När du får problem med ventilationen

Luften vi andas är avgörande för vårt välmående. Vi vet alla att vi mår bra ute i friska luften. Men vi är ju betydligt oftare inomhus, både på arbetet, skolan och hemma. För att inte tala om nattetid. 

Det är ofta diffust och svårt att märka direkt när ventilationen spökar. Det kan börja kännas kvavt och att luften känns torr att andas. Det kan börja klia i ögonen. Ett vanligt sätt man märker det på är när man börjat öppna fönster mer och mer. Det känns som luften står stilla, och det är ofta det den gör. 

Mycket ska fungera i en bostad

Det är inte bara den allmänna luften som ska cirkulera. I köket och badrummet är det extra viktigt. I köket där hushållets mat lagas måste fläktar och ventilationssystem fungera. Matos och annat fastnar lätt och skapar oreda. Det är å andra sidan lättare att märka eftersom man lätt märker problemen på grund av lukten. Detta bör åtgärdas så fort som möjligt.

I badrum och toaletter måste ventilationen vara korrekt. Annars är det lätt man får problem med fukt och mögel. Det kan bli en tråkig och dyr historia och det händer att hela badrum måste renoveras och mögelsaneras.

Källare, vindar och krypgrunder är andra ställen där det kan bli problem med dålig ventilation. Det är ju såklart svårare att upptäcka just på grund av att det är platser man inte besöker så ofta och att dessa ofta har sämre ventilation.

Se över ventilationen

Vad kan man då göra om man misstänker att ventilationen inte fungerar som den ska? Eller om man vill vara säker att allt är i sin ordning och ventilationen är korrekt för att slippa framtida problem. 

För att ventilationen ska fungera som den ska måste för det första elsystemet, uppvärmingen och VVS fungera och samarbeta väl.

Om allt detta fungerar som det ska kan det vara fel på ventilationen. Då gör man klokt i att låta en fackman undersöka ventilationen grundligt. Det kan röra sig om att att ventilationssystemet måste underhållas och repareras, eller i värsta fall bytas ut. Då behövs det gamla demonteras och ett helt nytt modernt ventilationssystem monteras. Men det är en framtidsinvestering, då dagens system är mycket bättre och effektivare än de gamla. Dessa är också betydligt mer kostnadseffektiva och kostar mindre att driva.

Så det rekommendas varmt att ta kontakt och få hjälp av en kunnig och erfaren expert i Stockholm inom ventilation.

Det kan du göra här: www.ventilationstockholm.nu.

7 Jan 2019