Måla villan brandsäkert

Vet du att om att du kan måla villan brandsäkert? Det finns numera målarfärg som säkerställer att om det en gång skulle börja brinna, så tar sig inte elden i huset om man målar med brandsäker färg. Det är alltför få som känner till om den brandsäkra färgen, som man kan måla på alla slags hus. Den fungerar på trä- och på stålkonstruktioner. Så här fungerar det.

Säg att man målar hela fasaden med brandsäker målarfärg. Dessutom målar man köket och vardagsrummet med brandsäker färg – det är där som största risken för en brand kan starta. Skulle man då glömma ett stearinljus kvar på matbordet i köket eller i vardagsrummet, och elden skulle sprida sig från matbordet till soffan med mågna kuddar och filtar som lätt fattar eld, då händer följande.

måla med brandsäker målning

Så kan en eld sprida sig

  1. När ljuset sprider sig från matbordet till soffan och det börjar brinna i soffan, så går värmen uppåt. Om elden börjar brinna i soffan går lågorna uppåt längs väggarna och taket.
  2. Snart har det blivit överhettat längs väggen där elden brinner. Taket har redan nu blivit alldeles sotigt av all eld.
  3. När lågorna når väggarna och taket, smälter den brandsäkra frgen och bildar ett felra centimeter stor skumlager. 
  4. Är taket målat med brandsäker målarfärg så droppar färgen på elden och hindrar elden från att sprida sig vidare. 
  5. Målarfärgen från väggen gör så att elden inte sprider sig vidare än just där det brinner längs väggen och taket. Även om lågorna slår upp mot tak och längs vägg, så sprider sig inte elden. 
  6. Vid det här laget bör någon ha upptäcka elden och ringer brandkåren.

På detta sätt gör den brandsäkar målarfärgen så att elden inte går överstyr och sprider sig till resten av köket. Den brandsäkar målarfärgen dämpar elden och det ska mycket till om elden ska överleva skummet som hindra elden från att sprida sig.

Brandkåren hinner släcka elden

Detta gör att brandkåren får en helt annan slags chans att bekämpa elden. Hade elden börjat brinna på ett matbord i ett kök som inte hade varit brandsäkert målat, så hade matbordet och soffan redan tagit eld. Det hade brunnit rejält i väggen och taket. Det hade gått snabbt för elden att spridas från matbordet, soffan och fönster, vägg och tak hade kunnat brinna med en väldig värme. Antagligen hade elden vid detta lag redan synts utifrån på grund av en väldig rökutveckling som sker när material brinner.

18 Oct 2019