Högsta graden av säkerhet

De svagaste punkterna i en byggnad är oftast dörrar och fönster. Vilka olika slags dörrar finns det och vad är skillnaderna? Vilken dörr ska man välja om man vill ha högsta möjliga säkerhet?

Om man är en inbrottstjuv och så fort som möjligt vill ta sig in i en bostad så brukar fönster och dörrar vara bästa alternativet. Och får man välja bland de två så kommer dörren som nummer ett. Det är lättaste sättet att komma in i bostaden men också lättaste sättet att ta sig ut. Speciellt om man har med sig elektronik och andra större delar av bohaget. Det är därför man ska använda sig av riktigt bra dörrar och lås. Där spelar också materialet på dörren och dörrkarmen roll. Ju rejälare dörrar och hårdare material desto svårare är det att bryta sig in. Ovälkomna gäster brukar vara anledningen till att man överhuvudtaget använder sig av lås på sina dörrar. Dörrar till lägenheter är ofta rejälare än de som sitter i hus. Men på senare år har man även börjat använda sig av liknande system för att stoppa tjuven vid ytterdörren.

Något för alla smaker

Trä eller träskivor är det vanligaste materialet som man använder sig av till dörrar. De grå dörrarna i stål som finns i flerfamiljshus är på många sätt säkrare. Men ofta går man på skönhet framför säkerhet i den aspekten. Nu kan man få både och eftersom det finns dörrar som har en stålkärna men på utsidan är beklädda med trä. Man kan även få dessa med säkerhetsglas för ljusinsläpp och bibehållen säkerhet. När det gäller klassning så brukar man tala om säkerhetsdörrar, branddörrar med mera. I alla fall när det gäller dörrar som har högre säkerhet så finns materialet stål med. Antingen helt och hållet eller som ett av lagren.

Fram och bak

Den svagaste punkten i ett hus och en lägenhet är altandörren eller balkongdörren. Man satsar gärna pengar på riktigt bra kvalitet på framsidan men kan glömma bort att det oftast är bakifrån som tjuven kommer. Inifrån trädgården är det undanskymt och lättare att arbeta ostört. Därför bör man satsa på en riktigt bra dörr även där. Kanske behöver den inte se ut som ståldörren på framsidan. Men den bör ha en ordentlig låsning och en hög säkerhetsklassning. Men branddörrar bryr man sig sällan om i hus. Det är mellan lägenheter som spridningen brukar bli värst. Läs mer om ståldörrar på denna sida: https://www.ståldörrar.nu

24 Aug 2020