Se till att brandisolera vid nästa renovering!

Är det dags att renovera villan, radhuset eller lägenheten? Börjar tapeterna bli slitna och färgen på väggarna bli gammal? Det kan vara så dags att renovera om så är fallet. Det blir snabbt finare i en bostad om man håller bostaden fin genom att måla om och tapetsera om med jämna mellanrum. När man nu ska renovera, varför inte se till att göra renoveringen mer brandsäker? När man nu ändå ska måla om, tapetsera om, bygga med isolering eller tätning, varför inte göra det på ett brandsäkert sätt? Här berättar vi om hur man kan göra.

För att förstå hur man ska brandisolera vid sin nästa renovering, är det viktigt att först lära sig hur en eld fungerar och vad det är som kan göra att den sprider sig så snabbt. En eld behöver två förutsättningar för att kunna bli större och brinna. Det ena är att den behöver syre. Utan syre dör den. Det är därför som en brand snabbt kan bli mycket stor, om man öppnar dörrar eller fönster där det brinner. Ju mer syre den får, desto mer brinner den. På samma sätt är det med material. En eld behöver material för att brinna. Material som brinner lätt, är trä, papper, plast och torra saker. Material som inte brinner särskilt lätt är sten och metaller.

När man renoverar – använd brandsäkra material

Detta bör man utnyttja, när man ska renovera där hemma. När man ska isolera sitt hus, bör man använda material som en eld inte kan bli större av; ett brandsäkert material. Så när man ska isolera sitt hus, vid väggar, dörrar, fönster och vid ventiler, till exempel, bör man använda stenull. Det brinner inte. Ska man foga eller täta, bör man på samma sätt använda tätningsmedel som inte brinner, ska man foga, bör man använda brandsäkra material. Det låter ju som det mest logiska och klokaste, eller hur?

Agera klokt och använd brandskyddsäkra material

På samma sätt kan man göra när man ska måla om hemma, eller tapetsera om. Då är det lika viktigt som när man brandisolerar och brandtätar och bransfogar sitt hus, att man använder brandsäkra måkarfärger och tapeter. När en brandskyddande målarfärg börjar brinna, så rinner färgen nerför väggen. En eld brinner alltid uppåt. Så när en vägg, som är målad med brandskyddsfärg, rinner den ner, mot elden och blir till skum. Skummet gör så att elden brinner långsammare och som bostadsägare hinner man åtgärda elden innan den har spridit sig ännu mer. Här kan man läsa ännu mer om brandisolering på: https://www.brandisolering.nu.

26 Nov 2019