Med hjälp av en energideklaration kan du täppa till ditt läckage av ström

Har du svårt att komma på varför elräkningarna är så höga? En energideklaration hjälper dig att hitta svaren så att du kan komma åt energitjuvarna i hemmet.

Gnisslar du tänder när du ska betala din senaste elräkning? Du är inte ensam. Elpriserna är inte direkt något som gör fastighetsägare glada nuförtiden, oavsett om man bor i en villa eller betalar fakturor åt en bostadsrättsförening. Hur ska man egentligen komma åt energitjuvarna i huset? Vad är det som läcker ström?

Du kan ta hjälp av en energideklaration för att ta reda på vad som drar mest el i ditt hus. Alla som säljer ett hus är skyldiga att göra en energideklaration men det bör även göras med jämna mellanrum för att du ska veta hur ditt hus mår.

En energideklaration ger dig facit på var energitjuvarna i ditt hem finns

En energideklaration visar var läckorna finns och du får ett verktyg för att täppa till dem. Du borde kanske till exempel byta ut ineffektiva element eller tilläggsisolera på vinden. Om du har dragiga fönster kanske de borde renoveras. En energideklaration ger dig svar på hur din energiförbrukning ser ut.

När du har fått en energideklaration utförd kan du göra en helhetsbedömning av huset. Det hjälper dig att på sikt sänka dina elkostnader och på köpet kan din fastighet bli mer värd på marknaden. Det kan ju vara bra om du vill ta ett nytt bolån eller om du vill sälja den i framtiden.

7 Feb 2023