffa en lång roller för applicering av lacket. På så vis slipper du böja dig ner, och kan lacka golvet bekvämt från en stående position. Det här är särskilt viktigt om det är en stor yta golv som ska behandlas.

Anlita en firma

Som tidigare nämnt finns det en rad olika specialiserade firmor på många ställen i landet, framför allt i landets storstäder (Stockholm bl.a.). Anlitar man en firma bör man kunna räkna med att jobbet blir snabbare utfört. Dessutom blir det ofta (inte alltid såklart) bättre utfört än om man gör det själv. Firman har troligtvis en hel del erfarenhet av golvslipning sedan tidigare.

Vad kostar det?

Vad det kostar beror på en hel del faktorer. Var du bor är en faktor. Bor du till exempel i Stockholm, där utbudet är större, har du större möjligheter att ställa flera olika firmors offerter mot varandra. Bor du däremot i en väldigt liten stad, kan det hända att det finns betydligt färre firmor som kan tänka sig att göra jobbet. Då är det svårare att dra nytta av konkurrensen.

En annan faktor är hur stort golvet är. Beroende på vilken firma du anlitar och var du bor (som ovan nämnt, i t.ex. Stockholm eller ett mindre samhälle), kan kvadratmeterpriset skilja sig åt en hel del. Dock kan du räkna med ungefär 100 – 200 kronor per kvadratmeter. Hittar du en firma som ligger närmare det högre priset, bör även lackning av golvet ingå.

Läs mer här

17 Jan 2017