När det är dags för utebelysningen till jultider

Nu när det är december brukar juldekorationerna komma fram. Bara man överlever november, brukar man klara av vintermörkeret desto bättre. Bara vi kommer fram till december brukar mörkret vara mer uthärdligt. Det är så mycket lättare bara man får mer ljus inomhus och utomhus. Vi vet också att bara vi komemr till deecember vänder mörkret och det blir ljust igen. Även om det är som kallast i januari, brukar det vara mer uthärdligt bara med vetskapen om att det vänder från mörker till ljus. 

Vi använder mer el än någonsin

Det är inte alla som tänker på det, men vi använder mer el än någonsin numera. Vi använder elen till att värma hus, till att laga maten, till att titta på TV, till våra datorer och mobiler. Vi använder el till våra elbilar, till våra hybridbilar och i kallt väder använder vi elen till att värma bilarna, antingen för att kunna starta bilen och andra gånger för att kunna värma bilen och ha ett behagligt klimat inne i bilen. Vi använder helt enkelt el till nästan allt i vardagslivet. Det innebär att trycket på energiförsörjning blir större än någonsin. Dessutom blir vi allt fler som lever på denna jord. Om alla använde så mycket el som vi i Sverige, skulle vi snart behöva 20-30 till planter. Vi har ju bara en planet som vi utnyttjar resurserna ur. 

Lär dig använda el på ett mer effektivt sätt

Man kan faktiskt använda elen på bättre sätt än på de sätt som vi gör idag. Gemene man och kvinna tänker asällan på att göra sittt hem mer energieffektivt. Dra ur alla sladdar som går till de olika hushållsmaskiner som vi har i köket till exempel. Dra ur alla sladdar i vardagsrum, så att ingen maskin drar el under tiden som ingen använder dem. Släck alla lampor så snaart man inte är i det rummet. Använd minimalt med ljus opch belysning om man inte måste. Om alla började leva på det sättet skulle det inte behövas 4 jordglober flör att flrslrja oss i Sverige, så mycket energi är det som vi gör anspråk på per år. Det bästa sättet att komma till rätta med detta är att försöka bli sin egen elproducent. Då gör det ingeting hur mycket el man än använder då man till exempel bygger solpanleer på sitt hustak. Det är nämligen energi som varken kostar något att producera och som bara tar till vara det som kommer varje dag; solsken och gratis energi. vill du veta mer om hur du kan bli egenförsörjare av el och egne energiproducent, ska du läsa mer här.

9 Dec 2018