I vilken stil bör man renovera badrum?

Det måste inte kosta skjortan att renovera badrum. Att göra det är bara bra för ditt hus, eller lägenhet. Gör du det regelbundet, behåller du värdet på din bostad och samtidigt ser du till att allting fungerar som det ska, att inte vatten och fukt äter sig in i huset eller bostaden. Att ha en fräsch badrumsinredning är ett sätt att se över ditt hus regelbundet. Det samma gäller köksinredningen. Vill du behålla värdet på huset är det bra att regelbundet gör om köket och badrummet och ersätta gammal inredning med nytt. 

Tänk långsiktigt på materialval

Även om du byter inredning med viss regelbundenhet, är det bra att tänka långsiktigt på material till badrum och kök. Säljer du huset är det viktigt att du inte har inrett badrum och kök i alltför trendiga färger och material. Tänk på badrum och kök som inreddes på 1970-talet; allt gick i mörkbrunt och orange. Ingen med självbevarelsedrift vill ha inredning som går i de färgerna längre. Det är exempel på inredning som är då var trendigt, men som ingen tio år senare skulle önska sig. Det samma gäller det som är trendigt idag; om några år vill ingen ha de materialvalen längre. Då är det bättre att tänka på klassiska inredningsmaterial, som trä, sten och kakel och klinker. Över huvudtaget är den bästa inredning den som passar den tidsepok som huset självt är byggt under. 

Tänk tidstypiskt!

Har du ett lite äldre hus, ta reda på det som var populärt under den tiden som huset byggdes i, och försök efterlikna den tidsepoken. Har du till exempel ett hus från förrförra sekelskiftet (1800- till 1900-talet) då bör du ersätta gamla fönster med spröjsade fönster, eftersom det var den typ av fönster man hade tillgång till. Stora fönster till exempel, dök upp först efter 1950-talet. Det samma gäller badrum och kök. Här är det viktigt att inte åstadkomma för stora stilbrott. Kommer du in till ett hus som var byggt under 1970-talet vill du inte se alltför moderna kök och badrum. Då passar till exempel kök i träpanel, köksinredning i fint trä, stora fönster och trägolv bäst. Kommer du till ett hus från 1800-talet passar köksgolv i klinker, eller stengolv bäst, som man hade på den tiden.

Varför inte leva helt i den stilen?

Vissa tar byggnadsvård steget längre och inreder med typiska möbler och porslin från den tid huset kommer från. Intresset för gamla saker har haft ett enormt uppsving de senaste åren. Framför allt unga, klär sig gärna i tidstypiska kläder från 1940- talet, 1950- och 1960-talet. Det är ett väldigt hållbart sätt att konsumera, eftersom man föredrar köpa kläder från den tiden. Man väljer bort det som är nyproducerat. Om inte annat är det ett mycket miljövänligt sätt att leva på.

17 Feb 2018