Husköpet kan bli en mardröm

Går ni i hustankar? Det finns vissa saker ni bör kolla upp innan köpet genomförs - allt för att undvika vissa extrema och oförutsedda kostnader.

Dolda Fel

Dolda fel på en bostad är något som inte kan vara förväntat pga. bostadens ålder och skick och andra fel som inte går att upptäcka vid en noggrann besiktning. Den tidigare ägaren har skyldighet att berätta om dolda fel om han eller hon känner till dessa. Den tidigare ägaren kan friskriva sig från dolda fel, men då brukar kostnaden för köpet bli betydligt lägre. För att få friskriva sig från dolda fel så får den tidigare ägaren inte känna till några dolda fel. Om det visar sig att den tidigare ägaren har känt till felen så gäller inte klausulen friskrivning från dolda fel. Om dolda fel uppstår så ska man alltid anlita en besiktningsman som för protokoll och sedan kontakta den tidigare ägaren. Vi rekommenderar att ta hjälp av en advokat för att få bästa möjlighet att få ersättning från den tidigare ägaren vid dolt fel. Dolda fel kan bli en stor och oväntad kostnad om det inte hanteras på rätt sätt med professionell hjälp.

Större kostnader än förväntat

Om ni köper en bostad med renoveringsbehov, räkna noga på kostnaderna för att renovera bostaden till den standard ni vill ha. Kostnaderna kan lätt skena iväg och helt plötsligt står ni med mer skulder över öronen än vad som var tänk från början - utan att bostaden är i skick att bo i. Det kan bli en kostsam affär - till och med dyrare än att köpa en bostad som går att bo i från början. Ta alltid hjälp av en renoveringsfirma för att få hjälp med kostnader och vad ni kan förväntas få lägga ut för renoveringen.

Problem med utbyggnadsdrömmar

Om ni köper ett hus och funderar på att bygga ut huset eller göra en tillbyggnad - kolla alltid upp detta innan köpet genomförs. Kommunen avgör vilka utbyggnationer som får göras och inte. Du måste även ta hänsyn till dina grannar. Om du gör en utbyggnation utan att få bygglov eller godkännande av grannarna kan ni tvingas riva hela utbyggnationen - även fast den är klar och redo att användas. Detta kan bli en dyr och tråkig historia om man inte går till väga rätt från början.

Att köpa bostad är en av de dyraste köpen en vanlig familj gör, se därför till att det blir korrekt gjort. Fråga hellre en gång för mycket än för lite, dubbelkolla alla papper, dubbelkolla försäkringar och se till att ni är trygga om något händer. Oväntade utgifter kan alltid uppstå när man äger en bostad, men skydda er så långt det går.

8 Jul 2017