Hitta rätt företag för brunnsborrning

Bergvärme har seglat upp som ett självklart alternativ för uppvärmning av hus och villor. Att byta ut en gammal, kostsam och osäker oljepanna mot en bergvärmepump sparar enorma summor årligen och ger dessutom en säkrare drift. Hur mycket pengar kan de då handla om?

Det man kan räkna med att är att en installation av en bergvärmepump kan sänka energikostnaden med närmare 80% varje år. Detta samtidigt som man bidrar till en bättre miljö och får en säkrare drift. Dagens bergvärmepumpar är enkla att driva och de kräver minimalt underhåll och service.

Ett bra val - men det är inte ett val för alla. Bergvärme innebär att man hämtar lagrad solenergi från berggrunden. För att göra så krävs en brunnsborrning där man borrar för att hitta en lämplig källa. Därefter så dimensioneras borrhålet för att optimera bergvärmen i förhållande till bergvärmepumpen och villan. Alla har inte rätt geologiska förutsättningar för bergvärme och just brunnsborrning är även en rent ekonomisk fråga: ju djupare man borrar, desto dyrare blir det.

Avigsidan med just bergvärme ligger i den höga installationskostnaden och brunnsborrning är det som kostar allra mest. Vi skulle av den anledningen också vilja slå ett slag för att hitta rätt företag för en brunnsborrning. Tyvärr så kan man se att många inte alls får den effekt man förväntar sig; den utlovade sänkningen av uppvärmningskostnaderna blir inte alls lika stora som man förväntat sig och i kombination med en dyr kostnad för brunnsborrning, köp av bergvärmepump och installation så får man ett projekt som kostar mer än det smakar.

Brunnsborrning pågår

Tips för att hitta rätt företag för din brunnsborrning

Hur hittar man då rätt företag för en brunnsborrning? Vi ger några tips.

  • Certifikat: Företaget ska vara certifierat och utbildat inom brunnsborrning. Att företaget har en Sitac-certifiering ger trygghet. Är man dessutom upptagen som medlem i Geotec så är det ytterligare en fördel i samband med en brunnsborrning.
  • Rätt maskiner. Nya maskiner har mer avancerad teknologi; det gör att arbetet blir effektivare och säkrare - samtidigt som det blir billigare. Se över vilken maskinpark man har och försök att välja ett företag med en mer uppdaterad sådan för din brunnsborrning.
  • Erfarenhet Brunnsborrning är ett avancerat projekt som kräver absolut gehör för hur de geologiska förutsättningarna ser ut. För att kunna spela rätt melodi vid rätt tillfälle krävs erfarenhet och det är något som man måste söka efter. Ju längre man haft sin verksamhet, desto bättre är det. Kan du dessutom be om referenser från tidigare kunder så är det ytterligare ett steg mot en säker brunnsborrning.
  • Brunnsborrning och installation: Du kommer att tjäna på att anlita en och samma firma för allt som rör din bergvärme. Det kan vara frestande att välja en firma för brunnsborrning och en annan för installation av bergvärmepumpen, men vår erfarenhet säger att detta i slutändan blir dyrare sett till den minskade effekten. Försök att få en kombination av både borrning och installation: det ger en optimal effekt som står sig över tid!

Här kan du läsa mer om brunnsborrning.

9 Mar 2020