Inspiration för att inreda vardagsrummet

Är det dags att göra om i vardagsrummet? Är du osäker på om du ska välja en kristallkrona eller en designer taklampa? Många tycker det är riktigt roligt att få inreda ett nytt rum i hemmet från scratch. Innan man börjar kan det dock finnas en viss risk att det brister i inspirationen. Om man vet vissa stilregler och hur många brukar tänka under inredningsprocessen finns goda möjligheter att skapa ett rum och ett resultat man känner sig helnöjd med. Här tar vi upp några saker som är viktiga att tänka på.

Soffan

Soffan är den största möbeln i rummet. Hur den ser ut och hur den placeras kommer att ha en avgörande betydelse för helheten. Att bara tänka på estetiken kommer du sannolikt att ångra lite längre fram. Ta även god beaktning i det funktionella – den ska vara bekväm då du sannolikt kommer att spendera en del tid i den. Något som många inte avviker från är tumregeln att placera soffan så att den som går in i rummet inte möts av ryggen. Istället känns det mer välkomnande när man ser den från ”rätt håll” på en gång. Ibland finns det dock inte möjlighet till detta, och då väljer vissa att placera ett snyggt avlastningsbord mot soffans rygg för att ge en välkomnande känsla.

Något som fångar blicken

Har du funderat på en kristallkrona? Eller en färgstark detalj? Många anser att det är snyggt att ha något som fångar besökarens blick, oavsett om det handlar om en kristallkrona eller en stor växt. Just en kristallkrona kräver ofta en viss stil i övrigt i hemmet, för att det ska se snyggt ut. Dock finns det massor av tänkbara saker som kan användas för att skapa någonting som drar ögonen till sig. Har du ett i övrigt minimalistiskt och stilrent hem kan det vara riktigt snyggt med en stark detalj som inte bara bryter mönstret – utan som också säger någonting om dig och ditt hem.

Lantligt, urbant eller någon annan stil?

Många duktiga inredare kan skriva under på vikten av att välja en stil och hålla sig till den. Särskilt viktigt är det om man känner sig lite osäker på heminredning överlag. Om man väljer en stil och följer den starkt är det svårare att göra saker ”fel”. Har du ett lyxigt och klassiskt inrett hem i övrigt kommer till exempel en kristallkrona säkerligen att göra sig väldigt bra.

Bor du i en liten etta som är lantligt inredd kan en kristallkrona kanske se ganska malplacerad ut. Givetvis finns det inget facit, eller egentligen några rätt eller fel. Vilken inredning som är snygg är subjektivt, men vill man att hemmet ska uppfattas snyggt av de flesta är det bra att hålla sig till vissa stilregler.

25 Sep 2017