Olika isoleringsmaterial

Oavsett om man så bor i Västerås, Skåne eller i nordligaste Norrland kräver varje hus god isolering. Sverige är ett kallt land och således är det viktigare för oss här, än i många andra delar av världen. Om man ska låta något isoleras i hemmet är det ofta bra att ringa en fackman, även om del enklare uppgifter kan utföras på egen hand. Oavsett vilket är det bra att tillskansa sig kunskaper om vilka material det egentligen finns därute. 

Mineralull

Mineralull är det material som idag är mest populärt att isolera med. Egentligen består materialet bara utav glas eller sten, som hettats upp, smälts och sedan spunnits till mycket fina trådar. Mineralull finns i många olika typer av produkter, som är anpassade för olika typer av arbeten där isolering är en del. Lämpliga produkter går att hitta för exempelvis bjälklag, takstolar, skalmurar, innerväggar, ytterväggar, tak och mark. 

Cellplast

Cellplast är inte riktigt lika populärt som mineralull, men förekommer fortfarande i ganska hög grad. En fördel som cellplast har gentemot mineralull är att det är betydligt tätare. För de flesta innebär det dock ingen större skillnad i praktiken, eftersom värmeisoleringsförmågan i praktiken är ungefär densamma som med mineralull. För den som kikar själv på isoleringsprodukter får man lätt intrycket av att cellplast är betydligt mer effektivt än mineralull – men så behöver alltså inte vara fallet. 

Polyuretanskum

Polyuretan är en produkt av plast, med en annorlunda nätstruktur. I huvudsak använder man detta för att dreva mellan exempelvis dörrkarmar, fönster och väggar. Om man bara sätter in det på rätt sätt har materialet potential att bjuda på mycket täta fogar. 

Få hjälp med din isolering

Att få hjälp med sin isolering är normalt enkelt, oavsett om man bor i Västerås, Stockholm eller Göteborg. Inte sällan innebär det ganska stora projekt, och det är därför inte särskilt konstigt att man väljer att anlita hjälp för det. Ett bra sätt att hitta rätt firma för arbetet är att använda så kallade offerttjänster. Det går till ungefär såhär: 

  1. Hitta en offerttjänst (kan till exempel göras genom att söka på ”isolering Västerås” i valfri sökmotor).

  2. Välj kategori.

  3. Specificera ditt uppdrag. Var noga med att ge en så precis beskrivnings av uppdraget som möjligt. Om du bara skriver till exempel ”isolering hus Västerås” blir det mycket svårt för företagen att ge dig en precis offert.

  4. Fyll i kontaktuppgifter och skicka iväg din förfrågan. Sedan är det bara att jämföra offerterna du får.
3 Aug 2018