Måla staketet rätt – utan målare

Att måla är inte alltid särskilt lätt. Särskilt svårt är det kanske om man är uppvuxen i en storstad så som Stockholm och Göteborg och aldrig varit ägare av ett hus. Som tur är finns det flera tips man kan ta del av för att göra ett bra jobb själv – utan att behöva anlita en målare. Om du är nybliven husägare från just Stockholm eller Göteborg kanske de här tipsen texten lämpar sig särskilt bra just för dig.

Okej att använda högtryckstvätt

Kanske har du hört att man inte bör använda högtryckstvätt för grundarbetet? Det stämmer mycket bra om det är en fasad som ska målas, eftersom fukten riskerar att tränga in i huset. Sådan hänsyn behöver dock inte tas när det handlar om staket. Genom att ta en högtryckstvätt och arbeta runt hela staketet kan du få bort all tidigare målad färg som har börjat flagna.

Har du ingen högtryckstvätt, och inte heller planerar att skaffa någon, är alternativet att använda dig av alg-, målar- eller mögeltvätt. Medlet bör påföras med en borste eller en svamp. Att använda sig av en högtryckstvätt är dock både mer bekvämt och tidseffektivt.

Tänk på grannarna

Om du ändå bor i någon av storstäderna (Stockholm, Ggb, Malmö t.ex.) bör du dock tänka på grannen om du bor tätt inpå honom eller henne. Ofta bor man väldigt tätt i större städer som Stockholm till exempel, och det är viktigt att visa hänsyn under ett målningsarbete. Det här gäller givetvis både den som är målare och den som är granne till arbetet. Om du är uppe och målar extremt tidiga morgnar, hör det till ren artighet att vara så tystlåten det bara går.

Skaffa knäskydd

Att agera målare är sällan något bekvämt jobb. Att dessutom måla just ett staket innebär obekväma arbetspositioner, där du kommer att behöva sitta på knä en stor del av tiden. Genom att investera i ett par knäskydd kan du göra hela processen behagligare för dig. De är dessutom bra att ha när du påtar i trädgården eller inför fler målningsarbeten framöver.

Har du alla redskap?

Innan du påbörjar ditt arbete bör du säkerställa att du har alla redskap. Precis som en professionell målare bör du ha följande:

  • Hinkar
  • högtryckstvätt
  • Mögel- målar- eller algtvätt (krävs inte om du har en högtryckstvätt)
  • Borste eller svamp (krävs inte om du har en högtryckstvätt)
  • Skrapa
  • Penslar
  • Roller
  • Färg att grunda med
  • Täckfärg
  • Fuktkvotsmätare

 

Behöver du anlita en målare i alla fall?

Har man noll förkunskaper och behöver jobbet bra gjort kan det vara läge att anlita proffshjälp i alla fall. Kanske har man varken energin, tiden eller tålamodet för att ge sig på jobbet själv utan tidigare erfarenhet. Att hitta en målare brukar sällan vara något problem. Särskilt lätt är det troligtvis i större städer som Stockholm och Göteborg där det brukar räcka med enkel sökning på nätet för att få fram ett ganska högt antal firmor att välja mellan. Lycka till!

28 May 2017