Heltäckningsmatta – lägga själv eller anlita företag?

Funderar du på att lägga in heltäckningsmatta i sovrummet? Det är du inte ensam om. Trenden är tydlig att heltäckningsmattor växer i popularitet. Detta inte minst just i sovrummet. Det är relativt lätt att lägga in mattan men alternativet finns även att anlita ett företag för arbetet. Så frågan blir – lägga själv eller anlita företag? I ett reportage av Dagens Nyheter för ett par år sedan lyftes flera fördelar och nackdelar upp. 

Inköp av heltäckningsmatta

Det finns ett mycket stort antal butiker i Stockholm som säljer heltäckningsmatta på löpmeter. Bland annat kan det köpas i större byggvaruhus likväl som på matbutiker. Vill man däremot ha måttanpassad matta är det just golv- och mattbutikerna man ska gå till. Det kan bli något dyrare men samtidigt blir det mindre spill än att köpa en matta i 4 meters bredd som skapar en stor mängd spill. 

Prismässigt gällande inköp blir det ingen skillnad om man gör arbetet själv eller anlitar ett företag. 

Arbetet

DN sammanfattar denna punkt med att det är ”bäst att ta in professionell hjälp”. Dessutom är det knappast någon dyr investering. Tidningen nämner att man kan räkna med en kostnad på 2.000 kr om det är sovrum som få heltäckningsmatta. Ett rum som är ”normalstort” och utan svåra hörn m.m. Till stor sannolikhet gäller priset för mattläggare i Stockholm och man kan därmed räkna med 10-20 procent lägre pris om det är utfört av en mattläggare på mindre orter eller på landsbygden som ska anlitas. Överlag är det högre priser i Stockholm. 

Kom ihåg att ROT-avdrag får användas vid mattläggning. Avdraget innebär i korthet att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Eftersom du själv kan se ut och köpa hem heltäckningsmattan är det just enbart arbetet du betalar för. Är grundkostnaden 2.000 kr kommer priset efter ROT hamna på 1.400 kr. 

Göra jobbet själv?

Prismässigt går det alltså att spara 1.500-2.000 kr om en heltäckningsmatta ska in i ett sovrum. Detta förutsatt att man kan göra allt jobb själv. Ska matta läggas i gillestugan kanske man inte är extremt noga med hur resultatet blir. Därmed kan man även genomföra arbetet själv. Men är det ett rum som man kommer vara i, ofta, är det bättre att anlita proffs då det inte är lika lätt att lägga heltäckningsmatta som man först kanske tror. Framförallt handlar det om att den stora mattan (oftast 4 meter bred) är svårhanterlig och klumpig. 

Som med alla arbeten i hemmet får man ställa sin egen kunskap inom området – mot vad det kostar att anlita proffs. Med en kostnad på cirka 1.500 kr väljer många att anlita mattläggare men det kan ju även finnas en tillfredställelse i att klara av mattläggningen själv.

11 Sep 2018