Hur tar man hand om markiser?

Trist när markiserna blir slitna av väder och vind. Fukten gör att det möglar och solen bleker färgen till oigenkännlighet. Svårt att veta vad man ska göra för att förebygga nya skador.

För att slippa mögel kan det vara bra att låta dem vara ute och få torka efter att det har regnat. Men a och o är att ha markiser av riktigt bra kvalite så att de kan stå emot olika typer av väderförhållanden. Ett sämre material kan dra åt sig mer fukt, torka långsammare och slutligen börja mögla. Något man kan göra för att den ska hålla sig snyggare men även undvika att den möglar är en så enkel sak som att sköta om den på bästa sätt. I det här fallet genom att tvätta den. När markisen tagits ut så spolar man den ordentligt. Ha en bra lutning på den så att vattnet kan rinna av. Skrubba sedan med tvålflingor, överallt i alla hörn och springor. Sedan är det bara att skölja av och låta torka i solen. På så sätt förlänger man livslängden på markisen och så blir den så mycket snyggare när den är ren.

Varför ska man ha markiser

En uppenbar anledning är att man undviker att få in solljuset direkt i huset. Det kan vara extra skönt om man exempelvis sitter och jobbar vid en dator och får svårt att se vad som står på skärmen. En bonuseffekt är att rummet förblir svalt då solljuset inte värmer upp rummet. Genom att välja en färg som smälter in och passar fint med fasaden blir huset vackrare och med hela fina markiser höjs även värdet. Att ha markiser kan även hjälpa till att förhindra viss insyn i huset.

Vart vänder man sig

Det bästa är att vända sig till ett företag som specialiserar sig på just markiser. De vet precis vad som passar bäst och kan ge goda råd och bra tips om vad man bör tänka på innan man beslutar sig för en markis. Ett råd är att välja ett företag som är med i Svenska solskyddsförbundet. Då får du garanterat hjälp av fackmän med gedigna kunskaper om just markiser. Ring så kan de ge dig råd och kostnadsförslag. När du har bestämt dig så levererar de markiserna och monterar dem så att du kan lägga din tid på annat, som till exempel att förbereda altanen för sommarens aktiviteter.

7 Apr 2020