Inred med stenmaterial hemma

Ingen har väl missat att marmor är riktigt trendigt att ha hemma? Det har aldrig varit impopulärt, men det exploderade som inredningstrend för cirka två-tre år sedan. Förut var det vanligt med fönsterbänkar i mörkare grön-svartaktig marmor, men nu har den ljusa marmorn smugit sig in mer i hemmet. Det är allt från bänkskivor i marmor till soffbord, skärbrädor, brickor, lampfötter, väggklockor och ljusstakar i marmor. Just den ljusa marmorn passar väldigt bra i den skandinaviska inredningsstilen. Det ska vara ljust och fräscht så att man enkelt ska kunna sätta andra färgrika inredningsdetaljer som filtar, kuddar, tavlor och liknande som man enkelt kan byta ut när det kommer nya trender. De vita bänkskivorna i marmor håller dock för framtida trender, eftersom marmor inte går ur tiden och det är en simpel detalj som passar med det mesta. Det är detaljerna som ska bytas ut, inte hela soffbordet.

Det är inte bara marmor som fungerar bra som inredningsdetalj hemma. Även stenmaterialet granit passar bra i de hem som vill ha en lite mer rustik och detaljstark inredningsstil. Svartgranit är en riktigt snygg inredningsdetalj på exempelvis köksbänken, som badrumsskiva eller på ett soffbord. Med en mörk eller svart granitskiva blir det snabbt det som fångar ögat och det i sig är en grym inredningsdetalj. Materialet är fint glansigt och det ser riktigt lyxigt ut.

För den som inte har så stora summor att spendera på inredning i stenmaterial så finns det dekorplast som imiterar de flesta stenmaterial. Dock är det inte speciellt starkt och pålitligt då det enkelt kan gå sönder så fort en vass kant går emot. Det kan även bildas luftbubblor när man sätter fast materialet på den önskade ytan och det kommer alltid se lite plastigt ut och inte som äkta vara. Det kan vara ett bra sätt att prova på och se om man trivs med materialet hemma, men om man verkligen vill ha en bänkskiva i stenmaterial, så rekommenderas det att köpa en riktig stenskiva istället för att krångla med opålitlig dekorplast.

Äkta vara är alltid bättre

När du investerar i äkta stenmaterial istället för billiga kopior eller dekorplast så finns det flera fördelar:

  • Stilstarkt material
  • Det ser bättre ut
  • Tappar inte så mycket i värde
  • Skadar inte materialet under
  • Du behöver inte göra om det flera gånger om året för det blir slitet. En gång räcker!

Det är dyrare att köpa äkta vara, men det är absolut värt det.

12 Apr 2017