Låt värmepumpen drivas av miljömärkt el

Även om en värmepump innebär en stor investering betalar den sig alltid i längden. Den värmer huset med energi som den tar från berggrunden, jorden, luften, sjön eller grundvattnet.

Värmepumpen är det i särklass mest miljövänliga värmesystem som man idag kan ha. Driver man den dessutom med miljömärkt el, eller el producerad av egna solpaneler på taket, minimerar man verkligen klimatavtrycket.

Det finns flera olika typer av värmepumpar och en av de vanligaste är bergvärmepumpen. Fördelen med den är att den inte alls påverkas av årstiderna och kan leverera lika mycket energi året runt. Nackdelen är att den är dyr att installera eftersom den kräver att man först borrar en energibrunn. En bergvärmepump värmer huset genom vanliga vattenburna element.

Ta in kostnadsförslag från mer än ett företag

Ett lite enklare och mycket billigare värmesystem är luft-luftvärmepumpen. Den tar istället värme från luften strax utanför huset. Den behöver inte heller ett vattenburet system av element för att sprida värmen utan blåser istället ut den. Men den kan inte värma vatten och passar bäst i lite mindre hus med öppen planlösning.

Är man intresserad av att installera en värmepump i Karlstad ska man vända sig till mer än ett företag och be om ett kostnadsförslag. För att kunna lämna en korrekt offert gör företaget först en kostnadsfri utvärdering av husets eller fastighetens förutsättningar, men man tittar även på tomten och omgivningen. Det är många gånger en fördel att välja ett företag som erbjuder totalentreprenad, eftersom det oftast både är billigare och mer effektivt.

4 Feb 2021