Saker att tänka på när man väljer garageport

Funderar ni på att byta garageport? Utbudet är stort och det kan vara svårt att välja. Takhöjd samt garageöppningens mått spelar såklart roll, men det finns även andra saker att tänka på.

Det är kanske inte så ofta man har möjlighet att byta just garageport, och därför ska man vara noga med sitt val. Dessutom är det en investering på flera sätt som man därför vill ska hålla länge och inte gå sönder. Det finns garageportar i olika konstruktionstyper såsom takskjutportar, vikportar, slagportar och vipportar.

Det är garageöppningens storlek som avgör vilken typ av port som lämpar sig bäst. De vanligaste materialen är stål och trä då dessa anses vara bra material av säkerhetsskäl. Garageportar går dessutom numer att få i många olika färger och med mönster på. Vanligtvis anpassar man garageportens utsida så att den passar ihop med ytterdörren.

Vardagslyx med maskindriven garageport

Innan man väljer garageport kan det vara bra att fundera över hur man använder sitt garage. Är det främst för att parkera bilen där eller fungerar garaget mer som ett förråd, eller rentav ett kontor?

Om man använder garaget som kontor eller förråd kanske man ska välja en isolerad garagedörr. Sedan kan man fundera över färgval, mönster och material. En garageport går idag att få i nästan vilken färg som helst. Man kan även få olika mönster som kassetter som liknar spegeldörrar eller olika panelhöjder. Valmöjligheterna är många. Kanske vill man även ha en dörr i själva porten som man kan gå igenom? Att välja en maskindriven garageport ger lite extra lyx och är speciellt skönt under kalla och regniga dagar eftersom man slipper hoppa ur bilen för att öppen porten innan man kan köra in.

Säkerhetsbestämmelser som måste följas

Det många inte vet är att en maskindriven garageport av säkerhetsskäl måste besiktigas av en auktoriserad besiktningsman vartannat år. Skulle fel uppstå med garageporten finns det nämligen risk för allvarliga klämskador. När man väljer garageport bör man därför vända sig till ett professionellt företag som väl känner till de olika säkerhetsföreskrifter som gäller på marknaden. Idag måste en garageport även vara CE-märkt efter EU standard. Det finn flera bra företag som både säljer och installerar säkra garageportar av bra kvalitet, men priserna kan variera en hel del. Därför kan det vara bra att först kolla med ett par olika firmor för att enkelt kunna jämföra priser så väl som utbud.

28 Sep 2020