Sköt om din bil

Att hålla bilen ren handlar inte bara om att hålla den snygg. Det handlar ännu mer om att skydda lacken mot rost och liknande skador. Att tvätta bilen är en bra början – men sen bör man även ge lacken ett extra skydd.

Tvätta ordentligt

Tvätten är grunden som hela lackbehandlingen sedan vilar på. Slarvar du med grunden kommer resterande resultat inte nå den nivå som går att nå. Lägg därför tid på att genomföra en ordentlig tvätt. Det är vanligt att använda avfettningsmedel men tänk då på att inte applicera det över fönsterlisten. Det finns nämligen då en risk att medlet sipprar ner vid fönstret och i längden kan det skada rostskyddet. När avfettningen är klar ska bilen tvättas som vanligt. Torka den sedan med exempelvis en våffelduk. Se till att lacken är torr innan nästa punkt genomförs.

Maskera och skydda

Även maskering är något som många slarvar med. Det handlar om att skydda plastdetaljer på backspeglar, handtag m.m. Men genom att skydda dessa detaljer blir poleringen betydlig lättare att genomföra.

Polera

Första steget är att välja riktigt bra produkter. Läs gärna tester och hör vad bilvårdsexperter använder för produkter. Polera för hand eller med maskin? Svaret är ganska uppenbart. Använd maskin. Med en bra maskin finns i alla fall ingen risk för varken ”brännskador” eller att flammor i lacken uppstår. Dagens polermaskiner levererar överlag mycket gott resultat. En fördel med maskin är att dessa skapar en friktionsvärme som gör att medlet blir mjukare och därmed kan användas mer effektivt. Var noga med att använda ren polertrissa.

Vaxning eller lackförsegling?

När poleringen är klar uppstår frågan om det ska ske vaxning eller en lackförsegling. I princip fyller dessa två behandlingar samma funktion. Det handlar om att skydda lacken mot väta och smuts. Produkter för att vaxa bilen kostar inte speciellt mycket och det är inte heller speciellt svårt att utföra en vaxning. Lackförsegling är något svårare men det går absolut att klara av detta själv om man har kunskap.

Fördelen med lackförsegling är att lackskyddet håller betydligt längre än vid vaxning. Med vissa efterbehandlingar kan det hålla riktigt länge.

Ett alternativ är att lämna in bilen för att få denna behandling. En lackförsegling kostar mellan 2000 kr och 4000 kr lite beroende på bilens storlek och vad som ska utföras innan lackförseglingen sker. Självklart går det även att lämna in bilen för vaxning vilket kostar betydligt mindre. Men samtidigt kan detta då behöva göras oftare. Den som vill skydda lacken på allra bästa sätt bör därmed välja lackförsegling. Motormännens Riksförbund har testat ett flertal lackförseglingar och sammanfattar det med att det är dyrt – men bra. Det är en passande sammanfattning och visar på fördelarna och nackdelarna med detta lackskydd.

4 Aug 2017