Skydd mot väder och vind

En extra yta är aldrig fel antingen när man bor i hus eller lägenhet. Ibland kan man förlänga säsongen och användandet genom en inglasning. Det kan vara en möjlighet för alla som har balkong.

Glasa in balkong i Göteborg är ett sätt att bättre kunna nyttja den extra ytan under de mildare säsongerna, eller i bästa fall hela året. Genom att sätta upp glas som skydd så blir det en behagligare miljö där man sitter i skydd mot blåst, regn och snö. Men det innebär även att temperaturen på balkongen blir betydligt högre med hjälp av solens strålar och värmen inifrån lägenheten. På grund av det extra skyddet kan man inreda sin balkong på ett helt annat sätt än om den är öppen. Man behöver inte vara rädd för att möbler ska bli våta och därför behöver man inte ta in exempelvis kuddar och filtar efter användning. Allt kan vara kvar som man önskar hela tiden och kanske till och med hela året. Det man dock bör tänka på är att om ytan tidigare använts till rökning eller grillning så kan all den röken nu gå in i lägenheten istället för att försvinna med vinden.

Vad som gäller

Det finns en del regler som generellt gäller för ytor i flerfamiljshus, både inomhus och utomhus. Därför är det viktigt att man inte gör några som helst förändringar utan att först tillfråga hyresvärden eller husägaren. Vissa husägare beslutar själva att erbjuda hyresgästerna renovering av balkonger. Men i andra fall kan man få bekosta det själv. Det gäller till exempel ofta ifall lägenheten är en bostadsrätt. Vid installation av glas är det viktigt att en kunnig montör används och att alla säkerhetsföreskrifter följs. Detta för att minska risken för olyckor. Det är lätt hänt att något faller vid montaget och kan skada balkongerna nedanför eller i värsta fall en människa.

Del av lägenheten

När man väljer att glasa in sin balkong så kan man välja mellan att endast ha glas som går en bit upp och inte helt upp till ovanstående balkongs golv. Men om man väljer en heltäckande lösning så finns det också alternativ gällande typ av glas och öppning. Man brukar kunna välja skjutfönster eller vanliga och ifall man vill ha vinterisolering eller ej. Lägger man en tätning på golvet så kan ytan bli lika varm och användbar som den övriga lägenheten. Det finns till och med de som använder sin balkong som gästrum.

18 Aug 2020