När du vill ha inbrottsskyddade fönster

Vem vill ha galler för sina fönster? Många tänker på fängelser när man föreställer sig galler för sina fönster. Men så illa behöver det faktiskt inte vara. Det finns mycket vackra fönstergaller som itne alls påminner om fängelser, utan som tjänar som snygga fönster dekorationer i stället. Allt beror på vilka slags galler som du väljer. Du kan välja allt från rutiga galler, till långsmala, eller vackra snirklade fönstergaller med motiv och mönster. Allt beror på vad du själva vill ha för typ av galler till dina fönster.

Varför galler för fönster?

Om man bor ute på landet är risken för inbrott väldigt liten. Särskilt gäller det om man bor så att det mesta av den tomt som man har huset på, är öppen för insyn. Ju mer skyddat villan är, desto större är risken för inbrott, även om det är bra liten. Desto större är risken för inbrott i storstäderna. Även här gäller samma princip; ju mer skyddad tomten är mot insyn, desto större är även risken för inbrott. Därför är det alltid bra att ha en så öppen tomt som det bra går, och strunta i att ha skydd för insyn. Ha lågt klippta häckar. Träd ska stå en bra bit från huset. Altaner och trädgårdar bör vara öppna och inte ha så många höga träd, häckar och buskar.

Har man då en dörr, till exempel som leder ut till trädgården på baksidan av huset, är det en stor risk att en inbrottstjuv försöker ta sig in den vägen. Hon, eller han undviker att ta sig in via en dörr på framsidan så det är stor risk för upptäckt om hon eller han försöker ta sig in den vägen. Det är därför alla altandörrar och bakdörrar är extra utsatta för inrbottsrisken. På samma sätt är det med fönster som vätter mot bakgården eller trädgården. Har man inte galler för de fönster är risken stor att en inbrottstjuv söndrar det fönstret och tar sig in. Och även om man skulle ha larm på huset, som går igång först när tjuven har forcerat fönstret, kommer det ingen förrän flera minuter efter att larmet satts igång och tjuven hinner fösvinna med sitt byte.

Förhindra inbrottet viktigare än larm

Ett larm är gott och väl. Det påkallar uppmärksamheten att ett inbrott är på gång, och gör att tjuven avlägsnar sig. Men om tjuven avlägsnar sig och får med sig värdesaker från sitt hem, är larmet inte mycket värt. Då är det bättre att försäkra sig om att tjuven inte ens kommer in i sitt hem.

15 Oct 2018