Sätt stilen med stuckatur

Sirligt och snirkligt, parant och pampigt, elegant och graciöst. Alla är de ord för att beskriva något så fagert som stuckatur. Stuckatur är verkligen grädden på moset i en vacker våning.

Har man ett sekelskifteshem med bevarad stuckatur kan man skatta sig lycklig. Stuckatur är sannerligen vackert och sätter en särskild prägel på bostaden. Den blir genast mer elegant och personlig. Den ena stuckaturen är sällan den andra lik. Och det finns något för alla smaker. Det finns de mer pampiga varianterna med stora, breda stuckaturer som svänger och snirklar sig och med takrosetter i varje rum. Sedan finns det de som är lite mer sparsmakade och stilrena, nätta med raka linjer och sobert avrundade i hörnen.

Vad är stuckatur?

För den oinvigde i ämnet är stuckatur en slags utsmyckning av hemmet. Ett sätt att dekorera väggar, tak, lister, dörrar och fönsternischer. En äkta stuckatur är gjord av en gipsblandning som gjuts i en designad form. Formen är den som avgör utseendet på stuckaturen. Stuck är namnet på själva gipsblandningen, och när man formar den snyggt för utseendets skull kallas det stuckatur.

Nuförtiden är det vanligt att fuska med tillverkningen. Fusket går ut på att istället använda sig av polyuretan, som är en slags plast. Detta görs enbart för att det är mycket billigare. Tyvärr brukar resultatet enkelt skvallra om den saknade äktheten. Att fuska med detta billigare alternativ kan dock vara smart där det inte syns så mycket. Högt uppe i taken brukar det exempelvis vara svårt att se skillnad. Så ska man fuska är lägen högt upp den bästa platsen. Så kan man gå på de dyrare alternativen vid mer synliga ställen.

Genomgående stil

En stuckatur med många år på nacken kan behöva lite omsorg. Ibland kanske man behöver byta vissa delar helt och hållet eller så vill man utöka stuckaturen. Man kanske tycker att den saknas i några rum. Eller så har den blivit bortrenoverad av tidigare ägare som inte förstått charmen och värdet av den.

Vill man ha en stuckatur som går i samma stil som resten av hemmet kan man vända sig till proffs. De kan specialdesigna och tillverka dessa. Många kan också ordna skurklossar, socklar, bröstpanel och dekorlister i samma utförande. Att låta allt utföras i samma genomgående stil är enkelt och brukar dessutom bli det snyggaste alternativet. Sedan är det bara att välja – klassiskt och stilrent eller pampigt och överdådigt. Oavsett vilket blir det grädden på moset!

13 Jul 2020