Hushållsnära tjänster vanligt i huvudstaden

Sedan rut-avdraget införskaffades så är det fler och fler familjer och privatpersoner som väljer att anlita hjälp i hemmet. Det kan vara allt från hjälp med läxläsning, barnpassning och hemstädning. Det allra vanligaste är hemstädning, där priserna verkligen har sjunkit med åren.

Varför anlitar fler hushållsnära tjänster?

Först och främst har RUT-avdraget gjort att det har blivit billigare för privatpersoner att anlita hjälp som tidigare endast höginkomsttagare hade råd till. Vid exempelvis barnpassning så kan det göra att föräldrarna kan jobba sina 40 timmar per vecka istället för att jobba 75% för att hinna hämta och lämna barn på skolan. Alltså så får familjen en högre inkomst med hjälp av barnpassning. Om barnpassningen kostar 1000 kr per månad, men inkomsten stiger med 5000 kr på grund av ökad arbetstid, så är det fortfarande en högre inkomst än innan.

 

Det har även blivit vanligare med hemstädning från företag med f-skattsedel. Tidigare var det tyvärr många som jobbade svart med städning men sedan RUT-avdraget så skiljer sig inte priserna speciellt mycket mellan att anlita ett företag och att anlita någon svart för hemstädning. Många familjer har mer börjat prioritera tiden till att umgås och då kan städningen hamna i skymundan. Så även fast man kanske inte får en större inkomst (som  fallet ovan vid barnpassning) så är tid med familjen mer värdefullt än att lägga tid på städning av hemmet. Det finns även företag som sköter trädgårdssysslor, såsom gräsklippning och vattning. Detta är vanligt när familjer är på semester och inte har någon som kan se över trädgården under tiden.

Fördelen med RUT-avdraget

Det allra bästa med rut-avdraget är att beställaren, i det här fallet en privatperson, inte behöver sköta speciellt mycket pappersarbete. Oftast så kommer fakturan från företaget med priset efter rut-avdrag och företaget sköter sedan resten så de får pengarna från staten. Med andra ord är det väldigt enkelt att anlita dessa tjänster. Hade det varit krångligare så hade nog fler privatpersoner avstått från hushållsnära tjänster.

Vi får hoppas att detta avdrag får stanna kvar då det har ökat utbudet på hushållsnära företag som städföretag samt efterfrågan på dessa tjänster. Många företag skulle inte kunna vara kvar om efterfrågan sänks på grund av att avdraget försvinner. Det skulle genast leda till att fler personer står utan jobb och att andelen privatpersoner som tar in svartarbete skulle öka. Självklart vill ingen person betala dubbelt så mycket för en tjänst som de kan få, eller har fått billigare förut. 

1 Sep 2017