Hur skyddar man sin pool?

Det är verkligen en lyxig känsla att ha en egen pool att ta ett bad i. Men inte lika lyxigt när vattnet är fullt med skräp. Det är viktigt att skydda sin pool mot väder och vind när den inte används. Men det finns också varianter så man kan använda sin pool året runt.

Tänk vad skönt att ta ett varmt och härligt vinterbad! Det är få saker i trädgården som får den att lysa upp och skapa lyckokänslor som en vacker pool. 

Vilken pool passar bäst?

Det finns en mängd olika sorters pooler för privat bruk. Vissa som man behöver gräva ner och andra inte. Andra modeller fungerar utmärkt att ha på en trädäck eller en altan. Det är klokt att tänka på utrymmet runt poolen så det inte blir för trångt samt vilken sorts trappa man vill ha. Det finns både lösa och inbyggda trapplösningar. 

När det gäller pooler för nedgrävning är det oftast pooler av glasfiber man väljer. Man ska välja ett märke av hög kvalitet som passar det nordiska klimatet. Många väljer en integrerad trappa. 

Det finns andra varianter som har egen stomme och bra isolering så man kan bygga poolen över marken. Kanske på verandan eller på ett soldäck.

Vilken sorts skydd ska man välja?

Det finns många olika sorters poolskydd på marknaden idag. Allt från mjuka skydd som man drar över poolen när man inte använder den för att skydda mot skräp och nederbörd, till kraftiga glas eller plasttak som gör det möjligt att bada året runt i poolen. Det finns väldigt vackra och smarta pooltak med eller utan skjutbar öppning.

Det gäller att välja ett pooltak som är starkt och robust för att klara väder och vind men som även är säkert för barn och djur. Ett rejält poolskydd är även en effektiv värmeisolering som kommer märkas på elräkningen. Pooltaket behöver hållas efter för att vara snyggt och hålla länge.

Budgeten avgörande

Självklart är budgeten viktig när man väljer pool och pooltak. Det är också viktigt hur tomten ser ut. En pool som man bygger ovan mark är det billigaste alternativet då man slipper dyra förebyggande markarbeten. Enklare markarbeten kan man såklart göra själv utan att vara byggare. Sedan måste man bestämma hur stor och vilken form man vill ha på poolen.

Modellerna som man gräver ner kan fås i vilken form och storlek som helst. Modellerna ovan jord är lite mer styrda gällande form och storlek. 

13 Mar 2019