Problem med höga värmekostnader?

Många husägare dras med problem i form av en stigande energi- och värmekostnad. Om denna varit på en lägre nivå och där den - utan någon speciell anledning - plötsligt börjat bli högre så finns det två stycken troliga anledningar. Innan vi visar på vilka så ska vi även säga att många dras med en för hög värmekostnad på grund av att man har “fel” energikälla för uppvärmning av sitt hus. 

Jämför man exempelvis fjärr- och bergvärme så kan man se att den senare - med rätt dimensionerat borrhål samt rätt värmepump - kan sänka kostnaderna med upp till 80 % - varje år. Där kan det verkligen finnas pengar att tjäna. Men, även om du har bergvärme anslutet till ditt hus så kan värmekostnaden och energiräkningen stiga och här är de troliga orsakerna till detta: 

“ Otäta fönster släpper ut all den varma luften och ger samtidigt kall luft fri lejd in i huset. Utöver den höga kostnaden för uppvärmning som denna ohållbara ekvation för med sig så påverkas även inomhusmiljön negativt “ 

  • Taket behöver renoveras eller bytas. Ett tak som släpper in kall luft är ofta en stor bov i dramat om en höjd kostnad för uppvärmning. Här skulle vi rekommendera en kontakt med en professionell takläggare för en närmare inspektion av hur ditt tak ser ut.
  • Dags för fönsterbyte! När gjorde du senast ett fönsterbyte? Ofta räcker det med att ställa den frågan för att svaret kring energiräkningen ska utkristalliseras. Äldre fönster som inte renoverats på länge släpper in kall luft och låter varm luft åka ut - en ohållbar lösning som dessutom gör att hemmet blir mindre trivsamt. Det blir kallt, dragigt och risken för sjukdomar ökar.

Låt ett professionellt företag sköta ditt fönsterbyte

 

Det första steget - om du skulle märka att dina fönster inte längre håller måttet - är att se över om dessa går att renovera. Det är i många fall möjligt och det är ett billigare alternativ. I många fall så måste man dock genomföra ett renodlat fönsterbyte och vi tänkte rada upp några tankar kring ett sådant - några punkter som man bör vara medveten om och tänka på innan man fattar sitt beslut. 

“ Ett PVC-fönster kanske är ett bättre alternativ? Dels är det billigare och dels så klarar dagens modeller av vårt nordiska klimat på ett bättre sätt. En annan fördel är att de är underhållsfria “ 

  • Göra själv eller anlita ett företag? Vi skulle definitivt säga att ett fönsterbyte bör göras av en fackman. Gör du det på egen hand så finns en uppenbar risk i att fönstren inte blir täta och att du även fortsatt kommer att titta på en hög räkning då du öppnar kuvertertet. Du kan dessutom genomföra ett fönsterbyte och använda rot-avdraget; något som innebär att du drar av 30 % av den totala arbetskostnaden för det företag du anlitat.
  • Vilket fönster? Många tar för givet att ett träfönster måste bytas till ett nytt sådant. Trä är vackert - men det är ganska dyrt och det kräver ett regelbundet omsorg. Många skulle tjäna på att välja PVC- eller aluminiumfönster vid sitt fönsterbyte. Dessa båda fönstertyper har utvecklats rejält under senare år och klarar numera vårt nordiska klimat på ett bra sätt - dessutom är de vackrare nu än förr.
  • Rätt företag: Även om du väljer att anlita ett företag för ditt fönsterbyte så måste du välja rätt sådant också. ta in flera offerter, ring till referenser och se till att säkerställa att du får ett högkvalitativt jobb utfört. Du vill inte byta fönster bara efter något år. 

Läs här för mer information.

29 Dec 2017