När du behöver en stamspolning

Alla råkar då och då ut för stopp i avloppet. Det är alltid lika jobbigt och kommer alltid olägligt. Vanliga anledningar är slitna och dåliga stammar och ledningar, läkage, beläggningar och smuts och föremål som har fastnat. Trots att alla vuxna människor vet att man endast ska slänga toalettpapper i toaletten gör folk det hela tiden, och detta orsakar många stopp.

Men det finns mycket man kan göra för att slippa dessa problem med avloppen.

Hur vet man att det är problem med stammarna?

Det mest uppenbara sättet man märker av problem med avloppet är såklart att det är stopp. Vattnet i handfatet, toaletten, diskhon eller duschen rinner helt enkelt inte undan eller att det går långsamt. Men man kan också märka det på att det bubblar när vattnet rinner ner. 

Det är också vanligt att det luktar illa från avloppet. Den vanligaste anledningen är såklart att det fastnat något lokalt under diskhon eller duschen. I diskhon kan man enkelt öppna upp undertill och ta bort eventuella matrester. Samma gäller i dusch och badkar. Där är det ofta hår som fastnar och täpper till. Om det inte går att plocka bort för hand kan man prova propplösare. Det brukar ta bort det mesta som täpper till avloppet lokalt. 

Förebygg problem med avloppet

Förutom det självklara att aldrig spola ner andra föremål än toalettpapper så finns det en del man kan göra. Hela och rena stammar klarar allt som får spolas ner i toaletten. Ett tips är att spola några extra gånger i toaletten när man ska åka bort. Det finns annars risk att till och med toapapper täpper till rören när inte rören kommer att spolas igenom på några dagar eller längre. En anledning till att det fastnar föremål i stammarna är att de är i dåligt skick. Med åren blir det kraftiga beläggningar av gammal smuts och nedspolade föremål. Och i vissa fall är stammarna även skadade och slitna och behöver bytas ut eller stamspolas rena. Det rekommenderas därför att göra en stamspolning med jämna rum för att förebygga problem. Ett stambyte är ett dyrt och tidskrävande projekt som man vill undvika på alla sätt.

Gör en stamspolning

När man har fått ett riktigt stopp i avloppet måste man kontakta en rörmokare för undersökning av stammarna. Då får man veta om stammarna behöver bytas eller om det räcker med en stamspolning. 

Om du är i behov av en stamspolning, på grund av stopp i avloppet eller i förebyggande syfte kan du läsa mer hur det går till här: www.stamspolningstockholm.se.

5 Mar 2019