Ska du lägga in heltäckningsmatta? Här är några saker du bör känna till

Har du bestämt dig för att skaffa en heltäckningsmatta? Eller kanske flera heltäckningsmattor? Modet kring heltäckningsmattor brukar dela in tyckare i två tydliga läger. Vissa anser att heltäckningsmattor är mysigt, snyggt och bekvämt att gå på. Mer kritiska röster menar istället att de varken är snygga, ohygieniska eller ens särskilt bekväma.

Fördelar med heltäckningsmattor

Det finns en rad olika fördelar med heltäckningsmattor. Precis som nämnt i inledningen, är det bekvämt. Du får ett mjukt och varmt underlag, istället för ett kallt golv att gå barfota på.

En annan fördel med heltäckningsmattor är att de är ljuddämpande. Rum och hem med många öppna, hårda ytor kan få en bullrig miljö om det redan är mycket ljud eller folk i rörelse i utrymmena. En bullrig miljö kan, som bekant, leda till otrivsamhet både på lång och på kort sikt.

En annan fördel är att heltäckningsmattor är lätta att lägga in. Ofta krävs det inte särskilt mycket under- eller förarbete. Heltäckningsmattor kan alltså förändra ett rums karaktär mycket – väldigt mycket i förhållande till den mängd arbete som krävs.

Renligt

Många studier finns kring heltäckningsmattor och deras effekter. Till exempel finns det studier som visar att hem med heltäckningsmattor har betydligt lägre dammpartiklar i luften än ett rum som har ett hårdare golv, till exempel trä eller plast.

Orsaken till detta är att heltäckningsmattorna binder dammet och därmed hindrar det från att sväva runt i fritt i rummet. När det sedan är dags att städa, sugs dammet enkelt upp av dammsugaren.

Många kan tro att heltäckningsmattor är ohygieniskt. Snarare är det tvärtom. Vissa hävdar också att heltäckningsmattor skulle vara allergiframkallande, vilket inte heller stämmer.

Lägga själv eller anlita firma?

Att lägga en heltäckningsmatta själv kan visserligen de flesta göra själva. Däremot kan det finnas omständigheter som gör att det passar bättre att anlita ett proffs för att göra jobbet. Ofta kan det till exempel vara smidigt att beställa matta och mattläggning på samma gång.

Att hitta firmor som gör detta är troligtvis enklast om du bor i en större stad, till exempel i Stockholm. Stockholm har ett mycket stort tjänsteutbud till följd av den stora befolkningen. Dock är det såklart inget måste att bo i Stockholm eller annan storstad för att hitta någon som gör jobbet. En enkel sökning i stil med "heltäckningsmattor Stockholm" på nätet (byt ut Stockholm mot din stad) brukar räcka för att hitta en firma som arbetar med just heltäckningsmattor i Stockholm.

Om du ska lägga själv

Om du ska lägga själv finns det vissa saker som är bra att i åtanke. Till att börja med bör du se till att ytan som mattan ska läggas på är ren och fri från damm. Att lägga en heltäckningsmatta kan, förenklat, se ut ungefär så här:

  • Tejpa med dubbelhäftande tejp längs väggarna
  • Pressa ut mattan mot kanterna
  • Mattan skärs in med mattkniv.

Givetvis innefattar det lite mer jobb än så, men dessa brukar vara de största stegen. Att lägga en heltäckningsmatta själv är relativt enkelt om man tar sig tiden och gör det noggrant. Samtidigt kan det ta en del tid och vara svårt med vissa vinklar, vilket göra att många istället anlitar en firma för att göra jobbet.

22 Feb 2017