Känner du dig otrygg i hemmet?

Har vårt samhälle hårdnat, är det som många säger en mer hotfull stämning ute på gatorna eller är allt som vanligt? Det finns en viss sanning i att många upplever en större otrygghet idag jämfört med tidigare och det finns viss fog för detta - åtminstone om man ser till vissa typer av brott. I Sverige kan man se att brottsstatistiken ofta följer vissa mönster. Exempelvis så kan man se detta genom antalet skjutningar. I år och ifjol har en ökning skett  - i synnerhet i Stockholm och Göteborg - och där fler skjutningar genomförts. Det är sant. 

Men; ska man då se dessa siffror som ett enormt hot även mot vanliga människor? inte nödvändigtvis. Att skjutningar med dödlig utgång kommit att öka beror till stor del på rena gänguppgörelser. Som civil och vanlig så löper man en minimal risk att drabbas - risken finns; men den är inte så extremt stor som många gör gällande. Om något år - skulle vi tro - är skjutningarna nere på samma, jämfört med andra länder, låga nivå igen. Detta då konflikten mellan de inblandade gängen förmodligen - och förhoppningsvis - är löst. 

Inbrotten ökar i Sverige - säkra din bostad 

Skjutningar å sin sida - det finns andra brott som är mer intressanta rent statistiskt. Inbrott är ett sådant typ av brott som haft en ganska regelbunden ökning i Sverige och där det tyvärr inte ser ut att vara någon dämpning på gång. Anledningarna till detta är många, men två stora handlar om polisens resurser samt att vi är lite för naiva i Sverige. Ur det rent polisiära så har polisen brottats med mindre resurser, något som, i kombination med ökat administrativt ansvar, gjort att man prioriterat andra brott framför inbrotten (exempelvis nämnda skjutningar, andra typer av mord och våldtäkter). Som tjuv är detta naturligtvis positivt - man kan genomföra ett inbrott utan nämnvärd risk att åka fast. 

Det naiva då? Jo, hur ser det ut i ditt hem egentligen - har du verkligen sett till det är inbrottssäkrat? Troligen inte. De flesta av oss tänker att det aldrig drabbar oss och lever på som vanligt till dess att vi plötsligt ser att ett inbrott skett i hemmet. Vi måste, helt enkelt, börja tänka till och göra våra bostäder säkrare. 

Gallergrindar ger ett säkrare - och snyggare - hem 

Det finns väldigt bra säkerhetsdetaljer som gör att hemmet blir säkert och där den objudne gästen förblir utanför dörren. Ett både snyggt - och säkert - sätt är att investera i en snygg gallergrind. En gallergrind monteras innanför dörren och den är tillverkad i massivt stål. Köper du en gallergrind till ditt hem i Stockholm så kommer den ofta i vitt utförande och har lyxiga detaljer - något som gör att den smälter in i din övriga inredning. 

Vi skulle säga att just denna lösning är den bästa om man ser till att säkerheten höjs - utan att intrycket av bostaden på något sätt förändras till det negativa. Med en gallergrind sker snarare det motsatta; din entre blir mer inbjudande och inifrån din bostad så tillför den det där lilla extra till hallen. Bor du in en äldre våning i Stockholm så kommer din gallergrind att smälta in väl i omgivningen - till skillnad mot exempelvis en renodlad säkerhetsdörr (som också är ett alternativ för att höja säkerheten)

Viktigt är dock att den monteras på plats av kunnig personal; något som ofta leverantören kan bistå med. Ska du investera i en gallergrind så bör alltså monteringen ingå i priset.

21 Dec 2017