Så löser du stopp i avloppet på egen hand

Stopp i avloppet kan vara besvärligt att få bukt med. Något sitter fast i rören, och man kan behöva ta dit en rörläggare. Men innan man ringer bör man testa några enkla knep som kan hjälpa.

Stopp i avloppet kan bero på många saker. I köket är oftast fett den stora boven, medan hår, toalettpapper och avföring är de vanligaste orsakerna till stopp i badrummet. Så länge det är dessa saker kan man oftast fixa det på egen hand. Men stoppet kan också ha andra orsaker som gör att man inte kan lösa problemet själv. Har man en gammal villa kan stoppet befinna sig långt ner i rören, under huset. Då behöver en rörmokare anlitas. Men innan man ringer bör man i alla fall ha som vana att testa några enkla knep och se om man själv kan råda bot på stoppet.

Stopp i köksvasken

Att få stopp är i köksvasken är inte ovanligt. Orsaken är ofta stelnat fett från matrester som blockerat rören. Detta sker om man inte sköljer med varmt vatten ordentligt när man har använt vasken. För att avhjälpa detta stopp räcker det oftast att hälla ner lite diskmedel i diskhon, låta verka ett tag och sedan skölja med varmt vatten. Hjälper inte detta, kan man blanda bikarbonat och salt och hälla i vasken, för att sedan tillsätta ättika. Då skapas en kemisk reaktion som gör att det börjar fräsa och bubbla och fettet oftast avlägsnas. Skölj sedan med kokande vatten. Skulle inte heller detta hjälpa får man fylla vasken med lite vatten, ta fram vaskrensaren, täppa igen avrinningshålet och börja pumpa. På så vis tvingar man upp det som sitter fast i rören.

Stopp i toaletten

Vid stopp i toaletten sänks ofta vattennivån. Det första man kan testa då är att ta en stor hink och kraftfullt hälla vattnet från hög höjd upprepade gånger. På så vis skapas ett tryck som kan lösa stoppet. Om det inte fungerar så är det dags att plocka fram den klassiska vaskrensaren. Här är det bara att pumpa upp och ner och samtidigt spola. Detta brukar allt som oftast fungera. Men om inte, kan det vara värt att testa ett tredje sätt. För detta alternativ behöver man ett rensband. Rensbandet förs ner hela vägen tills det tar stopp, sedan förs det fram och tillbaka tills avloppsstoppet släpper. Fungerar inte heller detta, är det dags att ringa rörmokaren. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.stoppiavloppstockholm.nu/

23 May 2020